Hogy a tegnapi jövővíziónk ma valóság legyen!

JELENVÍZIÓ

JELENVÍZIÓ

Dobrev Klára Csodaországban

Kellemetlen, de megkerülhetetlen kérdések D.K.-hoz, a DK-hoz, de főképp a támogatóikhoz

2021. október 15. - e_zsolt

Igaz ugyan, hogy a közvélemény-kutatásokkal meglepően elegánsan lehet trükközni - s bizony vannak, akik ezzel élnek is -, néha mégis kifejezetten hasznosak lehetnek. A napokban mégis egy régi tréfás megállapítást juttattak eszembe, mely szerint a közvélemény-kutatások tökéletesen feleslegesek, hiszen pont azt kutatják, amit mindenki tud... S ez most nem is tűnik annyira viccesnek!

Egy korábbi bejegyzésemben írtam arról, hogy az ellenzék választói igazából át lettek verve 2018-ban, hiszen kedvenc pártjaik többsége nem akarhatta őszintén a kormányváltást. Legalábbis a tetteikkel logikailag teljesen kizárták annak megvalósulását, amit hirdettek (és amit a szavazóik vártak tőlük).

Erre mit hoz 2021? Egy határozott és intenzív deja vu érzést... Mintha ezt már átéltük volna valamikor.

A cél most is roppant nemes: összefogás, kormányváltás (sőt rendszerváltás), meg minden, ami szép. Ezt várják az ellenzéki választók, s ezt hangoztatják a pártok is. De amit tesznek, az maradéktalanul összhangban van ezekkel a törekvésekkel?

A végre valahára és nagy nehezen összehozott összefogás önmagában korántsem garancia a sikerre. Hogy a kormányváltás valóban megtörténjen, ahhoz biztosan teljesülnie kell minimum kettőnek, de inkább mindnek az alábbi három egyszerű feltétel közül.

1. Tavasszal is szavaznia kell legalább annyi ellenzéki választónak, mint 2018-ban.
Ebben talán megalapozottan reménykedhet az ellenzék, bár egyáltalán nem biztos, hogy pl. azok a Jobbik-szimpatizánsok, akik három éve Vona Gábor miatt vettek részt a választáson, most újra résztvevők lennének, bárki is legyen majd Orbán Viktor kihívója.

2. A Fideszre kevesebben kell, hogy szavazzanak, mint 2018-ban.
Ez bizony csak úgy lehetséges, ha a Fideszből 2022-re sokan kiábrándulnak, és vagy a távolmaradásukkal, vagy - 180 fokot fordulva - az ellenzékre szavazással fejezik ezt ki. Mivel a kormánypárt szavazói hosszú ideje a harcra, a küzdelemre vannak trenírozva, nehéz elképzelni, hogy otthon maradva, csendben elégedetlenkednének. Sokkal valószínűbb, hogy inkább átszavaznának, persze csak akkor, ha olyan jelölt lenne az ellenzék élén, akit az ő gyomruk is be tud fogadni.

3. Minél több 2018-ban távol maradó választónak most szavaznia kellene az ellenzékre
Ők nagyon sokan vannak, s gyakran halljuk, hogy valójában eldönthetnek egy-egy választást. Ez épp így lehet 2022-ben is. Mivel a legtöbbjük jellemzően azért nem szavaz, mert nem talál a kínálatban támogatásra érdemes jelöltet, őket kizárólag az indíthatja el a szavazófülkék felé, ha végre felbukkan egy ilyen jelölt.

Nos, el tudjuk képzelni, hogy a Dobrev Klára vezette ellenzékre egytől egyig leszavaznak majd Vona Gábor egykori támogatói..? S hogy a kiábrándult fideszesek is nagyszerű ötletnek tartják majd ugyanezt..?
Na és akik eddig sem Orbánból, sem Gyurcsányból nem kértek, ők majd tavaszra tömegesen Dobrev-fanatikusokká válnak..?


Sajnos azt kell írnom, hogy akik ezt mind őszintén realitásnak gondolják, azokat üdvözli Dobrev Klára az ő saját kis Csodaországában! Ezek az eshetőségek kizárólag ott válhatnak "valósággá", Magyarországon semmiképp. S aki élt itt az utóbbi 10-15 évben, annak semmilyen közvélemény-kutatásra nincs szüksége ahhoz, hogy ezzel határozottan tisztában legyen. 

Mindez teljesen nyilvánvaló a hazai közvélemény számára, s a DK döntéshozói is pontosan tudják. Nem véletlen, hogy Dobrev Klára rendszerint csak arról a csodálatos és szép világról beszél, ami majd az ő miniszterelnökségével fog végre ránk köszönteni. Annak cáfolatáról egy szót sem ejt, ami a rajta és a pártján kívüli világ számára egyre inkább egyértelmű: hogy vele az élen képtelenség oda eljutni!

