Hogy a tegnapi jövővíziónk ma valóság legyen!

JELENVÍZIÓ

JELENVÍZIÓ

Három nagy tévedés az ellenzéki kudarc okai közt

2022. április 08. - e_zsolt

Miután az oroszok háborúja harcászati szakértőkké képezte át azt a sok millió virológust, aki pár éve még csak futball szakértő volt, a vasárnapi eredmények újabb gyors váltást hoztak: hirtelen a politikai elemzők országa lettünk! Nem baj ez egyáltalán, hiszen ha szavazni jogunk van, akkor az eredményeket miért ne értékelhetnénk? Hátrány csak abból származhat, ha ennek során népszerű alapvetéssé válik egy-egy tökéletesen téves megállapítás, ami aztán az ellenzék jövőbeli politikájára is hatással lesz. Ilyenekből mutatnék most hármat!

 
1. Az ellenzék nem tudja megszólítani a vidéket.

Ez a közvélekedés legalább három okból mindenképp érdemes az újragondolásra. 

Az egyik, hogy a vidék és a főváros már nagyon régóta csak földrajzilag képez két jól elkülöníthető, homogén egységet. Itt is, ott is élnek választók, akiknek más-más szempontok az elsődlegesek álmaik kormányával kapcsolatban. Érthető például, ha egy súlyosan leszakadt zsákfaluban senkit sem érdekel, hogy Magyarország jogállam-e, de egy alföldi kisvárosban vagy egy Győr környéki faluban már többeknek is fontos.  

A másik ok, hogy 2022-ben már nem a televízió és a rádió a politikai üzenetek átadásának kizárólagos csatornái, hanem egyre inkább az internet. (Az ellenzék számára szinte kizárólagosan!) Túlzás nélkül kijelenthető, hogy egy településen minél több a tudatos internetező és minél kevesebb a rendszeres közmédia fogyasztó, annál több szavazatot kapott az ellenzék.

A harmadik – legfontosabb – ok pedig, hogy az ellenzéknek egyáltalán nem volt muszáj a teljes vidéket maga mellé állítania a kampányában! Nem a 100% közeli eredmény volt a cél, hanem a mindössze egyetlen szavazattal jobb eredmény a fideszes jelöltekénél, amihez több választókerületben még 50%-ot sem kellett volna produkálni. 
Az ellenzéki összefogásnak csak azokat a választókat kellett megszólítania, akik az általa kínált jövőképet preferálják, éljenek akár vidéken, akár a fővárosban. S ők szinte mindannyian elérhetők online.
A Fidesz 12 éve nem akarja megérteni azokat a milliókat, akik sosem szavaznának rá, nem is üzent nekik soha semmit a kampányaiban. Az ellenzéknek hasonlóképp el kellett engednie azt a másfél-kétmillió szavazót, akik mindenképp a Fideszt támogatják, bármi történjék is. Ha másért nem, azért, mert sem az emberi-, sem az anyagi erőforrásaik nem voltak végtelenek. 
Más kérdés, hogy győzelem esetén, a kormányzás során már figyelembe illene venni a kampányban negligált csoport jogos igényeit, elvárásait is, amire a Fidesz részéről még sosem éreztem őszinte törekvést. Azt pedig egyelőre nem tudjuk meg, hogy az ellenzék miként közelített volna ehhez a kérdéshez...

 
2. Az összefogásnak nem volt értelme.

Sokan jutnak erre az elszomorító következtetésre, amit az is erősít, hogy 2018-ban kevesebb mandátumot szerzett a Fidesz a külön induló ellenzékkel szemben, mint most az egységbe tömörülttel szemben. 

Nos, a mindennapjainkban is vannak helyzetek, amikor a siker legnagyobb esélyével kecsegtető döntéseket hozzuk, a körülmények mégis úgy hozzák, hogy alulmaradunk. S ennek fordítottja is előfordulhat: nem a legígéretesebb megoldást választjuk egy problémára, mégis leküzdjük, mert mondjuk a szerencse épp mellénk áll. A 2022-es ellenzéki szereplés az utóbbira példa, a 2018-as pedig az előbbire.
Könnyen lehet, hogy összefogás nélkül most fideszes négyötöd született volna, míg négy éve összefogással legfeljebb szűk Fidesz-többség.

A jelenlegi kihívások – a járvány utóhatásai, háború kitörése a szomszédban a kampány közepén – nagyon nem hasonlíthatók az előző kampány boldog békeidejéhez, s nyilván kiszámíthatatlanabbá tették a választók reakcióit. 

Igazából nem is hit kérdése, hanem egyszerű alapfokú matematika, hogy a jelenlegi választási rendszerben a Fidesz kizárólag a többi párt minél szélesebb összefogásával váltható le. Ha ezt elvetjük, akkor valójában visszalépünk 2014-be. Mintha a Wright-fivérek az első repülőgépük lepottyanása után nem a balesethez vezető hibát keresték volna meg s javították volna ki, hanem teljesen elvetették volna a motoros repülés gondolatát is. 


3. Márki-Zay Péter alkalmatlan jelölt volt.

Azok az ellenzéki szavazók, akik az előválasztáson nem őt támogatták, most könnyen, némi sajátos elégtételt érezve jelenthetik ezt ki. Azokkal a pártvezetőkkel együtt, akik a saját felelősségüket hárítva a lehető leghamarabb kinyilatkoztatták ugyanezt.

Sosem tudjuk meg, hogy más jelölt esetén mi lett volna az eredmény, de azért sejthetjük. Mindazok a tényezők, amelyek miatt az előválasztók markáns többsége MZP-t látta a legalkalmasabb kihívónak, ma is érvényesek. A legjobb esélyeket ő jelentette, s ez még a lesújtó eredmények ismeretében is tény marad.

Olyan jelölt nem létezhet, akit a Fidesz ne tudna totálisan lejáratni pár hónap alatt, így természetesen Márki-Zay sem lehetett kivétel. A többieket még nála is könnyebben sikerült volna, s akkor most Dobrev Kláráról, Karácsony Gergelyről, Jakab Péterről vagy Fekete-Győr Andrásról állítaná az ellenzéki tábor jelentős része, hogy rossz választás volt...


Ha a fentieket nem is tekinthetjük valódi, a választást döntően befolyásoló hibáknak, más irányokban azért lehet és kell is keresni az okokat. Néhány nap után az egykori Jobbik-szavazók el-és átpárolgása, ill. Gyurcsány Ferenc nyomasztóan megosztó jelenléte tűnik a legnyilvánvalóbb tényezőknek, s nagyon valószínű, hogy az utóbbinak komoly köze van az előbbihez.
Nem véletlen, hogy épp a mi örök és visszavonulhatatlan Ferink és Jakab úr voltak azok, akik azonnal bűnbaknak kiáltották ki a hónapokig helyettük robotoló miniszterelnök-jelöltet. (No meg az LMP, akikről sokak számára csak e beszólásuk által derült ki, hogy tagjai voltak az összefogásnak – vagyis feltétlenül volt értelme!)

Az mindenképp súlyos hiba volt az ellenzék részéről, ha nem monitorozták folyamatosan azt, hogy a vélt választóik kellő többsége tekinti-e még magát az összefogás részének. Ahogy az is, ha tudtak arról, hogy például a Jobbik-szimpatizánsok már tömegesen kikacsintanak, de azzal nem tudtak semmit kezdeni, vagy nem tartották elég fontosnak.

Nem kellemes a negyedik kétharmad után is ezt mondani, de lassan fel kell állnunk, leporolni magunkat, s menni tovább. Minél pontosabban azonosítjuk az elkövetett hibákat, annál biztosabb, hogy nem követjük el azokat újra.


 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvizio.blog.hu/api/trackback/id/tr2017800323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadanium 2022.04.09. 10:38:49

Ugyanmár! ☺
A legtöbb vidéki és vidéki falusi is ott van a fosbukon. Ami egy jól irányított lippsi véleménybefolyásoló eszköz.
Egyedüli különbség a fővárosi prolik és vidéki parasztok között, hogy az utóbbikak még képesek gondolkodni.

Ambiorix 2022.04.09. 10:50:17

Őszinte örömmel látom, hogy ezúttal sem ti kúrtátok el. Az a hülye átlaghőmérséklet meg a napéjegyenlőség tehet mindenről.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.09. 10:52:13

Az ellenzéki bukás fő oka: a többség nem akar liberalizmust.

Etniez 2022.04.09. 10:53:07

@Quadanium: Mind a 8 átalános iskolájukkal.

nemecsekerno_007 2022.04.09. 10:56:56

@Ambiorix: És a Vénusz retrográd forgása.

:))))))))))

Leylandi 2022.04.09. 10:57:05

Teljesen mindegy, mit csinált volna EZ az ellenzék, amelyiket az usából fizettek. Nem a Fideszt szeretik ennyien, hanem a másik alternatívát, az amerikai polkorrekt-perverz-genderdiktatúrát utálják, meg a háborút, amibe az ellenzék az országot parancsra, hogy emberéletek milliói árán tovább gyengítsék Oroszországot, belevitte volna. Persze az ellenzék jól tudja ezt, de nyilván lehetetlen elvárni, hogy levonják a konzekvenciát. Ugyan ki harapna bele a kézbe, amelyik eteti? Mondják azt: elkúrtuk, mert elfogadtuk Amerikából a fizetést, amiből élünk? Ugyan...

nemecsekerno_007 2022.04.09. 10:57:54

@Etniez: Abba ne hagyjátok!!!

:))))))))))))))))))))))))))))))

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 10:58:16

@Quadanium: a facebookon lehet, hogy ott van, de nem keres rá poliyikai üzenetekre. A tévé viszont a pofájába tolja.

Leylandi 2022.04.09. 10:58:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Az ellenzéki bukás fő oka: a többség nem akar liberalizmust."

Úgy-úgy. Ritkán adok igazat birkának, de ezt eltalálta.

Etniez 2022.04.09. 11:00:35

@nemecsekerno_007: Micsodát? A tények kimondását?

