Hogy a tegnapi jövővíziónk ma valóság legyen!

JELENVÍZIÓ

JELENVÍZIÓ

Íme öt szempont, ha nem tudod, kire szavazz

2022. március 26. - e_zsolt

Hogyan választhatnak támogatásra érdemes oldalt mindazok, akiket nem érdekel a politika, de a négyévenkénti választásokon azért hallatni szeretnék a hangjukat? Hogyan hozhatnak minél önazonosabb döntést anélkül, hogy napokra elmerülnének a közelmúlt politikai mérföldköveiben, a jelenlegi helyzetben, s persze az összefüggések feltárásában?

Amint azt a zajos hétköznapjainkban is tapasztaljuk, Magyarországon a választásra jogosultak jelentős része az ún. biztos pártválasztók közé tartozik. Ők már rég eldöntötték, hogy a kormányoldalt vagy az ellenzéket fogják-e támogatni, s aligha változtatnak az elköteleződésükön a választásokig hátralévő néhány napban. Hiába dübörög a kampány, s robbanhatnak be a köztudatba mindenféle meglepetések, mindkét oldalnak van legalább másfél-kétmillió olyan támogatója, akit már senki és semmi nem tántoríthat el a hovatartozásától.

Nem is nekik szólnak a mindennapi kampányelemek, pl. a Fidesz MiniFeri-klipjei és megafonos videói vagy az ellenzék plakátjai és ütősnek szánt nyilatkozatai. Ezek inkább a harmadik csoportot célozzák, amelyet az ún. bizonytalan választók és az (elvileg) sosem szavazók alkotnak. Ők együtt szintén több millióan is lehetnek, s pillanatnyilag nagyon úgy néz ki, hogy a most esedékes választásokat határozottan ők fogják majd eldönteni. Ha rákattintottál erre az írásra, akkor könnyen lehet, hogy Te is ebbe a csoportba tartozol, vagyis

személyesen neked is kulcsszereped lehet a végeredményben!

Ha napjaink Magyarországán valakinek nincs határozott elképzelése arról, kire szavazzon, azt egyrészt nagyon irigylem, mert ez azt sejteti, hogy ügyesen függetleníteni tudta magát az évek óta jellemző csatahangulattól, ki tudott maradni a mindennapi hangos adok-kapokból és az akár baráti társaságokba is leszivárgó megosztottságból. Másrészt teljesen megértem, ha valaki tudatosan nem folyik bele a politikába, hanem a számára fontosabb, felemelőbb és bizonyára nyugalmasabb célokra és tevékenységekre összpontosítja a drága idejét és energiáját. Határozott elképzelés híján viszont sokuk az utolsó pillanatokban, impulzusszerűen dönti majd el, kire is voksoljon április 3-án. Sőt, biztosan lesznek köztük olyan szavazók is, akik egy pénzfeldobásra vagy hasonlóra hagyatkoznak.

No de az alábbi független szempontok talán segíthetnek nekik egy mélyebben gyökerező döntést hozni. S akár azokat is átgondolásra késztethetik, akik most nem – vagy most sem – terveznek élni a választójogukkal. Lássuk hát ezeket!

1. A barátaink többsége melyik oldalt támogatja?
Ezt szándékosan említem az első helyen, hiszen a barátaink vagy a legkedveltebb kollégáink azért is állnak oly közel hozzánk, mert hasonló az értékrendjük. Megbízunk bennük és nagyra tartjuk a véleményüket az élet egyéb területein is, miért lenne ez alól kivétel a politika? Ha valamilyen ügyben tanácsra van szükségünk, először a barátainknál érdeklődünk, otthonosan mozog-e valamelyikük az adott kérdésben. A politika is lehet egy ilyen kérdés, ha mi ahhoz nem értünk. Persze lehet, hogy az ő részükről is lesznek egymásnak ellentmondó kiállások, de az arányokat és a fő érveiket figyelembe véve biztosan könnyebbé válik a döntés. (Itt említhettem volna a családtagjainkat is, de mivel őket nem magunk választjuk, s generációs nézetkülönbségek is adódhatnak, ezért tőlük nem biztos, hogy a minket is képviselő állásfoglalást kapjuk. Persze ha valódi, barátinak tekinthető viszonyt ápolunk pl. valamely szülőnkkel, akkor természetes, hogy az ő véleménye is maximálisan a segítségünkre lesz.)

2. ...és az általunk kedvelt ismert emberek?
Túllépve a személyes körünkön, de maradva a vélhetően velünk közeli hullámhosszon lévő embereknél, további megbízható impulzusokhoz juthatunk. Az ismert közéleti szereplők között is lehetnek olyanok, akiknek hasonló megfontolásból adunk a véleményére, mint a barátaink esetében. A politikát kerülve is gyakran szembejöhet valamely kedvencünk politikai véleménye vagy legalább elszólása pl. egy koncerten, színházban vagy a facebook-on. Azt természetesen figyelembe kell vennünk, hogy őket nem ismerhetjük annyira behatóan, mint a barátainkat. Nem tudhatjuk például, hogy az elköteleződésük teljesen őszinte-e vagy esetleg érdekalapú, ezért nyilván óvatosabban, kisebb súllyal érdemes azt figyelembe vennünk.

3. Melyik oldal kampánystílusa elfogadhatóbb a számunkra?
Bár abból indultunk ki, hogy a bizonytalan szavazók sikeresen kikerülik a politikai üzeneteket, ez tökéletesen aligha kivitelezhető, különösen a kampány utolsó heteiben-napjaiban. Aki egy hétköznapi, átlagos életvitelt folytat, nem tudja kikerülni az óriásplakátokat, a youtube-reklámokat, facebook-hirdetéseket vagy akár az utcafórumokat. Ha a mondanivaló nem is érdekel minket, az üzenetek stílusából sokat leszűrhetünk. Például az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szónoki képességei – pontosabban azok tökéletlenségei – taszítanak minket jobban vagy az említett MiniFeri-féle alacsony színvonalú gúnyolódások? A saját életünkben adódó versenyhelyzetekben melyik oldal jellemző stílusát alkalmaznánk szívesebben, melyikkel tudunk jobban azonosulni?