A DK, de különösen annak vezetője számára itt mintha egyfajta becsületbeli ügyről lenne szó. Gyurcsány Ferenc meg szeretné mutatni, hogy a sok évvel ezelőtti bukás után igenis fel tudott állni, sőt egyre meghatározóbb tényezővé tud válni a hazai politikában. Akár nemes dolognak is tűnhet, ha a kitartó választói ebben segíteni szeretnék őt, de biztosan megéri cserébe veszni hagyniuk a saját álmukat: Orbán leváltását? Nem túl nagy ár ez?

Dobrev Klára támogatóinak fel kell ismerniük, hogy a saját minimum céljuk most - reméljük, csak átmenetileg - nem azonos a Demokratikus Koalíció minimum céljával, ami mindössze a legerősebb ellenzéki frakció alakításának kétes dicsősége. A tetteik alapján ez sajnos teljesen nyilvánvaló. 

Az eddigiekkel szemben ugyakkor látnunk kell, hogy Márki-Zay Péter esetében a fentebb említett három feltétel mindegyike esetében lehet pozitív kimenetelre számítani. Meglepő sikerrel szerepel az ellenzéki előválasztáson, jobboldaliként meg tudja szólítani a Fideszből kiábrándulókat és már most is látható, hogy kiválóan képes aktivizálni a politikától eddig tartózkodókat. Vezetésével az ellenzéki összefogásnak nemcsak egy szűkös, ingatag győzelemre, hanem akár egy kétharmadra is lehet esélye - köszönhetően a sajátos választási rendszerünknek, amit a Fidesz magára szabott ugyan, de most visszafelé sülhet el.   

A kérdés valami olyasmi, hogy ha választhatnánk, milyen autóval indulnánk el egy hosszabb európai körútra? Egy idősebb kombival, ami sokat futott, igazi benzintemető és bármikor szervizre szorulhat, s ugyan tágasabb és kényelmesebb, de lehet, hogy a szomszéd országig sem visz el minket? Vagy egy olyannal, ami "csak" egy kompakt, viszont szinte új, hibridhajtású, maximálisan megbízható, s akár a tervezett úticélnál sokkal távolabbra is eljuthatunk vele? 

Hamarosan megtudhatjuk!

A Fidesz-szavazók és az előválasztás


Az aktuális közvélekedés szerint az ellenzéki előválasztás kizárólag az ellenzéki szavazókat érinti, ennélfogva a Fidesz szimpatizánsainak semmi dolguk nincs annak még a közelében sem. Nagy részük nem is tud arról, hogy egyáltalán ilyesmi zajlik mostanában, akik pedig igen, azok jobbára elfogadják azt a kormányzati narratívát, hogy ez csak egy színjáték, egy úgynevezett Gyurcsány-show. De valóban nem lehet semmilyen számottevő hatása ennek az eseménynek a Fidesz-szavazók jövőjére? Tényleg letudhatják egy legyintéssel?

mod.jpg
Mivel az egyéni képviselőjelöltek rostája az első fordulóban megtörtént, már "csak" a miniszterelnöki kihívó kiválasztása maradt hátra. Annak leendő személyét viszont sokan kulcsfontosságúnak tartják a 2022-es ellenzéki esélyek szempontjából. Mint ismert, a közel egy hétig tartó sajátos póker party Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között utóbbi all-in-jével véget ért, miután előbbi azt nem tartotta és bedobta a lapjait. Ezzel Gyurcsány Dobrev Klárára és Márki-Zay Péterre véglegesedett a mezőny, s akár cirkusznak tartjuk az előválasztást, akár nem, az mindenképp igaz, hogy azon dől majd el, ki lesz közülük Orbán Viktor kihívója tavasszal, a "valódi" választáson.

S ez vajon egy teljesen lényegtelen kérdés a Fidesz tábora számára? A kemény mag számára talán igen, mivel ők Orbán feltétlen győzelmén kívül nem számolnak mással. De az óvatosabb, előrelátóbb Fidesz-támogatók, akik általában szeretnek megfelelő B-tervvel is rendelkezni, jogosan gondolkodhatnak most el a lehetőségek kapcsán.
Főleg mivel egy egészen sajátos és váratlan helyzet állt végül elő. Némi meglepetésre nem két baloldali jelölt maradt versenyben, akik egyaránt a Fidesz ellenpontjai lennének minden tekintetben, hanem egy baloldali mellett egy tőle markánsan különböző, sőt több tekintetben a Fideszhez közelebb álló jobboldali.

Ezzel pedig költői kérdéssé egyszerűsödik, hogy jövőre mit látna szívesebben a szavazólapon egy Fidesz-szimpatizáns: ha Orbán és Dobrev lenne a választék vagy ha Orbán és Márki-Zay?

Hiszen ha most Márki-Zay győzedelmeskedik Dobrev Klára felett, akkor a Fidesz-tábor bölcsebb, megfontoltabb többsége napokon belül tulajdonképpen hátradőlhet... Ők már fél évvel a '22-es választás előtt nyugodtan vehetik tudomásul, hogy ha esetleg nem is Orbán nyer majd, nagy baj őket akkor sem érheti, hiszen Márki-Zayval közel sem a Gyurcsány-korszak tér vissza. Egy húskedvelőnek sem kell izgulnia, ha azt tudja a vasárnapi ebédről, hogy pörkölt vagy paprikás csirke lesz, akkor viszont igen, ha azt, hogy hogy pörkölt vagy mákos tészta. 