Miért kellene, hogy kellemetlen legyen nekem? A Fidesz szavazói a vidéki iskolázatlan rétegek nagyrészt, az ellenzék legnagyobb baja, hogy nekik nem tud üzenni semmit.

Na, off-ra rakom magam, további jó vidámságot.

nemecsekerno_007 2022.04.09. 11:01:41

@Quadanium: És tegyük hozzá, hogy a közösségi médiából ömlő tartalom 80%-a totál felesleges, kb. olyan mint a postaládába tömött reklámújság.

Leylandi 2022.04.09. 11:03:01

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nem kellett ide a propaganda! Fölöslegrs volt. Csupán nem volt alternatíva! Csak ennyin múlott a kétharmad. Azon, hogy Márki-Zay ostobán elkottyantotta a gazdi parancsát, hogy Ukrajnába katonákat kell majd küldenünk. Ez úgy 20%-ot hozott a fidesznek, meg még tízet az a kényszeres nyilatkozgató Zelike azzal a Nebob vagy Nepop nevű tyúkkal a hátsójában.

nemecsekerno_007 2022.04.09. 11:03:23

@Etniez: :)))))))))))))))))))))))))

A 2/3 az tény, amit leírtál az vélemény.

De abba ne hagyjátok!!!!

:)))))))))))

nemecsekerno_007 2022.04.09. 11:05:00

@Leylandi: A valódi ellenzék a Mi Hazánk.
Egyedül indultak, be is jutottak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 11:05:58

@Leylandi: te mit szívsz?
Az USA számára sem stratégiailag, sem politikailag, sem gazdaságilag nem vagyunk tényező.
Ha Ukrajnában meg tudtak szervezni egy Majdant, itt miért nem?
Nem halnak meg milliók Oroszországban , viszont az oroszok hatékonyan irtják a testvér népet.
Három éves nácikat ölnek bátor hőseik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 11:17:30

@Leylandi: nem kéne lenézni az ellenfelet. Ha az USA pénzelte volna a baloldalt, akkor fel tudtak volna építeni valakit akár a nulláról is.
Nem ez történt. Egyéni kezdeményezések, akciók, az összefogás teljes hiánya.
Ha az USA pénzeli, akkor végig egyben marad a sok párt, nem hagyják magára MZP-t.
Hisz akkor kapnak a fejükre a bomlasztásért.

Szerintem a fidesz siker oka, hogy valami fizetett bibsi elmagyarázta nekik, a választók nem gondolkodnak, zsigerből döntenek.
Ezért érzelmekre kell hatni.
Minket támadnak, közösen védekezünk.
Minket az ellenzék háborúba visz. ( miért, amúgy nem vagyunk benne??? A nato tagjai vagyunk- az orosz érdekeket szolgáljuk-azaz, mindkét oldal kivet minket)

A mocsok Brüsszel.
A pénzkitalicskázó multik.
A szemkilövető.
Nem leszünk gyarmat.

Csak a legbutább emberek veszik ezt be. De a szavazók intelligenciája átlagos, és az ember szeret rettegni.

Quadanium 2022.04.09. 11:18:47

@Etniez: Ezt most melyikre értetted?

nemecsekerno_007 2022.04.09. 11:21:05

@Etniez: Ezek szerint az ország 2/3 nyolc általánost végzett.

Téged se az eszed fog megölni, jól beszoptad a haladó PR-t.

Quadanium 2022.04.09. 11:21:56

@Igazamvanvagyigazamvan?: Melyik TV?A közszolgálati? Csak mert szerintem sokkal többen nézik videken az rtl-t és az atv-t külön-külön...
Megint megmagyarázzátok magatoknak, hogy mindenki rosszul hajtott fel a pályára...

Leylandi 2022.04.09. 11:33:49

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az usa számára épp a súlyunknak megfelelő tényező vagyunk. Biden: -hol is ez a Hungry megye? Nem megye, főnök! Ország. De akkora, mint egy megye? Igen? Mennyi a gdp-je? Mint Small Junction falunak Oregonban ha nem számítjuk bele Jenny anyó tyúkászatát, mert végülis délután kimászkálnak a településtáblán túlra. Jó, akkor adjatok nekik a kampányra száz dollárt.
Ennek nagy részét persze lenyúlta Feri hörcsögeleségre, hát így lett ez a kampány olyan, amilyen. Kis pénz, kis foci.

Etniez 2022.04.09. 11:37:54

@nemecsekerno_007: A Fideszre 2.7m ember szavazott, az ország kétharmada pedig 6.6m ember.

Ekrü 2022.04.09. 11:42:31

1. " Érthető például, ha egy súlyosan leszakadt zsákfaluban senkit sem érdekel, hogy Magyarország jogállam-e, de egy alföldi kisvárosban vagy egy Győr környéki faluban már többeknek is fontos. "- Ehhez képest a zsákfaluban, az alföldi kisvárosban és a Győr környéki faluban is mindenki egyformán, hasonló arányban (pár % eltéréssel) a Fideszre szavazott. Sőt még a megyei jogú városokban is. Szóval ennyit az állítólagos jogállamisági vádról...
"Az ellenzéki összefogásnak csak azokat a választókat kellett megszólítania, akik az általa kínált jövőképet preferálják, éljenek akár vidéken, akár a fővárosban."- Ez így igaz. De fene nagy önteltségükben eszükbe sem jutott,hogy a saját választóik nem hajlandóak megalkudni és "orrbefogva" szavazni csak azért mert "az Orbán". Ahelyett,hogy az ő megtartásukra törekedtek volna mindenáron a nemlétező "Fidesz árvákat" akarták meghódítani. Jó példa erre az ellenzéki előválasztás. Számtalan blogon elmondtam, leírtam, hogy nem jó az ellenzéki matematika,mert az első előválasztáson részt vett 600+ezer ember, a második fordulóra állítólag jött 200+ ezer új ember a második fordulón mégiscsak kb ugyanannyi ember vett részt mint az elsőn. Ez pedig csak úgy lehet,ha a második fordulóra kámforrá vált 200+ ezer olyan ember aki az első fordulóban részt vett.
Ez intő jel kellett volna legyen, de ahelyett,hogy elgondolkodott volna bárki rajta ,egyszerűen le lettünk hülyézve....
2. "Az összefogásnak nem volt értelme."- Nem volt és nem is lesz. Attól még ,hogy összeöntesz mindent amit a hűtőben találsz nem biztos ,hogy ehető dolgot fogsz kapni. Az ellenzéki szavazók jelenleg az ellenzéki pártok csapdájában vergődnek. A jelenlegi ellenzéki politikusok egyszerűen megélhetési politikusok akiknek a célja még 4 évet kihúzni a parlamentben. Ez anno a jobb térfélen úgy működött,hogy miután széthullott a jobboldal 1994-ben a megmaradt pártok nem kollaboráltak egymással hanem a következő választáson külön indultak vállalva azt is ,hogy lehet nem nyernek és így a választók dönthették el melyik marad és melyik megy a levesbe. Baloldalon nem a győzelem reményében fognak össze,hanem mert jó a megegyezés a pártvezéreknek,hisz így elérhetik,hogy mindegyikük beülhet a parlamentbe. Elég csak abba belegondolni,ha mindegyikük külön indulna ,egy Párbeszédnek/LMP-nek ugyan hány képviselője ülne benn? Ezzel viszont nem hagyják,hogy a választóik döntsék el melyik maradjon talpon,melyik legyen a gyűjtőpárt.
3. "Márki-Zay Péter alkalmatlan jelölt volt."- Ez teljes mértékben igaz.
"Mindazok a tényezők, amelyek miatt az előválasztók markáns többsége MZP-t látta a legalkalmasabb kihívónak, ma is érvényesek. "- Hát az nagyon szomorú az ellenzékre,ha legalkalmasabb jelöltnek csak egy Marki-Zayt talált és találna ma is....
"Olyan jelölt nem létezhet, akit a Fidesz ne tudna totálisan lejáratni pár hónap alatt, "- Persze lehet fideszezni, de az igazság az ,hogy MZP nem is kellet olyan nagyon lejáratni. Egyszerűen lejáratta magát önként és dalolva az ostoba megnyilvánulásaival.
"Néhány nap után az egykori Jobbik-szavazók el-és átpárolgása, ill. Gyurcsány Ferenc nyomasztóan megosztó jelenléte tűnik a legnyilvánvalóbb tényezőknek,"- Na mármost,ha ezt az ellenzéki politikusok nem látták előre,akkor jobb ha egy darabig nem jutnak a kormány közelébe sem. Számtalan blogon,fórumon leírtuk nem is kevesen,hogy Gyurcsánnyal nem fog menni. Ha jól emlékszem a valamelyik parlamenti ülésen az egyik Fideszes képviselő nyíltan rákérdezett a Jobbikosoktól, hogy megéri-e elárulni a választóikat és összefogni a Gyurcsánnyal. A válasz a Jobbik politikusaitól az igen volt. Hát úgy látszik ,mégsem jött be nekik....A gond az,hogy ezt minden értelmes ember látta rajtuk kívül.
"Nem véletlen, hogy épp a mi örök és visszavonulhatatlan Ferink és Jakab úr voltak azok, akik azonnal bűnbaknak kiáltották ki a hónapokig helyettük robotoló miniszterelnök-jelöltet."- Patkányok a süllyedő hajóról...Meglepődött rajta egyáltalán valaki? Na ennyit ér az úgynevezett ellenzéki összefogás, még jó ,hogy nem ők nyertek,mert megnézhetnénk magunkat....

