Hogy a tegnapi jövővíziónk ma valóság legyen!

JELENVÍZIÓ

JELENVÍZIÓ

Most Te is szavazni fogsz? 4+1 ok, amiért jól teszed!

2022. március 30. - e_zsolt

Vasárnap választunk, s mintha egyre többen döntenének a részvétel mellett azok közül is, akik eddig ritka vendégek voltak a szavazófülkék környékén. Egy demokráciában ez mindenképp örvendetes, ezért ejtsünk szót néhány olyan tényezőről is, melyekről keveset hallhatunk a kampány során, pedig kiválóan alátámasztják e döntésünk helyességét!

Most nem azokat a jól ismert, klasszikus érveket fogjuk boncolgatni, hogy "aki nem szavaz, az később ne panaszkodjon" vagy "ha nem szavazol, akkor mások döntenek helyetted" (például a minden összeesküvés-elméletben hívő Emőke vagy a mindenkit gyűlölő Gábor, akiket Bödőcs Tibor és Kovács András Péter remek, szavazásra buzdító spotjaiból ismerhettünk meg 2018-ban).

Sőt arra sem fogunk itt kitérni, hogy melyik oldalra érdemes szavazni. Arról épp eleget hallhattunk az elmúlt hetekben-hónapokban, talán nem is lehet már újat mondani. (Ha mégsem tudtál eddig dönteni, találhatsz a neten olyan teszteket, melyek pár kérdés alapján megmutatják, melyik párt programja áll hozzád a legközelebb. S ha még ennél is egyszerűbb megoldást keresel, az előző bejegyzésem – Öt szempont, ha nem tudod, kire szavazz – épp neked szól.) 

Ezek helyett inkább azokra a körülményekre fókuszáljunk, amelyek miatt kifejezetten a jelenlegi választáson fontos részt vennünk! 

Vannak olyan országok, s azokban olyan helyzetek, ahol egy országgyűlési választás jelentősége az átlagpolgár számára alig nagyobb annál, mint hogy két közeli település közül melyikbe költözzön. Bárhogy is dönt, számolnia kell előnyökkel és hátrányokkal, de azok összességükben hasonló, kiegyenlített eredménnyel járnak majd. Lényegében az sem jár jelentős negatív következményekkel senki számára, ha a jogosultaknak csak a kisebb hányada vesz részt a választásokon.

Azonban itt és most, azaz Magyarországon 2022-ben nagyon nem jellemző ez a békebeli, idilli állapot. A helyzet a legkevésbé sem átlagos, ez pedig a megszokottól eltérő hozzáállásért is kiált mindannyiunk részéről. Lássuk ennek okait!  

1. Minden összejött...
A Covid-időszakot követő gazdasági-és társadalmi következmények (leginkább nehézségek) önmagukban is az utóbbi évtizedek talán legnagyobb próbatételét hozták az egész világ számára. Aztán mint lufiárusnak a nyílzápor, úgy hiányzott mellé az orosz támadás Ukrajna ellen, melynek kapcsán a legkevésbé sem alaptalan egy lehetséges világháborút vagy atomfegyverek bevetését emlegetni. S bár ezek árnyékában kevesebbet emlegetjük, de a globális felmelegedés továbbra is egyre komolyabb kihívást jelent (a legenyhébben szólva). 
Ez pedig bizony mind politika, ezért ebben a kivételes történelmi időszakban elképesztő luxus, de inkább felelőtlenség érdektelenségre hivatkozva nem nyilvánítani véleményt egy fontos választáson. 

2. Markáns különbség van a két legnagyobb erő között
A jelenleg választható erők közül szinte fej-fej mellett halad a két legnagyobb, a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért. A választás köztük fog eldőlni, s vitathatatlan, hogy a sokak által régóta dédelgetett érv, miszerint "mindegy, kire szavazunk, úgysem lesz változás" most semmiképpen nem tűnik helytállónak.
A részleteket mellőzve is kijelenthető, hogy a két oldal jelentősen eltérő álláspontot képvisel a legfontosabb kérdésekben, s ezek a különbségek biztosan nem csak a kampány végéig állnak majd fenn.
Vagyis most tényleges választásunk van két teljesen eltérő irány és stílus között, viszont a támogatottságok kis eltérése miatt az eredmény csak akkor tükrözheti hűen a többség akaratát, ha minél többen elmennek szavazni.