Hallani persze azt a vélekedést is mostanában, hogy a Fidesz számára egy Dobrev-diadal lenne a lottó ötös, mert őt könnyebb lesz majd legyőzni áprilisban. Ez egyrészt nem egy karakán megközelítés, másrészt nem lehetünk feltétlenül biztosak benne, hogy valóban így is lenne. Az ellenzék az előválasztási adok-kapok után szinte biztosan újra összezár majd, s beállnak akár Dobrev Klára mögé is. Ha másért nem, hát azért, mert nem lesz más választásuk. Már most is látható, hogy még a Jobbik támogatói is simán hajlandóak a DK jelöltjeire voksolni, akkor a többieknek ez mennyivel inkább könnyen megy majd!

Ennélfogva könnyen lehet, hogy az ellenzék esélyei 2022-ben alig különböznek majd akár Dobrev, akár Márki-Zay áll az összefogás élén. Akkor pedig az elkötelezett Fidesz-szavazóknak határozottan az az érdeke, hogy utóbbi legyen a majdani kihívó! Három Fidesz-ciklus után sok-sok körülmény, érv és trend szól amellett, hogy ezúttal az ellenzék is felülkerekedhet. S ha ez valóban bekövetkezik, egyáltalán nem lesz mindegy nemcsak a Fidesz jelenlegi támogatóinak, hanem a magyarok túlnyomó többségének, hogy egy erősen balra húzó vagy egy mindkét oldal számára többé-kevésbé tolerálható, középre tartó miniszterelnök veszi-e kezébe a karmesteri pálcát.  

Persze mindebből nem az következik, hogy Fidesz-szavazók tömegeinek lenne célszerű megindulniuk az előválasztási sátrakhoz Márki-Zay Pétert támogatni. (Bár az sem lenne ördögtől való, nem is tiltja semmi, s teljesen logikus, előrelátó és elfogadható lépés lenne a részükről.)
Az viszont következik, hogy ha ugyanezt Dobrev Klárát segítve tennék, az igazi hazárdjáték lenne. Ha ő válna végül kihívóvá, az a Fidesznek tavasszal legfeljebb minimális előnyt biztosítana, az esetleg vele is bekövetkező ellenzéki győzelem viszont a legrosszabb forgatókönyvet jelentené a Fidesz választói számára. 
 

Előválasztás, avagy a bőség zavara

Na de ki a legjobb az országnak, azaz nekünk?

Ej, igencsak felvitte az Isten a dolgát mindazoknak, akik 2022-ben Orbán Viktort buktatnának... Nem csak azért, mert végre beleszólhatnak, ki szálljon majd ellene ringbe, hanem azért is, mert nem kevesebb, mint öt jelöltből választhatnak gladiátort! Na de mennyire öt az az öt, s ha mégsem öt, akkor hogyan kettő?

jeloltek.jpgKezdjünk egy rövid visszatekintéssel a 2018-as parlamenti választásokat megelőző hónapokra!
Jól emlékezhetünk, hogy akkor a legtöbb ellenzéki párt még nem látta értelmét semmiféle összefogásnak. Hiába volt már nyilvánvaló az alsó tagozatos kisdiákok számára is, hogy a jellemzően 40-50%-ra várható fideszes jelölteket teljes képtelenség úgy elpáholni, hogy 2-4 db ellenzéki jelölt indul velük szemben külön-külön. Egyenként 5-20%-os potenciállal.

Na de az Orbánnal torkig lévő milliók Nagy (majdnem) Megmentői azért bíztak a csodában! Méghozzá nem is csak akkorában, hogy majd egy-két körzetben keresztbe tudnak tenni a fenti matematikának, hiszen az semmire sem lett volna elég. Nem, ők abban bíztak, hogy simán sikerülhet ez a választókerületek tucatjaiban is, s akkor majd jól lebontják a NER-t, Orbán meg megy a börtönbe.

Azt azért ki kell mondanunk, hogy ha valóban erre számítottak volna, ahhoz bizony kollektíve sík hülyének kellett volna lenniük, de szerencsére (?) nem erről volt szó. Mindössze valami ennél is rosszabbról. Vagy nem is akarták legyőzni a Fideszt, vagy egyszerűen nem bíztak abban, hogy le tudják győzni, ezért csak a legerősebb ellenzéki párt plecsnijére gyúrtak. A legkevésbé sem törték össze magukat a valódi győzelemért, csak jól megvezették, azaz átverték a bennük bízó reménybeli szavazóikat!

Persze a választók és elemzők többsége ezt hamar felismerte. Voltak, akik tüntetést is javasoltak az ellenzéki pártokkal szemben - pontosabban az összefogásuk mellett -, de a többség az ún. taktikai szavazással próbálta őket a győzelembe rugdosni. Ezzel az a fájdalmasan mulatságos helyzet állt elő, hogy az ellenzéki pártoknak azon kellett izgulniuk, nehogy a szavazóik taktikázása eredményes legyen, s ezzel ők kormányra kerüljenek.