MEDVE1978 2022.04.09. 11:45:38

1. Alapvetően az elzárt kisfalvakon (mondjuk népesség 5-10%-a, de ebből kevesebb szavaz) kellene elgondolkodni és elengedni azokat szinte minden szinten. Ezekben a FIDESZ nem megverhető ezer kis okból. Egyrészt az itteni embereket abszolút nem érdekli a közélet, mert a napi megélhetéssel vannak elfoglalva. Tehát hiába mondod a borsodi aprófaluban élő romának, hogy mondjuk többkulcsos SZJA (szerintem faszság egyébként) és ő nullás kulcsot kap, nem fizet majd adót és jobban él majd, rohadtul nem fog rád szavazni, mert nem fogja megérteni ezt az összefüggést, illetve túl kis pluszt kaphat ebből. A mindenféle magasztos célok pedig nem fogják érdekelni (mi van a homokosokkal, Orbánék mennyit lopnak - hiszen az a tapasztalatuk, hogy mindenki lop és nekik nem lesz jobb). Ugyanígy ez a szektor extrém jól átszőtt FIDESZ-es mozgósítókkal, akiknek széles palettája van a propagandától kezdve (MZP háborút akar, elviszik a gyereket katonának), a zsaroláson át (ha az ellenzék nyer, annyi a közmunkának és a gyerek se járhat iskolába, mert Béla polgármestert is leváltják) vagy ha egyik sem megy, akkor menj szavazni és kapsz ezer forintot, ami pont elég egy kannás borra. Ez a réteg nem érhető el értelmesen, akkor sem, ha most akár 1000 ellenzéki belvárosi aktivista kezd el a falvakba menni és ott átérzi a szenvedést. Ráadásul ezeket az embereket extrém drága és nehéz kiemelni a szegénységből, ezzel kicsit "kinyitni" nekik a világot.
Őket tehát felesleges megszólítani, külön üzenetet, energiát pazarolni rájuk.

Természetesen ez a vidék egy nagyon kicsi része. Jóval nagyobb rész a jobban szituált nagy- és kisvárosi, községi népesség. Őket már meg lehet szólítani, elsősorban a jólétükkel kapcsolatos üzenetekkel. Fontos, hogy rájuk sem hat majd az a) gonosz Orbán lop b) szegény homokosok, romák milyen rosszul élnek üzenetsor, tehát valami mást kell kitalálni. Nyilván ők a választás kulcsa, mert nyitottabbak, mint az aprófalvakban élő emberek vagy a kétbites (FIDESZ vagy DK) nyugdíjasok.

2. Az összefogásnak volt értelme, mert a jelen rendszerben túlságosan erősen súlyozottak az egyéni körzetek. Én ezt egy rossz rendszernek tartom (de mondjuk az angolszász rendszereket még rosszabbnak). Ha jól tudom hasonlóan vegyes mondjuk a német rendszer, de ott jóval nagyobb jelentősége van a listás eredménynek (talán 2/3 és 1/3), ez sokkal jobb, ahogy a kétfordulós választás is jobban tükrözte a választói akaratot (még akkor is egyébként, ha valószínűleg most abban is a FIDESZ nyert volna). Technikailag összefogás vagy visszalépések nélkül a jelen rendszerben nem elképzelhető a FIDESZ leváltása. Olyan ellenzéki erőt pedig, ami itt kiemelkedik és integrálja az ellenzéket nem látni. A DK elutasítottsága túl magas Gyurcsány miatt és a jobboldali ellenzéket egyébként se tudná integrálni. A jobboldali radikális ellenzék hívószavai pedig nehézkesek a baloldalnak, nem tudják befogni az orrukat.

A jelenlegi összefogás kudarcát elsősorban (az általános gyengülés és vereség hatása mellett) főleg a Jobbikos szavazók elvesztése okozta. Itt volt egy illúzió, hogy a Jobbikos szavazókat érdekli az, hogy Orbán óriási pénzeket lop el és lehetséges, hogy rossz felé vezeti az országot. A valóság az, hogy a Jobbikos szavazókat a mocskos cigány, migráns, halált a bűnözőkre, rendőrt mindenhová jobban szólította meg.

3. Sajnos MZP-nél nem látok / láttam alkalmasabb jelöltet. Én sem tudnék Gyurcsányra szavazni, egyszerűen hánynom kell tőle, ha meglátom, mert egy oppurtunistát látok, aki eladta a Magyar Köztársaság jövőjét a saját egojáért. A magyar társadalom 80%-a "jobboldali", ha úgy tetszik vagy konzervatív. Kb. 20-25% az a kozmopolita, részben újbaloldali zömében városlakó, aki ettől eltér és a nyugati mintát követné kritikátlanul. Nekem fájdalmas volt ellenzéki szavazóként például a külpolitikai program irrealitását és az egyértelmű szolgalelkű butaságot mögötte látni.
Olyanokat nyilatkozott Szent-Iványi István, hogy:
1. Meg kell szavaznunk a többségi döntéshozatalt a vétózási lehetőség helyett az EU-ban. Ez egyértelműen Magyarország érdekeivel ellentétes, egyszeri benyalásként értékelhető.
2. A V4 halott. Még Orbán nélkül is fel kell ismerni, hogy az érdekeink sem a franciákkal, sem a németekkel nem egyezik sok esetben és a V4 uniós ellensúlyként, érdekképviseletként nagyon fontos.
3. Magyarország azonnal megkapná a visszatartott EU-s pénzeket. (nem kapná ez még egy ellenzéki győzelem után is hónapokba tellett volna, meg kellett volna hozni az érintett jogszabályokat).
4. Szállítsunk fegyvereket Ukrajnába. Csak gratulálni tudok, mivel pont ez volt a kormány legnagyobb aduásza, még adjunk nekik pluszt és emlegessük a dolgot
5. Felmondaná Paks 2-t, ami egyedül talán mentesíthet minket a fosszilis energiahordozóktól. Persze, rossz, hogy az oroszokkal van szerződésünk, de beláthatatlan, hogy mennyi idő után lehetne új szállítót találni (így is lehet, hogy majd kell, ha az ukrán konfliktus elhúzódik).

Ekrü 2022.04.09. 11:47:38

@Etniez:
"A Fidesz szavazói a vidéki iskolázatlan rétegek nagyrészt, az ellenzék legnagyobb baja, hogy nekik nem tud üzenni semmit."- Gondolom neked is könnyebb elfogadni úgy ezt az irtózatos nagy zakót, ha a Fidesz szavazókat tanulatlan, ostoba rétegnek gondolod.Mert ellenkező esetben el kellene gondolkodnod azon,hogy nem te vagy a helikopter...:))))))

Ekrü 2022.04.09. 11:50:02

@Etniez:
Az ellenzékre pedig még 2 millió ember SEM szavazott tehát az ország több mint a kétharmada NEM akar ellenzéket.

Etniez 2022.04.09. 12:06:21

@MEDVE1978: Miért ne lehetne fegyvereket szállítani Ukrajnába? Tovább, nem is arról volt szó, hogy mi szállítunk-e, hanem átmehet-e az országon.

Etniez 2022.04.09. 12:08:17

@Ekrü: Ezen számítás szerint Fidesz sem. De egyébként ennek most mi értelme van?

Az eredeti poszt az volt, hogy a fiatalember előadta a vidék tud gondolkodni hülyeséget, aminek egyrészt semmi értelme, másrészt nem igaz.

Ugorjuk már túl ezen.

Leylandi 2022.04.09. 12:13:34

@Etniez: "Miért ne lehetne fegyvereket szállítani Ukrajnába?" Miért ne lehetne akkor már hozzácsapni kicsit a mi készleteinkből is? Akkor már kísérhetnék a konvojt magyar katonák. Fegyveresen, persze. Ami ugye elsül, ha rájuk lőnek,mert ki ne lőne vissza, ha tűz alatt tartják? Aztán körbenézünk, és hipphopp, már lángokban is áll Debrecen. A k.öcsögkvaany.tokat, azt. Takarodj vissza Washingtonba, és mondd meg a gazdáidnak, hogy ott van Alaszka egy köpésnyire az oroszoktól, csináljanak háborút ott!

Kyria 2022.04.09. 12:16:30

Sajnos én nem vagyok semmiben sem szakértő, csak egy magyar átlagpolgár Budapesten. Eszembe sem jutott az ellenzékre szavazni, pedig nem tartozom abba a körbe, aki a "bármi történjék is". Egyszerűen csak semmivel sem tudtak megszólítani. Egyik ellenzéki párt sem tett vagy mondott olyasmit, ami felkeltette volna az érdeklődésem, pláne kivívta volna a támogatásomat. Ennek az ellenkezőjét M.-Z.P. nyilatkozatai, megnyilvánulásai annál inkább "elérték". A vereség utáni magatartásuk pedig sokszorosan igazolta a döntésemet.

Leylandi 2022.04.09. 12:20:03

Tágranyílt szemekkel csodálkozik a fél ország, hogy az ellenzék miért nem vonja le a tanulságokat, hogy nem lehet háborús uszítással választásokat nyerni! Dehát bazmeg, annyi eszük sincs, hogy EZEKNEK EGYSZERŰEN EZ A DOLGUK? Uszítani, beleugrasztani az országot a háborúba, hogy az oroszokat minél több kár érje, Amerika lelkes drukkolása mellett, persze? Milyen tanulságot vonhatna le egy szolga? Hogy többet nem szolgálok, nem végzem a munkámat, amiből élek??? Van, aki cipöt javít, más kertészkedik, és van, aki fizetett ügynök. Az is egy szakma, még ha tömény taknyos-turhás köpedelem is! Valakinek meg a csatornából kell pucolni a szart, még arra is akad jelentkező.

Etniez 2022.04.09. 12:24:01

@Leylandi:

1. A kurva anyád te retardált kis paraszt.
2. Érvelni nem tudsz, innen tanulhatsz: a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto
3. Senkit nem ért semmilyen retorzió csak azért, mert fegyvereket szállított Ukrajnának. Az egész EU szállít, szinte csak Magyarország nem. Alaptalan félelem.
4. A csodálatos orosz hadsereget most picsázták ki Észak-Ukrajnából, már csak a keleti részben reménykednek.
5. Vajon milyen sors vár az állandóan hivatkozott kárpátaljai magyarokra azok után, hogy Oroszország elvesztette a háborút, mi pedig őket támogatt(j)uk. Már megint sikerült a rossz oldalra állni, csodálatosak ebben a magyar kormányok.

Bobacska 2022.04.09. 12:26:36

@Quadanium: Nekem is élnek vidéken rokonaim. Sosem szavaztak a Fideszre. Csak éppen ők nem segélyből, meg közmunkából élnek. Nem szorulnak rá a 10 kiló krumplira sem.