4. Mennyire szimpatikusak emberként az egyes oldalak politikusai?
Legtöbbünk az átlagnál jobb emberismerőnek tartja magát, s ezt a képességünket tökéletesen próbára is tehetjük a választásokra készülve, hiszen a kampányüzenetekhez hasonlóan a politikusi "választék" elől sem könnyű mostanában kitérni. Egy-két embernél félremehet a megítélésünk, de tíz-húsznál már nem valószínű, ezért hallgassunk bátran az efféle intuícióinkra! Mely politikusokat érezzük őszintének, egyenesnek, tisztességesnek, s kiket álszentnek, simlisnek, színészkedőnek? Ha Orbán és Márki-Zay pedagógusok lennének, melyiküket látnánk szívesebben gyermekünk osztályfőnökeként vagy etika tanáraként? Kitől vennénk inkább használt autót: Fekete-Győr Andrástól vagy Németh Szilárdtól? Melyik Gergellyel söröznénk jobb hangulatban: Karácsonnyal vagy Gulyással? Az ilyen és hasonló összehasonlítások melyik oldal felé billentik a személyes szimpátia-mérlegünket?

5. Mennyire tartjuk fontosnak a nők szerepét a politikában?
Végül – de a legkevésbé sem utolsósorban – említhetünk még egy nagyon könnyen felismerhető tényezőt. Nevezetesen azt, hogy melyik oldal prominensei között találhatunk több női politikust. Ebben a kérdésben jelentősen különbözik az ellenzéki-és a kormányoldal, ezért ha számunkra nem közömbös, amit ez kifejez, akkor ez a jellemző is erősítheti a választásunkat. Ha úgy gondoljuk, hogy a politika a férfiak dolga, akkor – ebben a tekintetben legalábbis – a kormányoldal lehet a favoritunk, de ha az egyenjogúságot, a nők minél arányosabb képviseletét támogatjuk, akkor az ellenzék.

Nos, bízom benne, hogy a felsoroltak segítenek mindazoknak, akik szeretnének szavazni, csak nem tudják, kikre. Ahogy azoknak is, akik azért nem tervezték a részvételt, mert úgy érzik, "nem értenek hozzá" – őket ez ne tartsa többé vissza. Ne feledjük, hogy a biztos pártválasztók elsöprő többsége sem valódi politikai szakértő, még a leghangosabbak sem. Sokuknál még csupán a fenti egyszerű módszerekre támaszkodva is jóval megalapozottabb döntést hozhatunk – éljünk is hát ezzel!

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvizio.blog.hu/api/trackback/id/tr717442186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2022.03.27. 19:51:45

A Zsolt az ritka női név? Én egyszerűen nem hiszem el hogy egy férfinál fel nem merül az az EGYETLEN érv, ami alapján egy választáson oldalt kell választani: vajon ha ők nyernek, akkor jobb világ vár-e RÁM, SZEMÉLYESEN mint ha a másik oldal. Nem a barátaimra, mert őket ilyen szempontból lesz.rom - nem turkálok a zsebükben, cserébe oldják meg a saját feladataikat. Nem a kedvelt híres emberekre, mert őket még magasabbról lesz.rom ilyen szempontból - így is úgyis sz.rrá fogják magukat keresni, szóval nekik aztán teljesen tök mindegy. Nekem, személyesen, vajon több pénzem lesz-e, kisebb vagy nagyobb lesz-e a költségem, vajon mi várható NEKEM, SZEMÉLYESEN a következő 4 évben? Ezt kell nézni - semmi mást.

Szávin László 2022.03.27. 20:05:21

kezdem érteni, hogy kerülnek országok sorsát eldöntő pozíciókba táncoskomikusok

pista1872 2022.03.27. 20:07:35

@Nancsibacsi: elegemvan.blog.hu/2022/02/25/elegem_van_vologya_kampo?full_commentlist=1#c41239210

idefigyelj, te kis Putyin-fasszopó!

1) A magyarok szemszögéből Ukrajnának vannak bűnei. Az ukránok szemszögéből a magyaroknak vannak történelmi bűnei. Nagy Magyarországon például szintén elnyomták a kisebbségeket, szintén voltak nyelvtörvények. Azt meg elismered, hogy Putyin rosszfiú.

2) Na most az óvoda tele van rosszfiúkkal, ez egy dolog, ez sem jó. De amikor az egyik rosszfú előrántja a stukkert, és csak úgy lepuffantja a másikat, holmi nyelvtrövény miatt, akkor az egy szinttel feljebb van, az ilyet minden normális ember elítéli, és durván sokkal rosszabbnak tekinti, mint valamilyen nyelvtörvényt.

3) Amikor a rosszfiúk az óvodában verekednek, abból ritkán jön ki bármi jó dolog. Azok a magyarok Kárpátalján pont azért kerültek olyan helyzetbe, mert százvalahány éve hozzád hasonló idióta barmok pont ugyanígy gondolkodtak, hogy egy kis háborúból nekünk csak jó dolog lehet.

4) Egész konkrétan Putyin beszélt arról, hogy a rendszerváltásig tolná vissza a NATO határait, azaz bejelentkezett arra, hogy ismételten "ideiglenesen" Magyarországon állomásozzon.

Putyin fasszopói az orrukig nem látó, degenerált selejtek.

e_zsolt 2022.03.27. 20:13:17

@Nancsibacsi: Köszi, hogy elolvastad. Egyetértünk, elvileg valóban az fontos igazán, amit említesz. De ahhoz, hogy tudjam, melyik oldallal járok jobban, már eléggé bele kell merülnöm a részletekbe, s ehhez sokaknak sem kedvük, sem energiájuk. Hozzájuk próbáltam szólni elsősorban, s nem azokhoz, akiknek stabil döntésük van.

pista18722 2022.03.27. 21:40:20

@Nancsibacsi: elegemvan.blog.hu/2022/02/25/elegem_van_vologya_kampo?full_commentlist=1#c41239210

idefigyelj, te kis Putyin-fasszopó!