Na de eljött 2020 az ő covid-jával és karanténjával. Gyermekeink a távoktatás miatt otthon tanultak, amitől az ellenzéki pártok fontos emberei közül többre is ragadt valami a harmadikos számtan ismeretekből. Rájöttek - vagy a gyermekeik rávezették őket -, hogy az összefogás nem is lenne annyira elvetemült dolog - legalábbis matematikailag biztosan nem. S lássunk csodát: meg is lépték!

Vagyis az összefogásig eljutottak végre, sőt az előválasztásig is, de azért egy igen fontos kérdésben ismét fáziskésésben vannak. Nevezetesen a miniszterelnök-jelölt személyében! Nem hajlandók felismerni, hogy a jelenlegi kritikus helyzetben egy-egy párt saját arca tökéletesen hibás választás. Mintha csak elő lenne írva, hogy bizonyos mennyiségű párt és/vagy pártvezetői érdeket minden körülmények között muszáj az ország érdekei elé helyezni.

Ha "csupán" olyasvalakire lenne szükség, aki egy személyben hiteles képviselője az összefogós pártok valamennyi szavazójának a Momentumtól a Jobbikig, most akkor sem lenne ideális egy olyan jelölt, aki a hat párt valamelyikének oszlopos tagja. Persze mesésen hangzik, hogy ha pl. Gyurcsány Dobrev Klára vagy Jakab Péter győz, akkor majd szépen felsorakozik mőgöttük teljes mellszélességgel a többi párt. Csak épp nehéz elképzelni már azt is, hogy ez legalább a 2022-es választásokig hatékonyan működne, hát még azt, hogy később is, ha esetleg kormányozni kell együtt. Arról nem is szólva, hogy ellenzéki szavazók százezreinek okozna el nem múló keserű szájízt bármelyik ilyen pártjelölt győzelme! 

S most ráadásul nem is csak egy olyan kihívóra van szükség, akit a legtöbb ellenzéki szavazó el tud fogadni, hanem egy olyanra, akit a fidesz-tábor elégedetlen, kiábrándult tagjai is! (Sőt, a legideálisabb esetben nem csak a kiábrándultak.)
Rendszerváltásra készülünk ugyanis - Istenem, már a másodikra életemben, pedig még 50 sem vagyok:) Le szeretnénk cserélni ezt a mostani rendszert, amelyben valójában egy kisebbség erőlteti rá az akaratát a valódi többségre. De ugye nem olyanra akarjuk cserélni, amelyben ezúttal egy másik kisebbség - a miénk - erőlteti rá magát egy másik többségre? 

Inkább egy normális, igazságos, szerethető országot kellene végre összehoznunk, amely modern, felvilágosult, élhető, innovatív - divatos szóval cool! Amit nem csak a Fidesz-média hazugságai szerint irigyelnek szerte a világban, hanem tényleg!
S amelynek miniszterelnökére még az ellentábor is büszke lehet! Nézzük meg, hogy az öt kihívó-jelölt közül alkalmas lehet-e valaki erre a történelmi jelentőségű szerepre!

Dobrev Klára
Ő egy okos, tehetséges, sokak számára szimpatikus politikus és az egyetlen hölgy az indulók között. Üdítő lenne, ha végre egy rátermett női vezetője lenne országunknak. Csakhogy ő bizony Gyurcsány Ferenc felesége, s főleg az általa vezetett párt jelöltje. Valójában vadkeleti típusú arcátlanság őt előre tolni Gyurcsány helyett, hátha sokan nem jönnek rá erre a "turpisságra"... Rájönnek, és százezrek utasítják el Gyurcsányt épp annyira, mint Orbánt. 

Jakab Péter
Kétségkívül a legtehetségesebb a jelöltek között, csak épp nem országvezetésben, hanem színészkedésben, sőt stand up komikusként! Átlagos emberismerettel is kiszúrható, hogy sajnos csak ritkán őszinte. Bár rendszeresen és bátran beszólogat a Fidesz nagykutyáinak és látványos akciói vannak, ettől még egyáltalán nem biztos, hogy kiváló miniszterelnök lenne egy erősen tarkabarka kormány élén. S ugye nem gondoljuk, hogy a Jobbikon kívül bármelyik ellenzéki párt szimpatizánsait boldoggá tenné, ha benne kellene látniuk Orbán egyetlen lehetséges alternatíváját?

Fekete-Győr András
Benne érzik a legkevesebben a potenciált. Bár sok fiatalnak bejön, hogy ő is fiatal, de Magyarország leendő miniszterelnökeként elképzelni meglehetősen vicces. Talán tényleg tiszták és jók a szándékai, igyekszik is felnőni a szerephez, de mivel sajnos nincs tehetsége a politikához, mindent meg kell(ene) tanulnia. Úgy pedig - akár a sportban - nagyon nehéz a középszintnél feljebb jutni.