Leylandi 2022.04.09. 12:29:32

@MEDVE1978: "A magyar társadalom 80%-a "jobboldali", ha úgy tetszik vagy konzervatív. Kb. 20-25% az a kozmopolita, részben újbaloldali"

Metve, haggyuk már ezt a tudománytalan fasságot! Akiket te baloldalnak hívsz, az valójában jobboldali liberális, spekulatívtőke-párti pénzéhes világpolgár! A fidesz meg ettől jóval balrább áll, soha nem volt jobboldali, hanem elvek nélküli populista, lásd állandó szembemenés a piac ezeréves törvényeivel, ársapka, pénzosztás fűnek-fának, egyet jobbra, egyet balra, csak lehessen lopni, és ezért megveszi a teljes sajtót, meg ledarálja az ellenzéket, tisztára a korai (nemzeti)szocializmus az egész. A baloldal viszont ma teljesen halott, ugyan ki fogja pártját a munkásosztálynak, nevezz meg akárcsak egy ilyen politikust! Thürmer nem ér, az súlytalan. Hagyjuk már a begyakorolt demagógiát!

Etniez 2022.04.09. 12:31:41

@Leylandi: jaja, retardált.

Inkább arról ugassál, hogy mikor támadták meg a lengyelek meg a románokat, meg a többieket.

De Magyarországot biztosan megtámadnák és lángolna Debrecen. Ostoba vagy.

Quadanium 2022.04.09. 12:33:13

@Bobacska:
Most ezzel mit akartál mondani? Hogy aki a Fideszre szavazott vidéken az segélyből és közmunkából él? Vagy legalábbis a többségük?

Remek.
És még a vidéki embert az ostobázzák...

Etniez 2022.04.09. 12:34:14

Szépen felmész és megnézed a hadi térképet, északról már ki lettek picsázva .... sorry illetve stratégiailag kivonultak az oroszok.
Már kurvára messze vannak Debrecentől.

www.bloomberg.com/graphics/2022-ukraine-russia-us-nato-conflict/

És inkább mutass már rá arra az országra, aki szállított fegyvert és megtámadták őket az oroszok?

Ja, nincs ilyen? Ja, hülyeséget beszéltél? De kár.

Etniez 2022.04.09. 12:35:39

Csoki, hol vagy?

"CSOKKI MÁLNA2022.02.27. 20:10:44
Hamarosan elfoglalják Kijevet és Harkovot. a jelenlegi kormány pedig vagy lelép vagy becsicskul.

CSOKKI MÁLNA2022.03.25. 17:18:54
@Etniez: Ez miért lenne a vereség beismerése? Keleten bekerítik az ukrán sereg felét kitevő harccsoportot, és délen Odesszát, aztán leülnek tárgyalni. Ha a zenebohóc akar egy nem rommá lőtt kikötővárost a jövőben, és nem akar 60-70 ezer embert veszíteni keleten, belemegy Putyin feltételeibe."

Megjött az újabb szakértő, ezúttal:
Leylandi

nemecsekerno_007 2022.04.09. 12:36:14

@Etniez: Ez egy USA proxy háború, olyan mint az Éhezők viadala.

Etniez 2022.04.09. 12:37:22

Szóval kérdezem, vajon mi lesz a kárpátaljai magyarokkal, miután Ukrajna megnyeri a háborút? Hogyan fognak viszonyulni hozzájuk az ukránok, miután hazamentek a szétlőtt városaikba, házaikba és Magyarország nem segített nekik a nehéz időkben, sőt.

Ha én lennék kárpátaljai, már összepakoltam volna.

Etniez 2022.04.09. 12:37:59

@nemecsekerno_007: Persze, hogy az, de ettől még oldalt kellett választani és mi megint a rossz lóra tettünk.

Leylandi 2022.04.09. 12:38:38

@Etniez: retorzió csak minket érne, mert a többit azonnal megvédené a NATO, amelyik viszont a kisujját sem mozdítaná értünk, szerződés ide vagy oda (hiszen a NATO=USA, az meg Biden alatt épp rohadtul nem a barátunk), sőt még tapsikolnának is, hogy Putyin a volt csatlósát üti. A kárpátaljai magyarokért meg ne aggódj, abból a 130ezerből épp most vándorolt ki örökre 129ezer, kapva kaptak az alkalmon, hogy a sok üldöztetés után van lehetőségük hozzánk vagy éppen Germanéba menni lakni, a maradék idősek sajnos pár éven belül kihalnak. Ezek a TÉNYEK, a többi mese. Ja, és: kis buzi köcsög.

Etniez 2022.04.09. 12:42:29

@Leylandi: Persze bazdmeg, csak minket érne. Putyin megtámadná az egyetlen és leghűségesebb szövetségesét az EU-ban. Senki mást.

Meg a NATO sem védene meg....

Te olyan szinten nem vagy képben, hogy az leírhatatlan, pedig nagyon színes a magyar nyelv.

Bobacska 2022.04.09. 12:42:55

@Quadanium: Nem minden vidéki szavazott a fideszre, erre akartam célozni. Meg arra, hogy sokan vannak vidéken, akik ki vannak szolgáltatva a helyi fideszes kényuraknak, nekik nincs más választásuk, mert ők szegények, szerencsétlenek. Érdemes volt megnézni a riportokat a mélyszegény kistelepülésekről, ahol a fideszen kívül nem is szavaztak másra és milyen boldogan mondták, hogy kapnak havi 20 ezer forint segélyt és úgy gondolják, hogy ezért hálával tartoznak. MZP-nek a nevét sem tudták kimondani, de az hülye, és a háborúba vinné a kiskorú gyerekeket, meg átoperáltatná őket fiúból lánnyá. Azért lássuk be, aki ezt a dumát beszopja, ott azért már nagy baj van.

Etniez 2022.04.09. 12:43:53

@Etniez: Inkább megyek off-ra, csak egyszerűen nem bírtam nézni a fejedből áradó sötétséget, a többiekét már megszoktam. Te még új vagy, de már téged is felraktalak a retardáltak polcára.

Leylandi 2022.04.09. 12:45:24

@Etniez: rossz lóra tettünk, de az egyetlen alternatíva volt mégrosszabb lóra tenni, ide-oda forogva mostmeg teljesen összeveszve Putyinnal a washingtoni csicskáknak lefeküdni. Mi lettünk volna a Feláldozhatók negyedik része, mert attól, hogy az ellenség hirtelen a gatyádhoz dörgölődzik, még nem lesz a barátod, legfeljebb megtaláltad, akit lelkifurdalás nélkül lehet beáldozni. A szavazók most legkevésbé sem valamire szavaztak, inkább valami ellen.

Etniez 2022.04.09. 12:45:48

@Etniez: Ja igen, az egész világ és az EU is kiállt egy korrupt, szar, kutyát nem érdeklő, nem is EU-tag országért, de Magyarországot magára hagynák.
Gondolkozni szoktál-e Leylandi vagy csak kommentelsz?

Etniez 2022.04.09. 12:47:50

@Leylandi: És akkor Kárpátalját nem visszaszereztük, hanem elvesztettük. Örökre.

Következzen nagy taps for Mr Viktor Orban. Magyarország sosem tanul, újra és újra olyan nagyhatalomhoz dörgölőzik, aki magával rántja a bukásával,

Leylandi 2022.04.09. 12:49:07

@Etniez: "Etniez
1 perce
@Etniez: Inkább megyek off-ra, csak egyszerűen nem bírtam nézni a fejedből áradó sötétséget"

Lyullly... Nem kellett volna ennyire beszólni sajátmagadnak :-( Te kis kretén, pont olyan vagy, mint az a gazdád, a Biden, tőle is csak azért félnek, mert még a megfelelő gombot se képes megtalálni... Hopp, aszondja, csak a hatos emeletet akartam megnyomni a liftben, erre elindult nyolc rakéta meg a teljes légvédelem :-o

Etniez 2022.04.09. 12:50:51

@Leylandi: Gazdám... Omg.

Te hülyébb vagy, mint eddig gondoltam. Na, legyen jó hétvégéd.

Leylandi 2022.04.09. 12:53:29

@Etniez: ez is a gazdáid hülye dumája, hogy nekünk Kárpátaljára fájt a fogunk. Fájt a fenének, a százezer magyar mellett ottvan többmillió csóringer magyargyűlölő ukrán is, mijatarkalófaszért kellene az nekünk, talán polgárháborút csinálni, vagy csak ezermilliárdokért (dollárban) felzárkóztatni azt az országrészt az őskorból (vagy még onnan se, mikor voltak az őskorban hasigérő kátyúk az utakon?) a mi szintünkre?

Leylandi 2022.04.09. 12:54:25

@Etniez: teis kabbeafaszom. Jó hétvégét neked is :-)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.04.09. 12:58:58

@poszter: elmehetnél puzsér alteregónak. Pont olyan ostoba és beképzelt vagy
Rövid indoklás: attól, hogy valakinek véleménye van valamiről, neadjisten utána is nézett valaminek, még nem lesz szakértő és ezzel az emberek elsöprő többsége tisztában is van. Szóval kb te vagy azon ritka kivételek egyike, aki szakértőnek képzeli magát.

Ekrü 2022.04.09. 12:59:56

@Etniez:
" Ezen számítás szerint Fidesz sem. De egyébként ennek most mi értelme van?"- Na, ezt kérdezzük tőletek már 2018 óta, mióta ezzel a számolási móddal vigasztaljátok magatokat,ahelyett,hogy a vereség igazi okait keresgélnétek.
"Ugorjuk már túl ezen. "- Bocs de te írtad ezeket a hozzászólásokat:
"Mind a 8 átalános iskolájukkal. "
" A Fidesz szavazói a vidéki iskolázatlan rétegek nagyrészt, az ellenzék legnagyobb baja, hogy nekik nem tud üzenni semmit."
Legalább vállald érte a felelősséget.( Bár tudom ez ott ellenzéki oldalon nem divat...)

Leylandi 2022.04.09. 13:06:20

@Le a spammerekkel: a te kurvaanyádat is, féreg. Na. Személyeskedés:értelem 1:0.