1) A magyarok szemszögéből Ukrajnának vannak bűnei. Az ukránok szemszögéből a magyaroknak vannak történelmi bűnei. Nagy Magyarországon például szintén elnyomták a kisebbségeket, szintén voltak nyelvtörvények. Azt meg elismered, hogy Putyin rosszfiú.

2) Na most az óvoda tele van rosszfiúkkal, ez egy dolog, ez sem jó. De amikor az egyik rosszfú előrántja a stukkert, és csak úgy lepuffantja a másikat, holmi nyelvtrövény miatt, akkor az egy szinttel feljebb van, az ilyet minden normális ember elítéli, és durván sokkal rosszabbnak tekinti, mint valamilyen nyelvtörvényt.

3) Amikor a rosszfiúk az óvodában verekednek, abból ritkán jön ki bármi jó dolog. Azok a magyarok Kárpátalján pont azért kerültek olyan helyzetbe, mert százvalahány éve hozzád hasonló idióta barmok pont ugyanígy gondolkodtak, hogy egy kis háborúból nekünk csak jó dolog lehet.

4) Egész konkrétan Putyin beszélt arról, hogy a rendszerváltásig tolná vissza a NATO határait, azaz bejelentkezett arra, hogy ismételten "ideiglenesen" Magyarországon állomásozzon.

Putyin fasszopói az orrukig nem látó, degenerált selejtek.

Mérnork 2022.03.27. 21:53:49

@Nancsibacsi: Teljesen igazad van. Engem is ez az egy érdekel a mérlegelésnél.

birkamenet 2022.03.27. 22:17:44

@Nancsibacsi:

Téged meg kétmillió afymosott fidernyák birkát a világon semmi nem érdekli csak az, hogy mindig legyen egy segg ahova bebújhat a világ meg a VALÓSÁG elől. Régen Kádár seggébe bujtatok be, aztán a maszopébs, most meg orbánéba.
De legalább sose változtattátok meg a komcsi vallásotokat.

pista18722 2022.03.27. 22:27:25

@Nancsibacsi: elegemvan.blog.hu/2022/02/25/elegem_van_vologya_kampo?full_commentlist=1#c41239210

idefigyelj, te kis Putyin-fasszopó!

1) A magyarok szemszögéből Ukrajnának vannak bűnei. Az ukránok szemszögéből a magyaroknak vannak történelmi bűnei. Nagy Magyarországon például szintén elnyomták a kisebbségeket, szintén voltak nyelvtörvények. Azt meg elismered, hogy Putyin rosszfiú.

2) Na most az óvoda tele van rosszfiúkkal, ez egy dolog, ez sem jó. De amikor az egyik rosszfú előrántja a stukkert, és csak úgy lepuffantja a másikat, holmi nyelvtrövény miatt, akkor az egy szinttel feljebb van, az ilyet minden normális ember elítéli, és durván sokkal rosszabbnak tekinti, mint valamilyen nyelvtörvényt.

3) Amikor a rosszfiúk az óvodában verekednek, abból ritkán jön ki bármi jó dolog. Azok a magyarok Kárpátalján pont azért kerültek olyan helyzetbe, mert százvalahány éve hozzád hasonló idióta barmok pont ugyanígy gondolkodtak, hogy egy kis háborúból nekünk csak jó dolog lehet.

4) Egész konkrétan Putyin beszélt arról, hogy a rendszerváltásig tolná vissza a NATO határait, azaz bejelentkezett arra, hogy ismételten "ideiglenesen" Magyarországon állomásozzon.

Putyin fasszopói az orrukig nem látó, degenerált selejtek.

Ekrü 2022.03.28. 00:37:35

"1. A barátaink többsége melyik oldalt támogatja?"- Mivel a hasonló általában hasonlót vonz ez egy viszonylag tök fölösleges kérdés. Az ember a barátait eleve úgy választja,hogy hasonló legyen az életszemléletük. Ezért élnek annyian véleménybuborékban a közösségi médiákban.
"2. ...és az általunk kedvelt ismert emberek?"- No szép lenne,ha az alapján döntenék,hogy a barátom által kedvelt Lady Gaga éppen mit mond.Egyáltalán,mi van akkor ha Lady Gaga mellett kedveli Stephen Baldwint is? Akkor melyik véleményét kell követnem? :)))))))))))))
"3. Melyik oldal kampánystílusa elfogadhatóbb a számunkra?"- Ez így igaz,pont emiatt kéne a politikusoknak vigyázni,hogy mit mondanak ,vagy hogyan viselkednek. Ha ugyanis sokszor előfordul,hogy az embernek rossz érzése van egy-egy esetnél,akkor előbb-utóbb úgy dönt,hogy inkább nem szavaz.
"5. Mennyire tartjuk fontosnak a nők szerepét a politikában?"- Ez max. a fiatalokat érdekli. Mikor az ember elér egy bizonyos kort,akkorra rájön,hogy egy politikust nem az alapján kell megítélni,hogy nő vagy férfi,hanem, hogy mennyire rátermett.A kvótanőktől pedig nőként is viszolygok.
De az első és legfontosabb szempont pedig egy bizonytalannak amit @Nancsibacsi említett,hogy melyik kormány alatt lesz nekem jobb az élet.Minden egyéb körítés csak a döntés megideológizálását szolgálja,hisz milyen ciki nyíltan kimondani,hogy a pénztárcám dönt.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.28. 07:26:47

@Ekrü: már bocs, de ha azt nézed, hogy személy szerint neked melyik hoz jobb életet, akkor te egy megvásárolható senki vagy.
Azt sem ártana szeme előtt tartani, hogy milyen áron lesz jobb életed! Lásd: fideSS alatt rengeteg senkiházinak van pár évig jobb élete, de közben kifosztották az országot, leromboltak műemlékeket, tönkretettek embereket, családokat!