Karácsony Gergely
A legismertebb jelölt, s egyben a Fidesz legnagyobb félelme. Máris százmilliókat költöttek a lejáratására, s nyilván bőven van még téma és közpénz az esetleges folytatáshoz. Akár jó választás is lehetne, de népszerűsége erősen a fővárosra korlátozódik. A vidéki választók között, ill. az ellene folytatott lejáratókampány hatására a bizonytalanok között is erősen kétes a megítélése.

Márki-Zay Péter
Van viszont egy kiváló jelölt is, emberek! A dolgok jelenlegi állása szerint könnyen lehet, hogy - igazi Nemzeti Baklövésként - el fogjuk őt szalasztani, pedig mintha csak erre a kivételes pillanatra lenne "kitalálva"!
Egy végtelenül hétköznapi - és hét gyermekes:) -, normális fazon, aki azért három nyelven beszél, élt és dolgozott Kanadában és az USÁ-ban. Nem mellesleg kétszer is rommá alázta Orbán egykori jobbkezét, Lázár Jánost (ill. az emberét) annak hazai pályáján, Hódmezővásárhelyen! Jelenleg ott polgármester, s bőven van vezetői tapasztalata. És ezek még csak az objektív tényezők, melyeken túl valóban el lehet róla hinni, hogy őszinte, tisztességes és jó szándékú, sőt azt is, hogy képes is véghezvinni mindazt, amit most majd végig kell!
Függetlenként indul, s nem csak taktikailag, ill. technikailag, hanem valóban minden párttól függetlenül. Ez számunkra - a valódi változást kívánó polgárok számára - óriási előny, az ő számára azonban komoly nehézség, mert erős hátország nélkül, kevés pénzből kell kampányolnia. Ennek következménye, hogy hiába ő a legideálisabb jelölt Orbán kihívójaként, nagyon sokan még azt sem tudják, hogy kicsoda (még az ellenzéki térfélen sem!).
marki-zay.jpgÖsszefoglalva elmondhatjuk, hogy bár öt miniszterelnök-jelölt-jelölt közül választhatunk, igazából csak két kategóriából. Az egyik a pártjelölteké, akik indítása épp annyira a pártok önzéséről és vitatható szándékairól árulkodik, mint 2018-ban az összefogás elutasítása. A másik pedig az egyetlen független, konszenzusos, a legkevésbé elutasított jelölt, Márki-Zay Péter.    

Ha te sem hallottál még róla, vagy csak alig valamit, kérlek nézz kicsit utána, s fontold meg a fenti gondolatok és a saját következtetéseid alapján, hogy nem lenne-e jó döntés a részedről is őt választani!
Ahogy akkor is, ha ugyan a többi négy jelölt egyikére készültél szavazni, de bölcsebb szeretnél lenni az ellenzéki pártoknál. Ha nem akarsz bábu lenni a kis előválasztásba csomagolt népszerűségi felmérésükben, márkaépítésükben, hanem valóban az országunk (azaz mi magunk) érdekeire akarsz elsősorban tekintettel lenni.

A képviselőjelöltekről döntve persze már választhatod a kedvenc pártod által támogatott jelöltet, így senki nem fog valódi hátrányt szenvedni. Az országgyűlés majdani összetétele tükrözheti majd a pártok erősorrendjét.
A miniszterelnöki kihívó személyénél azonban rendkívül fontos, hogy minél szélesebb körben legyünk tekintettel egymásra, azaz próbáljunk egy valóban konszenzusos jelöltet választani!

Ha egyet tudsz érteni a fentiekkel, kérlek oszd meg vagy továbbítsd más módon ezt az írást - ez most különösen fontos és hatékony hozzájárulást jelent!

 

A home office 13+1 kevésbé ismert előnye

Alkalmazottként talán az utazási idő megspórolása, munkaadóként pedig a kisebb irodával járó kiadáscsökkenés jut eszünkbe először, ha a távmunka előnyeit mérlegeljük.
Ezek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert rengeteg további előnye és járulékos pozitív hatása lehet, ha a home office egyre inkább általános gyakorlattá válik.homeoffice.gifA legjobban bizonyára a kisgyermekes munkavállalók mindennapjait könnyítheti meg, ha legalább időnként otthonról is dolgozhatnak. De ahogy látni fogjuk, ez minden más home officer életvitelét is kedvezően alakíthatja, s a munkaadók előnyei sem merülnek ki abban, hogy faraghatnak bizonyos költségeken. 
Az alábbi lista közel sem teljes, de széleskörű ízelítőt ad ennek alátámasztására.

1. Gyermekeink felügyelete könnyebben megoldható az iskolai szünetekben és betegségük esetén.
A legtöbb szülő számára éveken keresztül visszatérő probléma, hogy az iskolai szünetekben meg kell oldania gyermekei elhelyezését. A home office lehetősége ebben rengeteget segíthet, ahogy akkor is majdnem teljes értékű munkát végezhetünk általa, ha kisgyermekünk betegsége miatt otthon kell maradnunk. (Sőt, saját kisebb betegségünk esetén is aktívan dolgozhatunk otthon, megkímélve a kollégákat egy esetleges fertőzéstől.)