Sadist 2022.04.09. 13:06:57

@Leylandi: A 80%-ot úgy érti, hogy kulturálisan jobboldali/konzervatív. Értsd nem érdekli őket az a kultúrharc, amit a baloldal folyamatosan tol (gender studies, buzi jogok, loveislove, meg a többi fasság), hanem azt vallják, hogy az apa férfi, az anya nő, a család pedig apából, anyából és gyerekekből áll.

Etniez 2022.04.09. 13:12:21

@Ekrü: Én reagáltam valamire, ami nem igaz. Innentől kezdve nem értem, miért írod ezt.

Leylandi 2022.04.09. 13:22:35

@Sadist: persze, értem. Csak ettől még a jobboldali liberálisból, amelyiknek alapfelszerelése/vágya az okosóra, okosautó és okosmedence, nem lesz baloldali, még ha buzuláspárti is, ugyanis a szabadság nem a kötelező(!) buzulásnál kezdődik (inkább ott ér véget), hanem ott, hogy szólásszabadság van, és NEM kötelező a polkorrekt beszéd. A mai művelt nyugat még annyira se szabad, mint Lenin eftárs idején az orosz, csak próbálj meg egy svéd vagy angol iskolában keresztet kitenni, vagy azt mondani, szerinted a migránsok tulképp csak bevándorlók, másnapra nincs facebookod, munkád, és életed. És persze a konzervatív se lesz automatikusan jobbos csak attól, hogy az oktatás, a tűzoltók, mentők, mozdonyvezetők, egészségügy, vagy épp a balatoni nádirtás-környezetszennyezés VALÓS problémái HELYETT pusztán arról beszélHET, hogy a gyerekét tilos legyen átműttetni fiúvá, ami Magyarországon azért, valljuk be, nem valós probléma. Jobboldali attól lesz, hogy "szabadpiacra, a szabad versenyre és az egyén öngondoskodására épít, elfogadja a nagyobb társadalmi különbségeket", nem attól, hogy konzervatív, hiszen a liberáljobber is jobber.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.09. 13:28:34

"egy településen minél több a tudatos internetező és minél kevesebb a rendszeres közmédia fogyasztó, annál több szavazatot kapott az ellenzék."

Már csak azt mondd meg, miből állapítod meg, hol mennyi a "tudatos internetező" és a "rendszeres közmédia-fogyasztó". Csak nem az ellenzékre leadott szavazatok arányából??? :DDD

Bogyó 2 2022.04.09. 13:45:09

@Quadanium: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Az ellenzéki bukás fő oka: a többség nem akar liberalizmust. " Amit csak mond neki Orbán. Ha liberalizmust mond, akkor azt nem akarja. Ha Simicskát mond, akkor azt nem akarja. Ha Sorost mond, akkor azt nem akarja. Ha keletet mond, akkor azt nem akarja, de ha Nyugatot, akkor azt. tök mindegy. Orbánt liberális Internacionálé alelnökként is megválasztották már miniszterelnöknek. De maradjunk abban, hogy a többség nem foglalkozik ilyenekkel, hogy liberalizmus, konzervatívizmus. Az ér el hozzá, hogy Gyurcsány, Putyin, Soros, rezsicsökkentés, háború. De ezt te is tudod, csak szokás szerint terelsz, ahogy szoktad.

Bogyó 2 2022.04.09. 13:46:54

"Úgy-úgy. Ritkán adok igazat birkának, de ezt eltalálta. " Kurvára nincs igaza, köze nincs a valósághoz, de értelmezni kellene ehhez a liberalizmus szót is.

Bogyó 2 2022.04.09. 13:51:03

@Quadanium: "Csak mert szerintem sokkal többen nézik videken az rtl-t és az atv-t külön-külön..." Jó, hogy hozzátetted, hogy szerinted. Mert marhára nem így van. A tv2-őt legalább annyian nézik, az RTL-en nincsenek politikai műsorok és nem mondanak olyat, hogy MZP-re szavazok, ellenben a TV"-nél...Egyszerűen hányadék, még a Kádár-rendszerben sem volt ilyesmi. Híradót igenis néznek az M1-en, plusz megkapják a megyei lapokat is, szabad földet, kamarai lapot, mind tolja a szemérmetlen orbán-imádatot, ellenzék gyalázást.

Kivlov 2022.04.09. 13:53:58

4. Óvodás hozzáállás:
Ha Orbán A-t mond, ők B-t. De ha Viktor a B-vel jön, akkor ők belekötnek és az A-t követelik.
5. A valóságot nem érzékelik:
Lásd: migránskerítés kérdéskör
6. Stílus:
Tordai, SzabóT, Fegyőr, Hadházy, Vadai stb.
A hangnem, a stílus, a szóhasználat bicskanyitogató. Nyugodt, higgadt érveléstechnika bőven célravezetőbb lehetne.

Bogyó 2 2022.04.09. 14:07:45

@Ekrü: ""Az összefogásnak nem volt értelme."- Nem volt és nem is lesz. " Nézd, mondhatod ezt, de egyértelmű, hogy nem igaz. A választási rendszer a kétpártrendszer felé tolja az országot. A fidesz felszámolta a meglévő jobboldali pártokat, így lett dominánssá a jobboldalon. Ezért alakította át úgy a választási rendszert, hogy ott a legnagyobb párt nyeri el a kormányzást, nem a többség. Ezért lett megszüntetve a kétforduló, ezért találták ki a győztes-kompenzációt és most az összefogás miatt Völner János álfideszes ügynök segítségével azt, hogy közös ellenzéki jelölt esetén ne indulhassanak önállóan a pártlistán. Tudod, ha ezek nélkül a változtatások nélkül is győzött volna a fidesz, akkor járna az elismerés, bár a szavazóik konkrét hazugságokkal való ellátása leginkább feléjük bűn. A köztv pártpropaganda működése szintén égbekiáltó gazemberség, soha nem volt ilyen korábban. Teljesen igaza van a posztolónak, ha külön indulnak, nyilván nem ér el egyikük se 30-40 százalékot és az összeszalámizott fidesz nyer. Ez volt 2014-ben, ahol nemhogy nyert a fidesz, hanem kétharmadot kapott, miközben a többi parlamenti párt több szavazatot kapott. Persze, akkor se értettétek a jelentőségét, vagy értettétek, de voltatok olyan aljasok, hogy tetszett. Egy normális rendszerben a többség koalíciója kormányzott volna, itt nemhogy az ellentétje, hanem kétharmad. Egyre nagyobb mértékben nyer a fidesz, áltathatjátok ti is magatokat, hogy a nagyszerű teljesítmény miatt, de erről szó sincs. Mivel objektív mérőszámok nem tudják alátámasztani, hogy a fidesz bármiben is olyan teljesítményt nyújtott volna mint a hatalom megtartásában, ezért az ellenzék alkalmatlanságáról dumáltok. teljesen mindegy, senkinek nincs esélye ebben a rendszerben. Ha nem így lenne, nem kellett volna belenyúlni a választási rendszerbe és a médiába. De belenyúltak és ez a következmény és ti sem gondolkodtok racionálisan, rózsaszínű álom, hogy ez itt egy problémamentes jogállam és teljesen normális demokrácia, csak a másik 25 állam, az Eu, Amerika, mind ők a hülyék és irigyek és a jogállam és a demokrácia felszentelt bajnokai, Kína, Putyin, ők meg helyesen látják. Hát persze....

Bogyó 2 2022.04.09. 14:12:42

@Kivlov: "Nyugodt, higgadt érveléstechnika bőven célravezetőbb lehetne. " Te ebben az országban éltél az elmúlt években? Szerinted Orbán kíváncsi valaki véleményére is a saját szűk körén kívül? Ja, bocs, Kína, Putyin. Mellesleg hol is lehetne itt érvelni? Vannak viták, vannak olyan fórumok, ahol a higgadt érvelések tudnak találkozni? Ahol ők az urak, ellenzéki kitiltva, ahol nem, azt bojkottálják, ritka kivételeket megengedve néha.

Bogyó 2 2022.04.09. 14:23:31

@Leylandi: "próbálj meg egy svéd vagy angol iskolában keresztet kitenni, vagy azt mondani, szerinted a migránsok tulképp csak bevándorlók, másnapra nincs facebookod, munkád, és életed."

Ez azért már a köztévén is túlmenő hazugság. Tehát az egyházi iskolákban, amelyből főleg Olaszországban, Spanyolorzságban nem kevés van, nincs kereszt kitéve a falra. És ezt képes vagy ide leírni. A következő az lesz, hogy a Vatkánban is félhold alatt miséznek. Szerinted az AFD, amely egy bejegyzett, legálisan működő német párt nem mond olyat, hogy a migránsok bevándorlók. Nincs facebookod, munkád, életed? Mert kivégeznek Hollandiában, ha ilyet írsz a facebookra? Ezeket komolyan elhiszed, vagy Bende Balázs szárnysegédjeként itt is folytatod a munkát? Elképesztő, hogy mikkel hülyítitek a társadalmat, félelmetes, hogy Kínában vagy Oroszországban szerinted nagyobb a szólásszabadség mint Ausztriában. Ez lassan már fokozhatatlan lesz, annyira abszurd hazugság.

Bogyó 2 2022.04.09. 14:28:14

@Sadist: Ezt a kultúrharcot Magyarországon a jobboldal tolja. Nem a másik oldal terjesztett be buzijogi népszavazást, hanem a fidesz hergeli a tömegeket egy nem létező problémával 100-szorosára nagyítva egy Nyugaton is marginális jelenséget. Nyilván próbálnak védekezni a szexuális kisebbségek, meg az őket nem eltaposni igyekvők a gyűlöletkeltés ellen, ez a kultúrharc, gondolom szerinted birkaként kellene hagyniuk, hogy elvágják a torkukat, amire így is esély van.

11110000 2022.04.09. 14:31:15

Hát öcsém, amellett, hogy baromságokat írsz, még írni sem tudó analfabéta is vagy.
Tudod: helyesírás.