midnight coder 2022.03.28. 07:33:49

Szerintem az az illetõ, aki a fenti post célcsoportjába tartozik, jobb ha egyáltalában nem szavaz.

midnight coder 2022.03.28. 07:36:15

@Le a spammerekkel: "Azt sem ártana szeme előtt tartani, hogy milyen áron lesz jobb életed! Lásd: fideSS alatt rengeteg senkiházinak van pár évig jobb élete, de közben kifosztották az országot, leromboltak műemlékeket, tönkretettek embereket, családokat! "

Ugyanezt elmondhatjuk a másik oldalra is, Fletóék legalább akkora gazemberek mint Orbánék, és ráadásul még szarabbul kormányoztak mint ők. Ráadásul ez a csipet-csapat a "mi külön pártokban képviseljük a liberálisokat, a kommunistákat és a nácikat" MZP-vel az élen még szerencsétlenebb.

DFK 2022.03.28. 07:54:17

@Le a spammerekkel: talán válasszam azt, aki azt ígéri, nekem rosszabb lesz? Esetleg úgy, hogy soha semmi nem lesz cserébe?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.28. 08:05:58

@DFK: talán gondolkodj! Gondolj arra is, hogy mi lesz a kölkeiddel - már ha van...

pista18722 2022.03.28. 08:07:04

@midnight coder:

szeka.blog.hu/2021/09/03/kinossa_valt_a_fidesz_szamara_a_fudan_egyetem_ugye_de_nehez_lesz_szabadulnia_tole?full_commentlist=1#c40889822

1) ennek semmi köze a kommunizmushoz, a kommunizmus témában már teleszartad a pofád. a SZovjetunio egyébként több, mint 70 évig volt az, ami, és kommunista volt. nem tudom, hogy hogy a faszomban képzeled azt, hogy sokáig kommunista diktatúrának lenni az egy országnak érdem.

2) kurvára nem érdekel, hogy egy olyan idióta, mint te, milyen fóbiától szenved, meg mit álmodott részegen bilibe lógó kézzel.

3) Európában a legnagyobb népirtást az én életemben a büdös keresztények csinálták, azért, mert keresztélnyek voltak. úgyhpogy befogod a pofád, tudatlan, senkáhzi, kereszténybuzi faszfej, mongolFidióta hgenetikai selejt!

ateistaklub.blog.hu/2020/07/11/amikor_par_eve_meg_keresztenyek_irtottak_muszlimokat_europaban

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.28. 08:20:02

@pista18722: szerintem a legkárosabbak a pszichiáterek, akik egy magadfajta közveszélyes elmebeteget nem zárnak be egy kórházba, kakamatyi.

Nancsibacsi 2022.03.28. 08:29:17

@e_zsolt: Ezt úgy kell számolni hogy ha rosszul választasz akkor az 4 év alatt mondjuk 100 vagy 200 vagy 400 munkaóra veszteség, mivel az egyik félnél annyival kevesebb pénzed lesz mint a másiknál. Szóval ha amiatt hogy rossz helyre húzod az x-et 400 órát pluszban dolgoznod kell, akkor lehet hogy jobban megéri azt a 10 órát, hogy az ember tájékozódjon.

Szulamith 2022.03.28. 08:40:51

Aki nem tudja kire szavazzon az nagyon nem itt él. Reggeltől estig megy a választási kampány, csak elgondolkodik. Már az is jó, ha elmegy szavazni, növeli a részvételt, az önkormányzat dicsőségére.

midnightcoder2 2022.03.28. 08:47:22

@pista18722: Matyika, tavaj szepemberi topicokat tök fölöslegesen húzol be, a fene sem emlékszik már vissza arra, hogy mire reagáltam abban a hsz-ben amire hivatkozol. Mondjuk amúgy ez a blog.hu motorjának a primitívsége is, a "válasz erre" gomb nem tud egy linket betenni hogy mire is volt ez válasz.

Az amire te hivatkozol mint keresztény népirtás kb. annyira volt keresztény, mint Putyinék mostani támadása az ukránok ellen. A szerbek nem keresztények voltak, hanem nacionalisták, kommunista gyökerekkel. A videóban a csávónak a hivatkozása a muszlimokra nem arról szó, hogy ezzel megmentettük az illetõk lelkét - ahogy a középkorban - hanem arról, hogy visszaszereztük a területünket. A szerbek akkortájt kb. azok voltak, mint a mi szocialistáink, csak õk nem nemzetellenes szocialisták voltak, hanem nemzetiek.

Amúgy nekem az egyik vallássérült pont olyan mint a másik, csak a keresztény országokban nem végeznek ki téged azért mert ateista vagy, míg egy rakás iszlám országban meg de. Tudod, a keresztény világban lezajlott egy felvilágosodás, szekularizáció, elterjedt a liberalizmus, ott meg nem.

Ez az, ami miatt nem kellene ezt az engedjünk be sok iszlamistát európába dolgot forszírozni. Bár lehet, hogy ezzel a matyikát végezzük ki dologgal az iszlamisták komoly támogatást szerezhetnének a blog.hu olvasói között. Szerintem még az ateisták közül is sokan támogatnák az ötletet. :-)

midnightcoder2 2022.03.28. 08:52:09

@Le a spammerekkel: Szerintem Antallék óta a gazemberség kb. konstans, csak a lehetõségek változtak, illetve az, hogy minek mekkora sajtója van. Ez is változik egyébként, mert Fletóék alatt is sokáig mély kuss volt a "független" médiában mindenrõl, aztán amikor kiborult a bili, akkor minden hétre jutott pár "kakaóbiztos számítógép" ügy. Aztán persze Orbánék sem bántották ezeket: holló hollónak nem vájja ki a szemét, max. károg ha nem az õ szájában van a sajt.

pista18722 2022.03.28. 08:52:16

@midnightcoder2:

pestiflaszter.blog.hu/2022/02/24/olyan_kis_cuki_medve_biztos_nem_fog_tamadni?full_commentlist=1#c41239718

"Mivel a programozáshoz kényelmesebb angol kiosztást használni, így ő helyett õ-t használok. Az amcsik sajna az us international kiosztásból kihagyták ezt. Anno csináltam saját kiosztást, de ez hol mûxik win10 alatt hol nem, upgradetõl függõen, így inkább hanyagolom."