3. A szavazástól távol tartó elvek megértek a felülvizsgálatra
Akik nem szoktak élni a választójogukkal, legtöbbször azokra az örök klasszikusokra hivatkoznak, hogy "az összes politikus egyforma",  "mindegyik lop, ha oda kerül", "az én életem nem változna, bárkire szavaznék". S persze régóta meg vannak győződve arról, hogy mindezek miatt felesleges is a politikával foglalkozniuk, az ő és családjuk életére az úgysem lehet számottevő hatással.
No de mi garantálja egyrészt azt, hogy nem tévednek, másrészt azt, hogy ezek a "törvényeik" sosem változnak meg? S ha megváltoznak, hogyan fogják azt időben észlelni, ha szemellenzőt alkalmazva teljesen ignorálják a politikai történéseket, változásokat? Ha csak a saját életükben észlelhető hatásokra figyelnek, azok jelentkezésekor nem lesz már túl késő tenni ellenük?  
Általában is igaz, hogy minél hosszabb ideje ragaszkodunk valamely berögződésünkhoz, annál inkább ideje felülvizsgálnunk, újragondolnunk, aktualizálnunk azt.
Ha adhatok egy idevágó tippet: a választások notórius kerülését illetően most itt az idő a nézetek kalibrálására. Egyértelműen "helyzet van", ami az utóbbi évtizedek messze legmagasabb részvételi arányát indokolná!

4. Minél fiatalabb vagy, annál jobban érintenek a következmények 
A demokráciákban evidencia, hogy akiknek szavazati joguk van, azok szavazata az iskolai végzettségüktől, az életkoruktól, s minden mástól függetlenül ugyanannyit ér. Ez természetesen így van rendjén, viszont egy fontos érdekességgel is jár. Az élet szomorú, de kikerülhetetlen sajátossága miatt a fiatalabb szavazók szükségszerűen hosszabb ideig élvezhetik a voksuk előnyeit vagy szenvedhetik annak hátrányait, mint az idősebbek. Minél fiatalabb vagy, életed annál hosszabb periódusára lesz hatással egy-egy választás. Ráadásul főleg nem a nyugdíjas éveidre, hanem épp a jövődet megalapozó aktív, termékeny, építő időszakodra! 

Emiatt számomra tökéletesen érthetetlen és sajnálatos, ha egy fiataltól hallom azt, hogy nem megy el szavazni!

Angliában a 18-24 év közöttiek 75%-a ellenezte a Brexit-et, azonban közel 50%-uk nem tartotta fontosnak, hogy le is adja a szavazatát. Az idősebbek így dönthettek helyettük (és velük szemben). Győztek a kilépést támogatók, mégpedig mindössze 51.89%-kal! 
A mi vasárnapi választásunknak már a rövid távú hatásai is óriásiak lehetnek, a hosszú távúak pedig – melyeket egyetlen magyar fiatal sem hagyhat figyelmen kívül – bőven mérhetők a Brexit-éhez!   

+1. Miért ne?
Szavazatunk leadása a szavazókörök nagy részében percek kérdése, s hacsak nem külföldön szavazunk, a helyszín is biztosan a közelünkben található. Legtöbbünknek fél-egy óránál nem jelent nagyobb bruttó időveszteséget a részvétel.
Ezen kívül pedig mit veszíthetünk, mi hátrányunk származhat abból, ha szavazunk? 
Hogy a támogatottjaink átvernek, nem tartják be az ígéreteiket? Ez nem a mi felelősségünk, s főleg nem lehet a mi hibánk! Kinevet, megvet valaki emiatt? Kizárt. Kirúgnak a munkahelyünkről? Biztosan nem! Tényleg nincs rá négyévente fél-egy óránk..?
Valamilyen eredménye nélkülünk is lesz a választásnak, akkor már tükröződjön benne a saját állásfoglalásunk is. Kimaradni egyáltalán nem menő, különösen most!