Bogyó 2 2022.04.09. 14:33:11

@Etniez: Ha itt valaki háborúba sodorhat magyarokat, az Orbán. Ha tovább nyalja putyint, az ukrán szélsőségesek rászállhatnak a kárpátaljai magyarokra. Az oroszoknak meg fel se tűnnék, ha ugyanazt tennénk mint a többi 20-30 ország. Komolyan szerintetek a kemény kiállás a baltiak vagy a lengyelek, de akár a románok részéről azt jelenti, hogy ők háborúba akarják sodorni az országukat? Nem, pont, hogy meg akarják védeni őket és tudják, hogy ezt a Nato melletti kiállással tudják megtenni. Orbán meg megint hazardírozik a magyarokkal, főleg a kárpátaljaiakkal.

11110000 2022.04.09. 14:33:28

"lassan fel kell állnunk, leporolni magunkat, s menni tovább"

Igen, kurva messzire. Konkrétan elhúzni a picsába.
És átadni a helyet egy értelmes, magát még le nem járatott ellenzéknek.
Te nem ezek közé tartozol.

11110000 2022.04.09. 14:34:49

@Etniez:
A legtöbb 8 általánost végzettnek csak 1 iskolája volt.

11110000 2022.04.09. 14:36:12

@Bogyó 2:
Ó, hallottad valahol ezt a szót, és megtetszett?
Most nézz utána annak is, mit jelent.

Kérj meg valakit, hogy magyarázza el.

11110000 2022.04.09. 14:38:36

A megoldás egyszerű, MZP ki is mondta:
Vidéken túlnyomó többségben seggbuta emberek laknak. Látható a választás eredményén is.

Ahol az értelmiség lakik, ott nem a Fidesz nyert. Ahol a seggbuták, ott meg a Fidesz.
Az meg eddig sem volt kérdés, hogy a seggbuták jóval többen vannak.

Kivlov 2022.04.09. 14:43:33

@Bogyó 2:
Aha. És ha így is van, akkor a jakab, szabót és tordai féle idegbeteg stílus a jó? Nekem mondjuk jó: az antimagyar vörösök megérdemelt helyükre kerültek újabb 4 évre.

Andy73 2022.04.09. 14:56:39

Miféle kudarc? A listavezetők további négy évig melegedhetnek jó pénzért a parlamentben, tehát elérték a céljukat. Most még a kampányt is megspóroltak, hiszen MZP jutatta be öket. Azt ők se várták, hogy nyerni fognak, csak az újabb kétharmadon lepődtek meg - állítólag. Így is több mint 50 képviselőjük lesz, ami hízelgő rájuk nézve a teljesítményük alapján.

Bogyó 2 2022.04.09. 15:14:14

@11110000: És ki volna az értelmes ellenzék? Milyen volna? Mi az a kommunikáció, ami más mint a fideszé, de "értelmes"? ez a kategória nem létezik a fideszes világban. Ez a duma csak elleplezése annak, hogy itt nincs alternatíva, mert aki kiénekel a sorból azt lejáratják. Pláne ha a őméltósága székére tör. Csak pár dolog. Értelmes ember komolyan veheti, hogy az összes ellenzéki jelölt 100% Gyurcsány? Vagy hogy MZP kifejezetten szeretné ha már magyar katonákat lőnének Ukrajnában az oroszok? Vagy hogy fizetőssé akarja tenni az egészségügyet? Nem azt kell elküldeni aki párthíradóvá züllesztette a közmédiumokat? Aki viccet csinált a köztársasági elnöki pozícióból? Bólogató jánosok gyülekezetét az Alkotmánybíróságból? Aki leépítette az önkormányzatiságot és pályázatokon keresztül rángatja a polgármesterekt? Aki párthűség alapján dönt városok finanszírozásáról? Aki felett milyen kontroll is van? Milyen intézmény is korlátozza a politikai akaratát? Akinek a haverja 500 milliárdot tapsolt össze, de a veje is milliárdos lett egy senkiből? És akkor az ellenzék a baj?Se Jakab Péterről, se Donáth Annáról, se Tóth Bertalanról vagy Schmuck Erzsébetről fogalmunk se volt kicsodák 2010-ben. Volti itt már Bajnai Gordon, Mesterházy Attila, Márki-Zay, itt nincs személyi kultusz, de mindenki hülye csak Orbán a nagyokos? Tényleg csak azért nem nyernek, mert rosszak, Orbán meg azért nyer, mert ő jól kormányozza az országot? Semmi szerepe ebben a választási rendszernek, meg a médiumoknak? És persze Putyin meg Lukasenko is azért nyer, igaz? Nyugaton meg mindenki hülye, azért nem nyernek, még Merkel is az, mert ő se kétharmaddal nyert, tehát orbán a legokosabb az Unióban és közben teljesen demokratikusan rendezte be azt az országot, ez egy minden probléma nélküli jogállam, csak azért van ez a nyugatiak cirkusza, mert nem lehet óvodásokat átműttetni és ők ezt szeretnék elérni, igaz? Mindössze ennyi a probléma ezzel az országgal. Értem én, hogy nehéz átgondolni az észérveket, pláne ha bonyolultak, kényelmesebb a zsigeri gyűlölet, de néha tükörbe kellene nézni.

Bogyó 2 2022.04.09. 15:17:39

@11110000: Hát nem téged foglak megkérni rá. Ugye, leírtad, baromság. Vannak indokaid? Nincsenek. De te vagy az okos. És persze neked ezt nem kell indokolnod se, fogadjuk el bemondásra, amit mondasz. Tökéletesen meggyőző. Legalább valami propagandabaromságot nyomnál, de ennyire se telik.

Bogyó 2 2022.04.09. 15:23:51

@11110000: "Vidéken túlnyomó többségben seggbuta emberek laknak. Látható a választás eredményén is. Ahol az értelmiség lakik, ott nem a Fidesz nyert."

Sehol nem használt ilyen szavakat. De alapja van. Egyértelmű, hogy a nagyvárosiak általában tájékozottabbak a politikában és kevésbé is vannak kiszolgáltatva. Az agymosó propaganda egyértelműen jobban hat az iskolázatlanabb rétegekre. Most az jön, hogy te meg megmagyarázod, hogy nincs így és az értelmiségiek valójában a falvakban laknak és az ellenzék megtévesztette meg kényszerítette a tudatlan városiakat.

élveteg 2022.04.09. 15:25:35

"Márki-Zay Péter alkalmatlan jelölt volt."

Kommunikációs analfabéta Mert aki a mai pörgős világban a másfél órás monológokat ad el a facen az az Végig úgysem hallgatja senki viszont annyi dumából ki lehet ragadni részleteket amik az esetleges jó dolgok mellet totál hülyeségek és fel lehet nagyítani Mennyivel okosabba csinálják a fideszék Az Orbánról rövid videókat csináltak Meg lehet nézni mekkorát ment a médiába az ujságárus videó

Kyria 2022.04.09. 15:27:55

@Etniez: Oroszország elvesztette a háborút? Putyin kapitulált? Mikor? (Bocs, lemaradtam.)

Bogyó 2 2022.04.09. 15:28:14

@Andy73: Áruld már el, hogy Orbánnak mi volt a teljesítménye? Hogy nincs programjuk? Hogy nem volt hajlandó vitára? Hogy összegyurcsányoztak mindenkit? hogy hazugságokat terjesztettek youtube-on, óriásplakátokon? Hogy pártcélokra használták az állami forrásokat? Hogy üldözöttként adta el magát, miközben 10-szer annyit költöttek kampányra mint a többiek? Neki jogos a kétharmad? Ilyen alapon Rákosi teljesítménye is kiváló volt.

Bogyó 2 2022.04.09. 15:33:35

@élveteg: Ez igaz. MZP rutintalan, felkészületlen volt. De ez olyan rutintalanság, mint amikor valaki megpróbál sportszerűen viselkedni a maffiában. Nem volt felkészült az aljas húzásokra, az övön aluli ütésekre. Azt hitte van valamiféle fair play, de ez orbánnál felejtős. Orbánnál teljesen mindegy hosszú vagy rövid videókat csinálnak. Egyrészt a hívei többségére semmiféle észérv nem hat, nem is igénylik az ilyesmit, a kinyilatkoztatásokat szeretik. Másrészt az ellenzék nem tudja kellő módon elérni a választókat, a fideszes médiafölény, amiről még mindig van pofájuk az ellenkezőt állítani, elnyomja mindezt.

Kivlov 2022.04.09. 15:35:30

@Bogyó 2:
Nem tudja elérni??? Muhahaha.
Le kell menni vidékre, az emberek közé. Ott él a lakosság 80%-a.

Nancsibacsi 2022.04.09. 15:36:08

Ne hagyjátok abba - mindent szuperül csináltatok, érik a 2026-os 2/3 meg előtte még a Budapesti önkormányzati választás elvesztése is :-D

Leylandi 2022.04.09. 15:39:00

@Bogyó 2: "Olaszországban, Spanyolorzságban nem kevés van"

ugyanmár, Babóca, ne csúsztatgass, kis geci, mert nem áll jól neked :-) Nem véletlen említettem Svédországot meg az angolokat, az újfasiszta kultúrharc élharcosait, az új keresztényüldözőket, amerika leghűbb bérenceit. Az általad említett spanyoloknál meg olaszoknál korántsem ment el ennyire az emberek esze. Még. Ennyit értek ti, szaros kis ügynökök: egy elegáns lendülettel lehazudjátok az eget arról, mit mondott a másik, aztán azzal szalmabáboztok. Na hess, add át az egeret a délutános ügynöktársadnak. Nagyon ittragadtál, ezt már nem fogják kifizetni.