Egy programozónak ezt már tíz évvel ezelőtt is illett tudnia megoldani. Ma már titkárnőnek se vennélek fel, olyan szánalmas kis selejt vagy, Ma már mobilon, linuxon, windowsban bármilyen fizikai billentyűzet-kiosztás mellett bármilyen nyelvet illik tudni rendesen beállítani. Te nem tudsz, mert elmebeteg selejt vagy.

Pontosan ezért vagy mongolFidióta is, náci is, meg Putyin-fasszopó is. Ti állati hulladékok, selejtek vagytok.

Nancsibacsi 2022.03.28. 09:00:40

@Le a spammerekkel: Te teljesen el vagy varázsolva. Mindenki megvásárolható - mi más számítana, mint a saját meg mondjuk a családunk boldogulása? Ne legyél már ilyen életképtelen.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.03.28. 09:01:07

@midnightcoder2: "elterjedt a liberalizmus,"

örülök, hogy támogatod a liberalizmust, az orbáni illiberalizmussal szemben!

A többi ügyében szólj az orvosodnak, hogy emelje az adagodat, mert teleszemeteled az internetet az elmebajoddal. Az elmebaj, hogy eljut az idióta agyadig, hogy Mladic a muszlim vallásra hivatkozik, de szerinted a dolognak semmi köze a valláshoz.

ateistaklub.blog.hu/2021/07/16/amikor_par_eve_meg_keresztenyek_irtottak_muszlimokat_europaban

Az ilyen elmebajt kezeltetni kell, mert még kárt teszel magadban,

Ilyen elmebeteg, pszichopata genetikai selejtek a mongolFidióták. Ti vagytok a magyar társadalom legalja, a hulladék, a selejt. A Down-kórosok, az autisták, az Alzheimeresek és egyéb elmebajosok hadserege vagytok.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.03.28. 09:02:40

@midnightcoder2: "elterjedt a liberalizmus,"

remélem, erre a liberalizmusra szavazol majd, az orbáni illiberalizmussal szemben.

Nancsibacsi 2022.03.28. 09:05:57

@Le a spammerekkel: "talán gondolkodj! Gondolj arra is, hogy mi lesz a kölkeiddel - már ha van... "
Ezt pont te mondod?
"de ha azt nézed, hogy személy szerint neked melyik hoz jobb életet, akkor te egy megvásárolható senki vagy."
Ezt is te mondod?
Nem érzel némi ellentmondást? Akinek családja van pont arra gondol, hogy mi lesz a "kölykeivel". Őket is belevigyék akkora szopásba, mint amekkorába a szülőket belevitték mondjuk a devizahitelekkel?

Nancsibacsi 2022.03.28. 09:08:04

@midnightcoder2: Ne etesd a trollt. Folyamatosan be van drogozva, fölösleges vele vitatkoznod, mert totál más világban él. Egyszer majd csak túllövi már magát, és nem szemeteli tovább a blog.hu-t.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.28. 09:15:27

@Nancsibacsi: senkiházi, te kizárólag a pillanatnyi jóléteddel vagy elfoglalva, leszarod, mivel jár mindez hosszú távon.
Én nem .
Engem az is érdekel, hogy ne söpörjenek be minden vagyont egy maffia ellenőrizhetetlen számláira. Érdekel, hogy ne rombolják tovább azt, ami megmaradt az egészségügyből, az oktatásból, a természeti értékekből (lásd Balaton, Velencei tó, Római part, Városliget stb), műemlékekből stb .
Ezeket a bűntársaid lopják, rabolják, pusztítják, miközben csak annyi a kampányuk, hogy mocskoljátok az ellenzéket .
Szarembernek tartalak. Egy gerinctelen, ócska szarembernek .

midnightcoder2 2022.03.28. 09:19:15

@pista18722: Jól van Matyika, akkor ha olyan okos vagy akkor mondd el szépen, hogy angol billentyűzeten repülõ ékezetekkel hogyan lehet windowson ő és ű betűket írni MSKLC illetve numerikus billentyűzet nélkül. Mert linuxon van Alt+Shift+2, de ez a remek us-international kiosztás mellett nem működik, mert hogy az usákokban amikor ezt csinálták fel sem merült, hogy vannak ilyen betűk is. És közben eltelt vagy 30 év, de azóta sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.28. 09:22:19

"A barátaink többsége melyik oldalt támogatja?"

Barátaim 80+ %-a ballib. Nem szempont.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.28. 09:23:15

"és az általunk kedvelt ismert emberek?"

Nem számít. Eleve a rendszedr emberei nyilván rendszerhűekj, szóval ez se számít semmilyen formában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.28. 09:23:53

"Melyik oldal kampánystílusa elfogadhatóbb a számunkra?"

Ez formai, nem tartalmi kérdés.

pista18722 2022.03.28. 09:24:03

@Nancsibacsi: elegemvan.blog.hu/2022/02/25/elegem_van_vologya_kampo?full_commentlist=1#c41239210

idefigyelj, te kis Putyin-fasszopó!

1) A magyarok szemszögéből Ukrajnának vannak bűnei. Az ukránok szemszögéből a magyaroknak vannak történelmi bűnei. Nagy Magyarországon például szintén elnyomták a kisebbségeket, szintén voltak nyelvtörvények. Azt meg elismered, hogy Putyin rosszfiú.

2) Na most az óvoda tele van rosszfiúkkal, ez egy dolog, ez sem jó. De amikor az egyik rosszfú előrántja a stukkert, és csak úgy lepuffantja a másikat, holmi nyelvtrövény miatt, akkor az egy szinttel feljebb van, az ilyet minden normális ember elítéli, és durván sokkal rosszabbnak tekinti, mint valamilyen nyelvtörvényt.