2. Koncentráltabban, s ezért hatékonyabban, eredményesebben, hibamentesebben tudunk dolgozni.
Távol az irodától csak a valóban minket érintő dolgokkal leszünk megtalálva. Nem akadunk el fél órákra a teakonyhában vagy a folyosón, nem folyunk bele sem aktívan, sem passzívan olyan – a munkánkhoz nem feltétlenül kapcsolódó – beszélgetésekbe, amik az irodai környezetünkben elkerülhetetlenek. Gyakran rácsodálkozunk majd, hogy otthon mennyivel több mindent tudunk elvégezni adott idő alatt, ráadásul jóval precízebben, kevesebb hibával. 

3. Nem kényszerülünk számunkra esetleg "mérgező" környezetben tölteni napjaink nagy részét.
Sokan vannak sajnos azok a közeli kollégák, akiknek elmérgesedett a viszonyuk, vagy csak nagyon nem találják a közös hangot, mégis nap mint nap egymás társaságában kénytelenek eltölteni akár a teljes munkaidejüket. Ez gyakran annyira kimerítővé válhat egyesek számára, hogy könnyen a cég elhagyása mellett döntenek – hacsak nem dolgozhatnak minél többet az irodán kívül.

4. Kipihentebbek, nyugodtabbak, egészségesebbek lehetünk.

Ha gyakran dolgozunk otthon, s ezt ésszerűen, jól szervezetten tesszük, már pusztán attól is könnyebbnek és stresszmentesebbnek fogjuk érezni a munkát. Ha emellett a rendszeres testmozgásra is odafigyelünk – gyakori home office mellett már nem jó kifogás a "nincs időm rá" ;)  –, akkor még aktívabbak, jobb munkabírásúak leszünk, remélhetőleg jóval kevesebb időt töltve betegállományban.

5. Azok is teljes munkaidőben dolgozhatnak, akik rendszeresen bejárva csak napi 6-7 órát tudnak. 
Sok olyan munkavállaló van, aki csökkentett munkaidőben kénytelen dolgozni, mert pl. idős hozzátartozóját gondozza vagy nem oldhatók meg másképp gyermeke óvodai/iskolai transzferei. Ez az ő számára csökkent jövedelmet, munkaadója számára kisebb produktumot jelent, vagyis mindenki rosszul jár. A home office-szal megnyerjük az utazás által elveszett időt, amivel a legtöbb ilyen esetben teljessé tehető a munkaidő. 

6. A home office kikényszeríti a munkafolyamatok alaposabb szervezettségét, dokumentáltságát.
A távmunka akkor működik a legjobban, ha a kommunikáció egyértelmű és hatékony, a feladatok minél pontosabban vannak meghatározva, leginkább írásban. Ez ugyan az irodában végzett munkára is igaz (lenne), mégis sokunk tapasztalja, hogy ott ez kevésbé valósul meg a mindennapokban. A home office megköveteli, szükségszerűvé teszi ennek megváltoztatását, ami mindenképp cégünk előnyére válik.

7. Munkaadóként szélesebb körből választhatjuk ki a munkatársainkat.
A home office lehetőségét kínálva olyan szakembereket is "leigazolhatunk", akik számára cégünk szóba sem jöhetne az irodánk és a lakóhelye közötti távolság miatt. Viszont havonta néhány napon az olyan távolabbi településekről is vállalhatják az utazást, ahonnan ez napi rendszerességgel teljesen elképzelhetetlen lenne.

8. Az elnéptelenedett országrészekbe visszatérhet egy kis élet.
Évtizedek óta tart Magyarországon a nagyvárosoktól távolabbi települések elnéptelenedése. Ennek legegyszerűbb, leggyorsabb, leglátványosabb visszafordítása, vagy legalább megállítása lehetne a home office mielőbbi intenzív elterjedése. Ez a nyomában járó több munkalehetőség, illetve a sokrétűbb és színvonalasabb szolgáltatások megjelenése által minden ott élő számára jobb életminőséget hozhatna.  

9. Hazajöhet a külföldön élő magyarok egy része, s itthon maradhatnak sokan a távozást tervezők közül.
Számtalan oka lehet annak, hogy valaki külföldön vállal munkát vagy ott is kíván letelepedni, de bizonyos kényszer gyakran szerepet játszik a döntésükben. Sokuknál döntő érv lehet a visszatérés, ill. maradás mellett, ha itthon is könnyen találnak megfelelő munkát, amit akár a vidéki otthonukból is végezhetnek. 

10. Csökken a zsúfoltság a tömegközlekedésben és az utakon, javul a levegőminőség.
Aki közlekedett pl. Budapesten a "Maradj otthon!"-kampány heteiben, az megtapasztalhatta, hogy ez mit is jelentene. Járvány nélkül persze kisebb lenne a változás, de biztos, hogy határozott javulás lenne tapasztalható, ahogy egyre többen és gyakrabban dolgoznának otthonról. Ez pedig érezhetően megkönnyítené a diákok, nyugdíjasok közlekedését, s persze azon dolgozókét is, akik számára nem opció a home office.  