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvizio.blog.hu/api/trackback/id/tr1917793197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.31. 13:17:29

Mi már menetelünk az urnák felé. Protesztszavazni fogunk a ballib országrontók ellen.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.31. 13:22:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hazaáruló, a magadfajta nem érdemel szavazati jogot még a bulgár cigányputriban sem.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.31. 13:42:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: lófaszt, neked nincs, nem volt, nem lesz hazád. Egy takonygerincű senki vagy, akin mindenki átlép. Még a saját fajtátdaid is undorodnak tőled, komcsikám.

midnight coder 2022.03.31. 13:52:20

1. Valóban minden összejött - és még fog is, mert a derék európai szoclib politikusok lelkesen képviselik az európai polgár helyett az amcsik érdekeit, így aztán lesz itt olyan válság, hogy a fal adja a másikat. Ja, és persze van globális felmelegedés is. Amiért minden civil szervezet közül a Greenpeace tett a legtöbbet az atomerõmûvek bezárásával.

2. Mind a kettõt láttuk már kormányozni. Az aki azt hiszi, hogy a márkimajom egy percig is kormányozna itt egy ellenzéki gyõzelem esetén, az szerintem finoman szólva elég naív.
Itt Orbánék vs DK a kérdés. És nem tudom ki hogy van vele, én az elõzõ 8 éves teljesítményük alapján nem szívesen látnám õket kormányon. Különösen az 1. miatt.

3. A 2. ellenére igazából a kimenetel szempontjából annyira nagyon nincs nagy különbség aközött, hogy Orbánék vagy Gyurcsányék ülnek a következõ 4 évben a húsosfazék mellett. A globális folyamatokat mi se így, se úgy nem fogjuk befolyásolni. Esetleg az lehet a különbség, hogy Fletóék esetén több ellopandó pénz érkezik az EU-ból (ami az átlagpolgár szempontjából kb. mindegy), míg Orbánék esetleg jobb alkut tudnak kötni az oroszokkal ha vége lesz a háborúnak.

4. Minél fiatalabb vagy, annál kevésbé van lövésed arról, hogy milyen a valóság, és annál inkább csak arra tudsz támaszkodni amit a médiában, vagy az iskolában hallasz. Ergo valószínûleg annak a véleményét fogod tükrözni, aki a legügyesebben fújja a véleménybuborékokat.
A BRExit-rõl a balfékek meg vannak gyõzõdve hogy hülyeség volt, de hogy tényleg az volt-e, az majd úgy 20 év múlva derül ki legkorábban. Ahhoz, hogy annak tartsd, abban kell hinned, hogy az EU 20 év múlva is egy fasza hely lesz. Ami a jelenlegi folyamatok totális figyelmen kívül hagyását igényli.

5. Igazából akkor érdemes szavazni, ha tudod hogy mit akarsz. Ha csak azt tudod visszabüfizni amit a megmondóemberek - netán a szomszéd - mond, akkor jobb ha nem szavazol.

konrada 2022.03.31. 14:10:56

...én, aki 86 óta minden szavazáson részt vettem - az elsőn azért, mert csak amikor leadta valaki a szavazatát, mehetett eltávra, szóval Népfront - de utána csak azokra, akik távol képesek tartani az MSZMP-t és jogutódjait a hatalomtól.

...de most lassan ott tartok, hogy lehet, el se megyek, mert amit a fidesz csinál a közélettel, nyomulással, kisvasúttal, mé'szarossal, m1-tv2-vel... az már bőven túl van az ízléshatáromon.

...de csak akkor, ha azok a vérvörös ismerőseim - akik minden esetben azokra szavaztak - szintén nem mennek. S erre minden esély megvan, mert Makizaj mindent megtett azért, hogy ők otthon maradjanak.
Mert hülye azért nem vagyok: bármennyire is undorító is zorbánék túlnyomulása, nem vagyok magam ellensége, hogy hagyjam visszajönni a hatalomba azokat, akik lehet hogy kevésbé undorító emberekkel vannak körülvéve, de a tehetségtelenségük nagyon sokba került...