Bogyó 2 2022.04.09. 15:45:34

@Kivlov: Nem arról van szó, hogy az "idegbeteg" stílus a jó, hanem teljesen mindegy, milyen a stílus. Nincs jelentősége. Az ország nem igényli az ilyesmit, ha igényelné lenne vita arról, hogy ki hogyan vezesse az országot. Nemcsak a nagy vita, hanem folyamatosan a 4 év alatt, volnának viták a pártok között a fontos közéleti kérdésekről, s ennek helye a köztv lehetne, ahogyan ez majd 20 évig így is volt. De nincs erre igény. Az ország jó része királyt választ. Nem zavarja, hogy a Közt. elnök pártkatona, nem is érti ez miért baj. Nem érdekli az AB pártkatonás feltöltése, mert azt sem tudja mi szükség van rájuk. Nem érzékeli az önkormányzatok tanáccsá züllesztését, mert az önkormányzatiság sem ágyazódott be neki. A többség oly értelemben konzervatív, hogy nem zavarja a feudális rendszer, az igazságtalan elosztás, ha valami jut neki is. Nem látja át, hogy egy más rendszerben a torta is nagyobb lehetne. Nem látja mi zajlik más országokban. Kevés volt a 20 év jogállamiság és szándékos az ezekkel kapcsolatos tudatosság leépítése. Annyira bizonytalan, mert itt gyakran kell a mindennapi betevő miatt rettegni, hogy nem is nagyon tudja elképzelni, hogy ne legyen igazságtalan a társadalom felépítése, működése, nem érti, hogy mitől másabb az életminőség és az emberek egymáshoz való viszonya pl. Finnországban. Ilyen infók nem jutnak el hozzá, a Kádár-rendszerhez való különbséget annyiban méri, hogy Orbánnak hívják a Kádárt és nyíltan írnak róla rosszat egyesek.

MEDVE1978 2022.04.09. 15:46:59

@Etniez: Ezt az egész témát hanyagolni kellett volna. Már kezdettől érezni lehetett, hogy a FIDESZ ezt a témát arra fogja felhasználni, hogy háborúpártinak állítsa be az ellenzéket. Minél kevesebb hangsúlyt kapott volna ez az egész kommunikációban, annál jobb. Még vissza sem kellett volna térni rá.

Bogyó 2 2022.04.09. 15:48:40

@Kivlov: Kedves Kivlov, Üdvözöllek a vidékről. A tanulmányaimat leszámítva sosem éltem a székesfővárosban, de rohadtul nem ez a lényeg.

Kyria 2022.04.09. 15:50:02

@Bogyó 2: Fair play!? A politikában? Valamikor volt politológia tantárgyam is, volt a politika fogalmára egy szép hosszú, terjengős definíció, meg egy névelős + kétszavas. Utóbbi mindig jobban tetszett: a lehetőségek művészete. Fair play-ről hang nem esett. M.-Z.P. pedig, ha ilyesmiben reménykedett...:). Bár mindegy is, a hajó immáron a távolban...

Etniez 2022.04.09. 15:53:01

@Kyria: hát tényleg lemaradtál.
A cél Ukrajna gyors lerohanása, bábkormány felállítása volt.
Nem jött be, utána erősködtek a béketárgyalásokon, hogy no nato, no eu és kuss lesz Ukrajna neve.
Nah, ez sem jött be, óriási veszteségeket szenvedtek, ezért kimenekültek Ukrajnából, most a keleti részén próbálnak területeket megszerezni.

Ezt azt jelenti, hogy próbálják döntetlenre menteni a helyzetet.

Ez vereség barátom.

Andy73 2022.04.09. 15:55:14

@Bogyó 2: Orbán teljesítménye a kormányzás. Az emberek nem elsősorban a kampány alapján választanak, az inkább a passzív és bizonytalan szavazókat célozza. A boszme kormányzati teljesítménye viszont totális csőd volt, le is mondott, meg a ciklust se töltötte ki.

Kivlov 2022.04.09. 15:56:37

@Bogyó 2:
Persze, h nem érdekli. Az érdekli, mennyi a fizu hó végén. És itt komoky előrelépés van az elmúlt 10 évben. Kiegyensúlyozott köztévévél nem lehet csekket befizetni. Évi +10-15% léből igen. Ezt kéne végre felfogni a balosoknak is.

MEDVE1978 2022.04.09. 16:02:00

@Leylandi: A jobb- és baloldali fogalomrendszer folyamatosan változik, más kulturális értelemben és gazdasági / társadalompolitikai értelemben is. A 80% jobboldali / konzervatívot elsősorban kulturális értelemben értettem, másodsorban csak gazdasági értelemben. A mai nyugaton most egy nagyon erős kulturális egalitarianizmus van a woke ideológiával, amit ott "baloldalinak" hívnak. Ez szerintem mondjuk nem baloldaliság vagy nem értelmes baloldaliság, de az általános szóhasználatban az. A FIDESZ egyértelműen kulturálisan jobboldali / konzervatív politikát követ (nemzeti eszme, vallás szerepe a társadalomban stb.), míg gazdaságilag vegyesen jobb- és baloldali elemeket alkalmaz. A csirkefarhát és a benzin árrögzítése, a rezsicsökkentés alapvetően baloldali árstoppok, ezek állami beavatkozások a gazdaság működésében, a tradicionális jobboldali vagy más néven neoliberális gazdaságpolitika és társadalompolitika ezeket elvből elvetik. A FIDESZ társadalom
politikát alapvetően inkább mondanám középosztály támogatónak és munkaorientáltnak (a dolgozót támogatják), míg az ellenzéknek általában egy általános egalitariánus, legszegényebbeket preferáló társadalompolitikát tűz a zászlajára. Utóbbi baloldalibbnak tekinthető, ugyanakkor a FIDESZ társadalompolitika kétségtelenül találkozik a magyar nép elvárásaival.

Bogyó 2 2022.04.09. 16:07:26

@Leylandi: Hát azt hittem ennél jobb a stílusod, de én nem fogom ezt felvenni, szánalmas, hogy g betűs szavak nélkül nem tudsz vitatkozni. Ha valaki ügynök, az nem én vagyok. Itt a Kormánynak van erőforrása ilyesmire. Pegazus-ügy talán rémlik. Orosz minták révén a trollhadsereg. inkább nálatok jellemző. Ki a fene finanszírozna ilyesmit itt? Lehet hülyíteni az embereket az Amerika beavatkozik dumákkal, de nincs ilyen. Előadhatod az üldözöttet, mint Orbán a 10-szeres kampányköltés után, de már ott folytatta a hazudozást. Nálatok vannak az erőforrások. Az ország teljes erőforrásai és egy kizsákmányoló réteg kezében összpontosul, amely a folyamatos megtévesztés és a morzsajuttatás, lefizetés keverékével tartja fenn az uralmát. Abban igazad van, hogy angol-svéd iskolákat írtál, de annyira megszoktam már az Unbloc Nyugat-gyűlöletet tőletek, hogy fel sem tűnt. De oké, akkor csak a germánok. Persze, ahogy beállítod, az akkor sem tisztességes, mert az ottani helyzetet nem ismerem ugyan, de kétlem, hogy az egyházi iskolákban ne lehetne kint a kereszt. Az államikban talán így van, de nem is értem, hogy ott meg miért is kellene ilyesminek ott lennie, nálunk sincs. De gyorsan rákerestem, tessék: Religion at UK schools nézd már meg az oldalon lévő képet! Van kereszt? VAN: www.ukboardingschools.com/advice/religion-at-uk-schools/ Úgyhogy jó volna befejezni a hazudozást, és ugye a facebook-os kirúgásos, kivégzős kirohanásodat már meg sem merted erősíteni. Jobb is. Ezek azok a hazugságok, amelyekkel mételyezitek ezt az országot, s ez a legnagyobb tragédiája ennek a nemzetnek, mert nem mindenki tud így rákeresni vagy elutazni, hogy szembesüljön azzal, miképpen járattok le mindenkit aki veszélyezteti őméltósága uralmát.

Etniez 2022.04.09. 16:11:24

@Bogyó 2: Angliában vannak egyházi iskolák és kereszt is van bent.

Ez egy idióta, én már elengedtem a kezét.

Bogyó 2 2022.04.09. 16:24:49

@Kyria: Igen, fair play. A politikában. A pszichopatáknál persze, hogy nem számít. Az érzéketleneknél sem. Az emberek morális elvárásokat is támasztanak a vezetőikkel szemben. A társadalom állapotát mutatja, mennyire. Vannak kevésbé és jobban korrumpálható társadalmak. Vannak érzékenyebbek és érzéketlenebbek. Ha nem számít a fair play, mire fel genfi egyezmény? Mi a baj a bucsai mészárlással? Medgyessi nem azért nyert 2002-ben, mert kompetensebbnek látszott, hanem tisztességesebbnek a minden hájjal megkent miniszterelnöknél. Ma azonban az emberek már csak a maguk részét akarják kivenni az államból, nincs igazi közösség. persze, vannak önkéntes békemenetelők, akik nem látnak át rajtuk. Beveszik a propagandát. Miattuk nem lehet kimondani nyíltan, hogy teszünk Ukrajnára, a menekülőikre meg a halottaikra, a lényeg, hogy a benzin ne menjen fel nagyon. De már nem vagyunk ettől messze. Kanadában egyszer az egyik jelölt testi hibáját kihasználva gúnyolódtak a z ellenfelei rajta, előnytelen képeket adva be róla. Az egy intelligensebb és érzékenyebb, azaz közösségibb társadalom, ahol az elesettebb jobban számíthat a többiekre, nem csak az erőssel szeretnek haverkodni. Nos, ott az emberek annyira felháborodtak ezen, hogy a jelölt magasan nyert. 1993 táján történt az eset. Ilyen is van. De igenis, több ország is van, ahol nem fér bele minden, s ez főleg a jóléti államokban van, ahol nem élet-halál harc egy választás és a veszteseket sem fenyegeti semmi nagy retorzió, társadalmi béke van, nincs akkora tét. Orbán másképpen gondolja, ő ezután is elégtételt akar venni, mindenkin és egyre inkább. Amíg ő van, soha nem lesz béke, mindig harcban fogunk állni, csak a halotti csönd hozhatja ezt el. Jól leírta ezt a modellt Orwell.

inebhedj - szerintem 2022.04.09. 16:25:56

Hát ha az írásműben foglaltakat megszívlelik az összefogás pártjai is, akkor akár meg is spórolhatjuk a 2026-os választást, egyből átsprickolhatunk a következő 2/3-ba.