3) Amikor a rosszfiúk az óvodában verekednek, abból ritkán jön ki bármi jó dolog. Azok a magyarok Kárpátalján pont azért kerültek olyan helyzetbe, mert százvalahány éve hozzád hasonló idióta barmok pont ugyanígy gondolkodtak, hogy egy kis háborúból nekünk csak jó dolog lehet.

4) Egész konkrétan Putyin beszélt arról, hogy a rendszerváltásig tolná vissza a NATO határait, azaz bejelentkezett arra, hogy ismételten "ideiglenesen" Magyarországon állomásozzon.

Putyin fasszopói az orrukig nem látó, degenerált selejtek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.28. 09:25:33

"Mennyire szimpatikusak emberként az egyes oldalak politikusai?"

Nem szempont. Mindegy, hogy valaki szimpatikus-e emberként.

Orbán pl. antipatikus mint ember, de a politikáéban nem ez számít, hanem a politikusi képesség és a vízió.

midnightcoder2 2022.03.28. 09:26:45

@Le a spammerekkel: Mondjuk az egészségügyet Fletóék is legalább annyira rombolták mint Orbánék, és csak a népszavazáson múlt, hogy nem vágták még jobban haza. A maffia akkor is pont úgy tette zsebre a zsét, csak te nem olvastad az újságban. Én még amúgy azt is el tudom képzelni, hogy ez ugyanaz a maffia - anno volt szerencsém egy egészen kis kaliberû fehérgalléros bûnözõhöz (pár száz milliós nagyságrend, én a károsultak oldalán kerültem a képbe) és neki is megvoltak a kapcsolatai mindkét oldalon. Gondolom, hogy azok akik ezt milliárdos tételben játsszák, még inkább benne vannak a pártokban.

pista18722 2022.03.28. 09:27:36

@midnightcoder2: jelenvizio.blog.hu/2022/03/26/nem_tudod_kire_szavazz_ime_hat_szempont_hogy_jol_donthess/full_commentlist/1#c41310660

"elterjedt a liberalizmus,"

örülök, hogy támogatod a liberalizmust, az orbáni illiberalizmussal szemben! Remélem, hogy erre is szavazol, A LIBERALIZMUSRA, és nem Orbánra.

A többi ügyében szólj az orvosodnak, hogy emelje az adagodat, mert teleszemeteled az internetet az elmebajoddal. Az elmebaj, hogy eljut az idióta agyadig, hogy Mladic a muszlim vallásra hivatkozik, a muszlimokon akar bosszút állni, és szó szerint muszlimoknak nevezi őket, nem bosnyákoknak, de szerinted a dolognak semmi köze a valláshoz.

Meg te beszopod az ilyen hülyeségeket a keresztény propagandától, hogy:

"megmentettük az illetõk lelkét - ahogy a középkorban"

Ja, szerinted a keresztes lovagok azért mentek palesztínába, mert aggódtak a szaracénok lelkéért. Ma'arra ostrománál azért ették meg a szaracénokat, igen, kannibálokká váltak, hogy azok üdvözüljenek.

en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Ma%27arra#Cannibalism

Hogy a faszomban lehet valaki ennyire idióta, mint te?!

Ja, egyébként a középkorban a muszlim vallás azon a szinten volt, mint Orbán: az oszmán birodalomban nem ölték meg a más vallásúakat, hanem csak megadóztatták őket. Ugyanezt csinálja Orbán az ateistákkal. Elveszi az adójukat, és odaadja a büdös, ingyenélő keresztény egyházaknak. Orbán már elérte az oszmán birodalom szintjét.

ateistaklub.blog.hu/2021/07/16/amikor_par_eve_meg_keresztenyek_irtottak_muszlimokat_europaban

Az ilyen elmebajt kezeltetni kell, mert még kárt teszel magadban,

Ilyen elmebeteg, pszichopata genetikai selejtek a mongolFidióták. Ti vagytok a magyar társadalom legalja, a hulladék, a selejt. A Down-kórosok, az autisták, az Alzheimeresek és egyéb elmebajosok hadserege vagytok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.28. 09:27:43

"Mennyire tartjuk fontosnak a nők szerepét a politikában?"

Lényegtelen szempont.

Ekrü 2022.03.28. 09:34:21

@Le a spammerekkel:
"már bocs, de ha azt nézed, hogy személy szerint neked melyik hoz jobb életet, akkor te egy megvásárolható senki vagy."-Igazad van,biztosan jobb megfagyni,éhen halni,hallani a gyermekeid sírását,hogy éhesek. :)))))))
Nos,lehet,hogy én "megvásárolható senki" vagyok,de aki pedig nem veszi számításba,hogy mikor lenne jobb élete,az pedig egyszerűen ostoba.
" Lásd: fideSS alatt rengeteg senkiházinak van pár évig jobb élete, de közben kifosztották az országot, leromboltak műemlékeket, tönkretettek embereket, családokat! "- No akkor nincs is mitől félnetek.Ha valóban olyan sok a tönkretett család mint állítod,akkor az ellenzék biztosan nyerni fog,nem igaz? :))))))))))))))))

Ekrü 2022.03.28. 09:42:30

@Le a spammerekkel:
" talán gondolkodj! Gondolj arra is, hogy mi lesz a kölkeiddel - már ha van... "- A gyermekeimnek (mert ugye kölke a kutyának van) akkor lesz a legjobb ha olyan kormány lesz amivel anyagilag is jól járunk....

midnightcoder2 2022.03.28. 09:44:48

@pista18722: "a muszlimokon akar bosszút állni, és szó szerint muszlimoknak nevezi őket, nem bosnyákoknak, de szerinted a dolognak semmi köze a valláshoz."

Nyilván a dehumanizáció/dehonesztáló kifejezés a célja. A sima bosnyákokhoz képest sokkal jobban hangzik a muszlimok.