EmericusMax 2022.03.31. 15:22:49

Ahogy a kétfarkú kutya mondja: 'Nem közvélemény-kutatásokat kell nyerni, hanem közbeszerzéseket' :)
Kb. ez mindkét politikai oldal fő célja. Egyik se jó, de a kettőből Makizaj brigád a nagyobb gáz, mert ők azt se tudják, hogy náluk mi folyik. Ettől még nem lesz jó a másik oldal se.
Nagyon is azt érzi az ember, ami a cikkben van. Mindegyik lop, vagy lopna...
Ahogy meg Al Bundy mondta: 'Az a csaló, akit elkapnak'
Kéne már valaki, akinek semmi köze egyik oldalhoz se, meg sose volt köze egyik oldalhoz se, de ez egy olyan egyenlet, aminek kb. nincs megoldása jelenleg. Meg az is lopna :)
Gattyánról se tudunk semmit azon kívül, hogy bevezetné a Hungarikum kriptovalutát :)
Milyen jó is lenne, ha mindenki fingcoin-ba kaphatná a fizetését, nem? Ennyit a digitalizációról.
Szóval akkor megint a kutyapárt legyen a végszó: 'Muskátlit minden ablakba!'

P.S.: Ha csak egy olyan párt lenne, aki bevállalja, hogy 30%-al kevesebbet lop, és be is tartaná nem csak 5 percig gondolná komolyan, akkor instant 15% gazdasági növekedés lenne :)

konrada 2022.03.31. 15:27:57

@EmericusMax:
A probléma ott van ezzel, hogy lehet, úgy teljesítené a célt, hogy azért lopna csak annyit, mert úgy elqrná a gazdaságot, hogy nem is jutna annyival több ellopni való, még ha mindent meg is tennének azért...

midnight coder 2022.03.31. 15:45:02

@EmericusMax: Gattyánról azt tudjuk amit a Bödõcs mondott: az egyetlen a társulatban aki becsületes úton szerezte a pénzét :-)

midnight coder 2022.03.31. 15:46:57

@fidess.hu: "a duce - végül - megbukott, nincs ezen mit szépíteni"
Ja. Ma már csütörtök van, õ pedig keddenként szokott megbukni.

Mankel 2022.03.31. 15:51:16

@midnight coder: ha választásokon nem is erkölcsileg mindenképp. Az nem kifogás, hogy bezzeg a másik...

EmericusMax 2022.03.31. 16:07:01

@konrada: Igen, ez jogos. Azért mondtam, hogy ennek az egyenletnek sehogy se jön ki a megoldása.
A baloldaliak már elkúrták, nem kicsit de nagyon. Nincs okunk azt hinni, hogy egy újrával bármit is jobban csinálnának.
A jobboldal (narancsosok) meg most fogják elkúrni, mert ez a pénzosztás ami most ment a 13. havi nyugdíj, CSOK, SZJA visszatérítés satöbbi-satöbbi kapcsán, megfejelve az orosz-ukrán helyzet miatti energiaár, meg COVID X. hullám, meg minden más drágulással is, eléggé meg fogja határozni a helyzetet pár évig. Ehhez még addig keménykedünk Brüsszelben, amíg az ellopható EU-s pénzek is megcsappanak, aztán jön a farkasfalka és egymást nyírják a szűkülő zsákmány miatt...

Szóval ki legyen akkor?
Melyik Don irányítsa a 'családot'?

inebhedj - szerintem 2022.03.31. 16:31:40

Engedjük el azt a részt, hogy a legelső problémám magával a választási rendszerrel van, szóval már csak ez is indokolja a távolmaradást.

A főszabály az, hogy a két nagy baloldali tömörülés egyformán ellenszenves, a kormányon lévő egyértelműen az előző kádárrendszer utóda, az ellenzékben lévő pedig vagy a kormányon lévő udvari ellenzéke, vagy abszurdba hajlóan nincs érzéke a politikához. A korrupció iránti őszinte lelkesedés mindkettőnek sajátja, amelyik és ahol lehetőséget kap élvezni ennek előnyeit, habozás nélkül meg is teszi. A kormányon lévő baloldal betegesen perverz homofóbiájával vezette egy darabig az ellenszenvesek listáját, de a háború nem tett jót az ellenzéki baloldalnak, a ijesztő kardcsörgető retorikával sikerült pillanatok alatt behoznia a hátrányt. Ráadásul utóbbi 4, 8, 12 év alatt nem tudott a világra vajúdni hiteles, bizalomgerjesztő személyiségeket, és egyben elsüllyeszteni azokat, akiknek nem lenne ott keresnivalója, azt a néhány politikust, aki ezidő alatt feltűnt és valóban komolyan vehető, 12 év alatt gondosan elirtották az aktív politika környékéről. Amit pedig az előválasztás során műveltek (a saját esélyeikkel), az ezen hozzáállásnak volt afféle paracelsusi lova.