11. Kényelmesebb ruhában tölthetjük a munkaidőnket is.
Ez az előny nyilván kevésbé fontos azok számára, akik nem a látványt a praktikum és a kényelem elé erőltető dress code-nak megfelelve dolgoznak napi 8-10 órát. Sajnos "lazuló" világunkban is gyakori még az ilyen munkahely. Ezzel szemben az otthoni munkaruházatunk még az egyszerűbb, hétköznapibb irodába járó viseletnél is kényelmesebb lehet.

12. Háziállataink napi gondozása egyszerűsödik.
Egy home officer gazdinak főleg a rendszeres kutyasétáltatás lehet könnyebben kivitelezhető. De az ilyen praktikus szempontokon túl az is fontos lehet minden lelkiismeretes állattartó számára, hogy ha gyakran dolgozik otthon, akkor kutyájának, cicájának, tengerimalacának vagy akár kockás pitonjának sokkal ritkábban kell egyedül lennie:)

13. Rugalmasabban tudjuk időzíteni netes rendeléseink átvételét.
Egyre többféle terméket és egyre gyakrabban vásárolunk online, azonban ezek átvételének megszervezése sokszor igényel egy kisebb logisztikai bravúrt. Különösen ha olyasmit rendelünk, aminek a mérete, súlya miatt nem segítség az sem, ha a munkahelyünkre kérjük a kiszállítást. Ez a nehézség megszűnik, ha gyakran tartózkodunk otthon munkaidőben.

+1: Sokkal gyakrabban ehetünk fokhagymát! :)

Tudom, keveseknél lesz ez az otthoni munka melletti legnyomósabb érv, de mégiscsak egy közismerten egészséges és ízletes eledelről van szó, aminek viszont a fogyasztását nagyon nehéz összeegyeztetni a rendszeres munkába járással. Home office közben bátran ehetjük, nem kell aggódnunk amiatt, hogy kiutálnak a kollégáink. (Csak a családunk.)

A fentiekben ugyan az előnyökre koncentráltunk, de természetesen hátrányai is lehetnek az otthoni munkavégzésnek. Ezek leküzdésére máris rengeteg tanácshoz, módszerhez, tapasztalathoz férhetünk hozzá, s a közeljövőben még több hasznos információ megjelenésére számíthatunk. Fontos, hogy ezeket komolyan vegyük, tanulmányozzuk és alkalmazzuk, mert a home office előnyeit csak akkor tudjuk a lehető legkevesebb mellékhatással kiaknázni és élvezni.

(Illusztráció: Paula Maneyro)

A home office megérkezett!

A legsikeresebb emberekre, vállalkozásokra, sőt országokra egyaránt jellemző, hogy az őket érő csapásokat nem csupán a lehető legkisebb veszteséggel élik túl, hanem az esetleges fejlődés lehetőségét is képesek meglátni az adott helyzetben. A koronavírus-járvány egyértelműen egy ilyen szituáció: több-kevesebb veszteséget, hátrányt vagy legalább kellemetlenséget mindenkinek okoz, de egyben alkalmat teremt bizonyos pozitív változások elindítására is.
h_o.jpg
Magyarországon például most megváltozhatna végre a home office-szal kapcsolatos általános szemlélet, ami meglehetősen elutasító volt eddig a munkáltatók többsége részéről. Mígnem a járvány megjelenése miatt cégek sokasága kényszerült arra, hogy szinte napok alatt álljon át legalább részlegesen a távoli munkavégzésre. Aztán lássunk "csodát": a váratlan, s ezért kellőképp előkészítetlen bevezetés ellenére szinte mindenhonnan azt hallhatjuk, hogy ez a megoldás egyértelműen működik! Kisebb fennakadások, zökkenők természetesen vannak, de ilyen előzmények után az lenne a különös, ha nem lennének.

Lényeges kérdés, hogy ezekkel a természetes kezdeti nehézségekkel mit kezdünk, s itt jellemzően kétféle reakció figyelhető meg: az egyik a távmunkában rejlő potenciál okos felismerése, s ezért a problémák higgadt azonosítása, elemzése és kijavítása. Vagyis a cég bimbózó home office gyakorlatának elvetése helyett annak  tökéletesítése!
A másik viszont a szinte pánikszerű visszaállás a "normális" kerékvágásba, vagyis a munkatársak mielőbbi visszarendelése az irodákba. (Akár még jól meg is dorgálva azt, aki csak megemlíti az esetleges járványon túli otthoni munkát.)