"Ja, szerinted a keresztes lovagok azért mentek palesztínába, mert aggódtak a szaracénok lelkéért."
Nyilván nem, de a hivatalos álláspont a vallás védelme, és igen a lelkek megmentése volt. Az most más kérdés, hogy az egyszeri keresztes lovag a meggazdagodás reményében indult el.

"Ja, egyébként a középkorban a muszlim vallás azon a szinten volt, mint Orbán: az oszmán birodalomban nem ölték meg a más vallásúakat, hanem csak megadóztatták őket. Ugyanezt csinálja Orbán az ateistákkal. Elveszi az adójukat, és odaadja a büdös, ingyenélő keresztény egyházaknak"

Orbán a keresztények pénzét is elveszi. Sõt, ami még rosszabb, egész európában mindenhol adót kell fizetni, mert a Patás keze messzire elér.

Nancsibacsi 2022.03.28. 09:45:59

@Le a spammerekkel: "Engem az is érdekel, hogy ne söpörjenek be minden vagyont egy maffia ellenőrizhetetlen számláira."
Bevallom engem ez nem érdekel.
Az a helyzet hogy te abból a gyerekkori élményből indulsz ki, hogy apuci adott 1000 Ft-ot, abból a gonosz Jancsika elvett tőled 500-at, így csak 500 Ft-od maradt. A valóság nem így működik, mert a teljes összeg nem fix!
Ha az ország termel 1000 Ft-ot, abból elvesz a gonosz maffia 500-at, akkor marad 500-ad. De ha az ország 400 Ft-ot termel, és a maffia nem vesz el belőle semmit, akkor 400 Ft-od marad. Na melyik esetben jársz jobban?
Ráadásul azért is buta vagy, mert úgy gondolod, hogy a másik garnitúra nem venne el semmit, vagy kevesebbet. nettober.com, ott van SZJA kalkulátor. Nálam az jön ki, hogy 2009 vs 2022 ugyanaz a bruttó bér, és a munkáltatói éves teher 3MFt-al több, cserébe én 2,9MFt-al kevesebb nettót kapok. Ez az 5,9MFt vajon hová lett szerinted 2009-ben?

konrada 2022.03.28. 10:26:07

@Le a spammerekkel: Igazad van!
Legyünk tálibok, vörös khmerek, dzsihadisták, mao-gárdisták, keresztesek, jakobinusok, stb...!
...nehogy már azon percemberkéktől függjön, akik egy tál lencséért eladnák magukat az önös érdekből, amikor ott az eszme, a jövőbe vetett hit, a megboldogulás ígérete!
... ha mindezért szenvedni is kell, akkor mi van?
Hát a világforradalom eszméje, vagy bekerülni a paradicsomba, az már smafu???!

fúj önző emberiség!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.28. 10:36:40

@Nancsibacsi: hazudsz senkiházi, mentegeted a bűntársaidat. De mit is várhatunk egy szarosszájú fideSSpropagandistától? Az, hogy a hamisított statisztikáitok szerint mennyit termel az ország nem egyenlő azzal, hogy valójában mennyit. Te itt most a 100%-ban elrabolt EU pénzekkel mentegetnèd a bűncselekményeiteket

konrada 2022.03.28. 10:37:12

@Le a spammerekkel: Aham.
Te meg szép és okos.;))

...mondjuk neked a szarkazmus valószínűleg a melegek orgazmusát jelenti, mert egyebet nem nagyon tudsz róla...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.28. 10:38:08

@Ekrü: a patkánynak is kölke van, téged nem tartalak többre. A kutyám is èrtelmesebb a fajtádnál

konrada 2022.03.28. 10:39:48

@Le a spammerekkel:
...de egyébként kit tisztelhetünk benned? Taga, Boar, Hoplita (matyi talán nem, bár a stílus azonos szintű;), mert látom te is az érvelésnél a személyeskedéssel meggyőzésben hiszel...;))

Nancsibacsi 2022.03.28. 10:47:39

@Le a spammerekkel: Én egy bérkalkulátor oldallal jöttem, semmiféle statisztikával. Beleírod ugyanazokat az adatokat, és kijön hogy Bajnai kormányzat alatt 5.9MFt-al többet beszedett volna a rám költendő pénzből az állam mint most. Erre tudsz magyarázatot, vagy lemész matyiba?
Az EUnak miből van pénze, melyik termelő cég van EU tulajdonban? Én úgy tudom a tagállamok befizetéseit osztja vissza, pl. a Magyarország teljes VÁM bevételét, az ÁFA bevételek 1 százalékát, csak hogy a nagyobb tételekről beszéljünk. Nincs olyan hogy EU-s pénz - fogjuk már fel. Pláne úgy nincs, hogy most ugyebár eljárás alatt vagyunk, és az EU nem ad pénzt. Akkor most én miből is kapom a fizetést? Miből működik az ország? Hiszen nincs EU pénz.

Ekrü 2022.03.28. 11:14:49

@Le a spammerekkel: Ajánlom figyelmedbe jelen blog 3. pontját.
"3. Melyik oldal kampánystílusa elfogadhatóbb a számunkra?"
Nos ha az ellenzéké olyan amilyen a tied, akkor jelen blog írója szerint sem kéne rátok szavazni. :))))))))))

midnightcoder2 2022.03.28. 11:18:55

@Nancsibacsi: Ennél picit még szarabb a helyzet. Mert amit befizetünk, az felcímkézetlen. Akár gazdaságfejlesztésre is lehetne használni. Vagy be sem szedni, ott hagyni a cégeknél. Amit visszakapunk, az viszont már nem költhetõ el bármire. De csinálhatsz belõle Pl. térfelújítást.

konrada 2022.03.28. 11:21:06

@Ekrü:
Na majd jönnek a bérkommentelős szöveggel mindjárt!