Egyformán jelentkezik még az embert barátjától elv hatása, a felsorakoztatott "civil" támogatók között mindkét oldalon egyaránt találunk olyanokat, akik mellett még egy buszmegállóban sem szívesen állnék, nemhogy egy politikai platformon.

Ezekre tehát nem.

Marad nagyjából az MKKP, de az én körzetemben nem indul MKKP-s jelölt, és a focis matek mintájára létező választási matek inkább gyengíti a listás támogatásuk szükségességét, mint erősíti, noha az indulók közül az egyetlen értelmes, intelligens és komolyan vehető pártról beszélünk.

A többi pártocska a "két nagy" szintjét sem üti meg.

Arról nem is beszélve, hogy egyik formációnak sem jutott eszébe 12 év alatt megszólítani akár az ellenfél táborát, akár a táborokon kívül élőket.

Persze, ha kötelező szavazás lenne, mint mondjuk Belgiumban vagy Ausztráliában, akkor szavaznék, listán az MKKP-ra (ez számomra kényszer alatt elfogadható), egyéniben a Fideszre (ami teljesen elfogadhatatlan, de kényszer hatására muszáj, és MKKP-s jelölt nincs).

Összegezve, a jeles szavazási hajlandóság és kampány valójában a fennálló status quo konzerválását segíti, nem pedig a megváltoztatását.

Szalay Miklós 2022.03.31. 17:44:53

Orbán rendszerének tömör de alapos összefoglalója:

egyvilag.hu/index.shtml#PT111_orbanisztanmukodese

midnight coder 2022.03.31. 17:56:56

@Mankel: Na ja, csak valakinek holnap át kell venni a koronaékszert. És Orbánék mellett Gyurcsányék a másik alternatíva, akik erkölcsileg pont ugyanolyan bukottak. Persze lehet mondani, hogy de összefogás, meg MZP, de felnőtt ember nemigen gondolhatja komolyan hogy ez a szegény közhülye egy percig is kormányozhat Fletó mellett. Nem akarom Fletót dicsérni, meg nehéz is, de MZP mellett egész okosnak tűnik.

midnight coder 2022.03.31. 17:58:30

@Szalay Miklós: Ezt a szegény egyvilágot el kellene már engedni. Ha 10 év elteltével sem lett belőle Harry Potter, nem hiszem hogy ezután fog átütő sikert elérni.

Mankel 2022.03.31. 18:27:24

@midnight coder: igen de ők legalább nem csatolnak minket a szovjet únióhoz... nem érdekel kinek van igaza. Az oroszok megtámadtak egy szuverén országot akinek a területi integritását ők maguk szavatolták. Az ő biztonsági érdekük nem erősebb mint az ukránok azon joga, hogy eldöntsék hova akarnak belépni és kivel akarnak szövetkezni.
Orbán a nemzeti szuverenitás nagy barátja nem? Ruszkik haza nem? Erre most meg nem állunk ki az agresszor ellen teljes mellszéleséggel? Hogy 5 fttal olcsóbb legyen a gáz? Baszki 10 éve nagyon jól megvédtek minket attól hogy az alacsony árak miatt kevesebbet kelljen fizetni.
Igenis küldjünk fegyvert. (Csak megsúgom mivel nato tagok vagyunk ha Lengyelország területén semmisítenek meg egy fegyver szállítmányt akkor automatikus 3 vh és abba mi is benne leszünk) semmi értelme ennek a kekeckedésnek.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.04.01. 14:26:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem tévedek, ismerek párat a fajtársaid közül. Olyanokat, akik téged is ismernek. Ők is egy darab bulgár szarként kezelnek téged, nem csak én.
süti beállítások módosítása