Sajnos még mindig fájóan gyakorinak ígérkezik az utóbbi választás, pedig az elmúlt pár hónapban széles körben igazolta a gyakorlat, hogy nem csupán a technikai háttér adott maximálisan az irodán kívüli munkavégzéshez, hanem az emberi tényezőt sem indokolt immár akadálynak tekinteni. A legkevésbé sem állja meg a helyét az a gyakori vezetői érv, hogy távmunkában a beosztottak nem produkálnák az elvárt teljesítményt!
Ha egy munkavállaló életét jelentősen megkönnyíti, hogy otthonról is dolgozhat, akkor nyilvánvaló érdeke lesz, hogy jól teljesítsen akár még jobban, mint az irodában. Ezzel biztosíthatja ugyanis, hogy ez a számára komoly előnyökkel járó lehetőség ne csak átmeneti legyen. Ha egy kollégáról mégis kiderül, hogy jól ellógja a munkaidejét otthon, akkor ennek aligha az lesz az oka, hogy épp otthonról dolgozik. Ő jó eséllyel az irodában is megtalálja a folyamatos lazítás módját, csak ott ez kevésbé feltűnő. A home office ilyenkor csak egyfajta vízválasztó, akár a szerelmespárok egy részénél az összeköltözés. Kíméletlenül megmutatja, hogy ez a munkatárs és a cég valójában nem illenek össze.

Fontos lenne felismerniük az elzárkózó munkaadóknak is, hogy egy elavult felfogáshoz való ragaszkodáson kívül semmit nem veszítenek, ha az arra alkalmas munkakörökben, legalább a munkaidő egy részében nyitnak a távmunka felé. Viszont rengeteget profitálhatnak belőle!

Ne feledjük: a koronavírustól biztosan megszabadulunk – reméljük, már a nagyon közeli jövőben –, de a home office szelleme végleg kiszabadult a palackból, az most már biztosan velünk marad!

S miért is ne maradna? Az internet számtalan dolgot megváltoztatott már az életünkben. Adottak lettek a technikai feltételek, ezért pl. online bankolunk, vásárolunk, tanulunk, ráadásul sokkal egyszerűbben, kényelmesebben és hatékonyabban, mint 20 évvel ezelőtt. A munkavégzésünk módjával kapcsolatban miért ne következhetne be ugyanez a szükségszerű előrelépés? Miért ne dolgozhatnánk egyszerűbben, kényelmesebben (!) és hatékonyabban, ha már tökéletesen adottak a technikai feltételek ehhez is?

A home office elterjedése szükségszerű, ennél fogva megállíthatatlan. A kérdés pillanatnyilag az, hogy az idők szavát felismerő, emberségesen racionális, cool cégek vagy pedig az irodai munkához az utolsó pillanatig ragaszkodó, az alkalmazottait felnőttekként kezelni képtelen kövületek boomer-ek? közé akarunk-e inkább tartozni...

Az utóbbi hetekben számos olyan dolgozó is megtapasztalhatta az otthoni munka valóságát, akinek eddig talán meg se fordult a fejében, hogy ez az ő számára is opció lehet. S nem csodálkozhatunk, ha a dolog el is nyerte a tetszésüket! Hirtelen lett egy új szempontjuk, ami sokat nyomhat majd a latba, amikor legközelebb egy esetleges munkahely váltást mérlegelnek. Már nem csupán az lesz az első gondolatuk hétfő reggelenként, hogy "Ó, de nincs kedvem bemenni az irodába!", hanem az, hogy "Miért nem keresek inkább egy olyan melóhelyet, ahol távmunkázhatok is?".

Az az alkalmazott, akinek lehetősége van otthonról is dolgozni, elégedettebb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, tehát boldogabb lehet. Ebből adódóan az a munkaadó, aki lehetővé teszi a home office-t, lényegesen többet nyújt a munkavállalói számára, mint az, amelyik nem. Márpedig így többet is kap vissza lojálisabb, rátermettebb, hatékonyabb munkaerőt , ami által egyértelműen sikeresebb lesz, már rövid távon is!
Az az ország pedig, amelyben egyre több és több ilyen cég működik, az bizony egy élhetőbb országgá válik! (Az élhetőség fogalmának fontos összetevői a munkánkkal kapcsolatos körülmények.)

Mindebből pedig nem kevesebb következik, mint hogy most teljesen politikamentesen, pártfüggetlenül mi magunk tehetjük kicsit élhetőbbé az országot!
Hogy ez megvalósuljon, munkaadóként legyünk bölcsek, s feltétlenül bízzunk az alkalmazottainkban. Stratégiánk alakításánál a home office tekintetében is hallgassunk az idők szavára.
Munkavállalóként pedig ne érezzük luxuskiváltságnak az otthoni munkával kapcsolatos jogos igényünket, bátran érveljünk mellette, s lehetőség esetén mutassuk meg, hogy mindenki megelégedettségére tudunk élni vele! S esetleg "felejtsük" a monitorunkon, főnökünk látóterében ezt a posztot, vagy ha elég jó fej és melyik főnök nem az ;) , ajánljuk határozottan és közvetlenül a figyelmébe. 

A következő posztban a home office több olyan előnyét és hatását szeretném megmutatni, ami kevésbé nyilvánvaló és ismert. Találkozzunk ott is!

 süti beállítások módosítása