...a DatAdat pénzéből....

index.hu/belfold/2022/03/28/alprofilok-seregevel-is-segithetik-marki-zay-kampanyat-bajnaiek/

Nancsibacsi 2022.03.28. 11:37:11

@midnightcoder2: Igen, ez alapvetően így van: az EU pénz szempontjából egyáltalán nem nagy business - valójában sokkal jobb lenne ha sem EU elvonások, sem EU támogatások nem lennének. Nyilván akkor brüsszeli bürokraták se lennének mert minek?
Az EU azért jó, mert szabad a belső kereskedelem és a munkaerő áramlás. Ennek persze következménye, hogy a VÁM-nak közösnek kell lennie, de mondjuk az hogy az ÁFA egy részére is ráteszik a mancsukat Brüsszelben az már simán azért van, mert azok is "éhesek".

Nancsibacsi 2022.03.28. 11:38:21

@konrada: A DatAdat-nak nincs pénze -az központi költségvetősből finanszírozott. Mármint az USA-éból a CIA-n keresztül :-)

GyMasa 2022.03.28. 12:19:01

@midnightcoder2:
Én sem értem, hoyg miért kampányolnak a balosok azza, hogy majd jól kórházakat fognak finanszírozni az EU-s pénzekböl, hiszen arra soha nem is adott az EU pénzt...

midnightcoder2 2022.03.28. 12:20:54

@GyMasa: A balosok most szerintem magyar Halálcsillag építéssel is nyugodtan kampányolhatnak. Nemigen fenyegeti õket a veszély, hogy hatalomra kerülve meg kell építeniük.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.03.28. 12:32:19

Több mint két évtizede nem járok semmilyen szavazásra, de még a 2011-es Népszámlálásban sem vettem részt. Tehát pontosan ezt fogom most is tenni. Ekkor mennék először szavazni, ha erre kellene, vagy lenne olyan párt aki ezt felvállalná és hitelesen:

A Párthatalom Nélküli Állam egy utópia, vagy megvalósítható gyakorlat lesz a közeljövőben? Rövid lényege: Pártok csak törvényeket készítenének elő, de azt párton kívüliek 10-20 ezres tömege szavazná meg elektronikusan.

GyMasa 2022.03.28. 12:38:28

@midnightcoder2:
Na, ebben tökéletesen egyet is értünk!

kofolafan 2022.03.28. 12:49:12

@Iván Gábor IGe: párthatalom nélküli állam? :-DDD

Hány éves vagy királyfi? 12?

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.03.28. 12:54:03

@kofolafan:

1966-os kiadású vagyok és 1988-1989-es másfél év sorkatonai kiképzésem alatt politikából képeztek. Van belőle piros diplomám is. Tehát inkább többet tudok, mint kevesebbet.

Meg úgy is ez lesz a jövő, csak az a kérdés, hogy előbb, vagy utóbb.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.28. 13:24:42

@Ekrü: szarember, a gazdáid reklámjait meg sem nézed? Felezni fogják a zsák krumplit!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.28. 13:26:26

@midnightcoder2: ti nácik viszont kizárólag mocskolódással és hazugságokkal kampányoltok. Te például rendszeresen azt HAZUDOD, hogy nem vagy egy rühes kis fidesznáci.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.03.28. 13:28:15

@Nancsibacsi: de jó látni, hogy már szégyellitek a saját gazdáitokat! Megint egy fideszes szarházi, aki ketagadja, hogy a fideSS megbízásából kampányol

CSOKKI MÁLNA 2022.03.28. 13:42:59

Legalább egy valamit fontoljon meg a bizonytalan szavazó. Ebben a kiélezett világpolitikai helyzetben végképp nem szabad megengedni, hogy a balfék brigád kerüljön kormányra 12 év kontraszelektált ellenzéki lét után..

konrada 2022.03.28. 13:49:20

@Ekrü: Ugye, ugye, már itt is vannak...;)))

midnightcoder2 2022.03.28. 14:07:25

@Le a spammerekkel: Hát, ha szerinted az, hogy valaki Orbánékat egy hangyányit kevésbé utálja mint a balfékeket, rühes kis fidesznácit jelent, akkor valóba az vagyok.

midnightcoder2 2022.03.28. 14:14:22

@CSOKKI MÁLNA: Máskor sem. Az igazi baj az, hogy Orbánnak a DK miatt nincs igazán alternatívája. Bárki aki valóban komolyan gondolná a tisztességes politizálást, azzal kerül szemben, hogy az ellenzéki oldalon a DK megkerülhetetlen. Úgy viszont elég nehéz azt hirdetni, hogy mi tisztességesek leszünk ha a csapatban ott vannak Fletóék is. Másrészt, Fletó dörzsöltebb mint bárki aki eddig azon a térfélen valaha feltûnt. MZP-t akkor is megenné vacsorára ha szegénynek pont kétszer akkora lenne az IQ-ja mint ami egyébként van neki.

Nancsibacsi 2022.03.28. 14:25:29

@Le a spammerekkel: És ezt vajon hogy vezetted le a hozzászólásomból?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.03.28. 16:47:04

"ha az egyenjogúságot, a nők minél arányosabb képviseletét támogatjuk..."

Ez két külön dolog. Ezt a libsik is tudják, csak nyereségesebb hülyének tetteni magukat. A nők legyenek egyenjogúak, nagyon helyes, kapjanak azonos munkáért azonos bért, ez szerintem is elvárás. Ugyanakkor a kvótahívők meg akarják hágni a demokratikus választás alapszabályait, és nem a választók által legjobbnak talált jelöltet akarják képviselőnek, hanem aki utána az első nő. A játékszabály nem így szólna ám. És azért, mert a nők - tegyük fel - egyenjogúak, még nem feltétlenül lesznek azonosan alkalmasak minden feladatra, nem beszélve arról, hogy a szavazó joga eldönteni, hogy ő kit hisz alkalmasabbnak. Vajon miért pont egy férfi az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, miért nem nő, ha már annyira szeretik a kvótákat? Nyilván azért, mert az ő híveik ezt akarták. Hát így megy ez.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.28. 18:37:32

@Szávin László: Gyurcsány legalább táncos kommenista.:)
süti beállítások módosítása