Nancsibacsi 2022.04.09. 16:29:16

@Etniez: "Miért ne lehetne fegyvereket szállítani Ukrajnába? Tovább, nem is arról volt szó, hogy mi szállítunk-e, hanem átmehet-e az országon. "
Azért mert Ukrajna a háború előtt nem tudta eldönteni hogy Magyarországot, vagy Oroszországot utálja jobban, azért. Mert idén januárban úgy nyilatkozott egy ukrán tábornok hogy a magyar honvédség olyan gyenge, hogy csak a kárpátaljai hadtestük 3 nap alatt a Balatonban moshatná le a vért a csizmájáról, ha elindulnának, azért. Mert aki meg akar minket gyilkolni, annak nem adunk fegyvert, sőt nem is segítjük abban hogy kapjon, azért.
Ukrajnát verik - de ettől még nem lesz se jó, se a barátunk. Ukrajna az elmúlt évtizedben azért nem közeledett egy centit sem az EU és a NATO felé, mert az olyan lenne mintha Szomáliát vennénk fel. Az emberi jogokat lábbal tiporja, az országuk lakosságának 1/4 része valamely kisebbséghez tartozik, ennek ellenére megtiltották a kisebbségek nyelvhasználatát a közigazgatásban, és az oktatásban. Most abba már ne menjünk bele, hogy ha találnak otthon a lakásodban egy történelmi Magyarország térképet azért elvisznek és börtönbe csuknak, vagy ha nem tetszik amit nemzetiségi képviselőként nyilatkozol akkor felgyújtják az irodádat. Ezeknek fegyvert adni? Minek? Hogy miután a NATO legyőzi az oroszokat legyen mivel elfoglalniuk Magyarországot? Lődd fejbe magad, az sokkal egyszerűbb.

Nancsibacsi 2022.04.09. 16:31:36

@Etniez: "A Fideszre 2.7m ember szavazott, az ország kétharmada pedig 6.6m ember. "
Ezért lesz 2026-ban is 2/3, mert leragadtatok ennél a marhaságnál már több mint 10 éve.

MEDVE1978 2022.04.09. 16:32:23

@Bogyó 2: Ez egy gumicsont. A magyar politikát ezek a témák korábban egyáltalán nem itatták át. Sem a világnézeti jellegűek (pl: egyházi iskolák támogatása, vallás, abortusz), sem a diszkriminációsok (cigány, zsidó, migráns, homokos stb.). A kilencvenes években, kétezres évek elején emlékeztem, hogy ezekre csak a "gazdag államok játékaként" tekintettem, mert igazából Magyarországon eltörpültek a gazdasági problémák mellett. Az USA-ban viszont máig emlékszem a 90-es években ez mekkorát ment a pro choice-al, a különböző abortuszt érintő szabályozásokkal. A pride ellen is hosszú évekig csak a szélsőjobb menetelt mindig. Két egymással összefüggő folyamat indult be a 2010-es években: az egyik az a woke mozgalom megindulása az USA-ban számos egymásba integrált tényezővel, mint a radikális feminizmus, a faji egalitarianizmus / fehér bűnösségtudat (white guilt), a szexuális egalitarianizmus (a több tucat társadalmi nemmel), a radikális környezetvédelem (fridays for future, Greta Thunberg, insulate Britain) és a cancel culture. A másik akár Magyarországon Orbán, akár külföldön mondjuk Salvini vagy Trump, aki felismeri, hogy ez egy "játszható" terep, ahol szembe lehet szállni a woke társasággal. Ezzel egy időben a globális kapitalista eszköztárban az egykor baloldali, szociáldemokrata nemzeti szereplők (=kormányra jutó pártok) rájönnek, hogy rendkívül korlátozottak az érdemi változtatásra alkalmas eszközeik. Ez azt jelenti, hogy hiába akarnak társadalmi rétegeket felemelni, az erre vonatkozó intézkedések szinte mind versenyhátrányt okoznak a nemzetközi tőkepiacon, mivel a gazdaságuk globálisan integrált. Magyarul hiába akarnak plusz adóbevételt a vállalatoktól, hogy átcsoportosítsák a felemelni kívánt társadalmi rétegekhez, a vállalatok egyszerűen kimennek az országból, ha tehetik, áthelyezik máshova a tevékenységüket. (Részben emiatt nagyon sikeres a FIDESZ adópolitikája, mert az ÁFA-t tartja magasan, illetve szektorális különadókkal operál azokban a szegmensekben, ahol nem tud hova menekülni a tőke.) Mivel a baloldali pártok ezzel elveszítik az egyik legfontosabb eszközüket, ami az alsó rétegek tényleges felemelése volt, ezért egalitarianista irányokba fordulnak. Erre tökéletes eszköz a woke ideológiai konglomerátum, hiszen mindig lehet az elesetteket védeni és azt mondani, hogy ezzel a védelemmel emeljük fel az elesett, hátrányba hozott csoportokat. Így jön az, hogy a baloldali pártok ideológiai mixjében egyre nagyobb szerepet kapnak ezek a woke elemek: lehetett ugye látni a magyar politikában is, sokszor előjön, hogy a FIDESZ-ben milyen kevés nő van, előjön a szexualitási kérdés és a mi a család kérdés, előjön a migráció és a romakérdés. Orbánnak ez egy nagyon kényelmes helyzet, mivel tudja, hogy a társadalom 80%-a értékválasztásában mögötte áll, tradicionális értékeket képvisel, de azt is tudja, hogy ez a "baloldali" vagy nyugatpárti centrista pártok felvett identitásának egy fontos része. Ha ezt az identitást támadja valamivel, akkor szinte biztosra vehető a reakció és addig sem kell arról beszélnie, hogy Tiborcz István miért vett újabb szállodát a Balaton környékén.

Bogyó 2 2022.04.09. 16:33:17

@Andy73: Ezzel egyetértek, Orbánnak Gyurcsány a nyerő lapja máig. A kormányzása pedig azért teljesítmény nekik, mert ehhez viszonyítanak, és itt jön be a tájékozottság kérdése. Hogy tudod-e mi történt Romániában vagy Szlovákiában időközben. Hogy tudod-e milyen volt akkor és ma a világgazdasági környezet, mennyire vannak uniós támogatások. A 2014-2020-as időszak a valaha volt legbőségesebb uniós pénzesőt hozta el, aminek a következtében épült dolgoknál a szalagokat fideszesek vágták át. Egy tájékozottabb társadalom másként dönt és másként is bánnak vele.

Etniez 2022.04.09. 16:33:26

@Bogyó 2: magyar ember a szegénység okán leszar kb mindent.
Kit érdekel a jogállam, ha van Csok meg nem 780 a benzin?

Én ezért szálltam ki a magyar politikából egy hete. Reménytelen a helyzet. Ahogy sejtettem 4 éve, megölték az emberiséget a magyarokban. Nem érdekel senkit semmi, csak legyen rész a koncból.
Feleslegesnek tartom az ilyen elemzéseket is. Orbán addig marad, amíg az ellenzék nem tud összeszedni 3m szavazót. Ehhez a mennyiséghez pedig le kell menni kutyába.

Leylandi 2022.04.09. 16:34:48

@MEDVE1978: maradjunk annyiban, hogy a finánctőke legnagyobb nemzetközi politikai színjátékát látjuk, amikor ők, a jobboldali liberálisok magukat a széles néprétegek problémáira érzékeny baloldalinak próbálják beállítani, pedig valójában (valóban létező, vagy általuk konstruált) kisebbségi csoportokat emelnek a többiek fölé, illetve provokatívan tolnak a pofájukba, protekcionista politikát folytatva. Ez minden, csak NEM BALOLDAL, és ezen mit se változtat, hogy ők annak hívják magukat. Ahogy a Fidesz se jobboldal, a piaci folyamatokkal való szembemenéssel, amely ugye szemrebbenés nélkül keveri a kommunista (rezsicsökkentés, árstop) és a jobbkonzervatív (vallás, nemzetiesség) elemeket, ezek léteznek, ezek tények. Az aranystandard populista politikát (irányvonalak teljes keveredése a népszerűség érdekében) róluk lehetne mintázni ami nem feltétlenül baj, hiszen sikeres, nem azért mondom. (A felelős mindig a nép, akinek igénye van rá.) Ahogy a középosztályt nem hordozzák a tenyerükön (épp ellenkezőleg: elősegítik lecsúszását), és a munkaalapú társadalmat se a munkát iszonyat mértékben terhelő közterhekkel lehetne ám megvalósítani, úgy a magát baloldalnak hazudók se a szegényeket (munkásosztály, munkanélküliek), hanem az anarchistákat (lmbtq, bizonyos hm... nemzetiségek, anarcho-feministák) karolják fel, akiknek úgy a legnagyobb a pofájuk, hogy a legkevesebbet tettek a társadalomért. Szal bocs, de nem tudok egyetérteni veled abban, hogy a politikai szereplők nem hazudják másnak magukat, mint amik. Sajnos az elmúlt 200 év legnagyobb blöffjét játsszák velünk a liberál-anarhisták, és a populista (mármár nemzeti)szocialisták lelkesen asszisztálnak hozzá. Ahogy az elmúlt kétszáz év legcsúfosabb összeborulását látjuk az ukrán nácik és az amerikaiak közt, akik a nürnbergi pereket rendezték, és akik pár éve még lelkesen üldözték a még élő nácikat szerte a világon, megcsinálták a Becstelen brigantik-at és sok más propagandafilmet, most meg dollármilliárdokat öntenek beléjük. A legnagyobb színjáték.... Ja, azok a fránya bányák... A mangán, az uránérc, a vas... Sok múltbeli sérelmet begyógyít. Hát ilyen az ember. A leggonoszabb, de biztosan a legaljasabb és legkétszínűbb valaha élt teremtménye a világnak.

Bogyó 2 2022.04.09. 16:39:03

@Kivlov: Ja. Csak azt is fel kellene fogni, hogy bizony a kiegyensúlyozott köztévé is közvetve nagyobb fizut okozhat. Lefordítom. A demokratikus viszonyok nagyobb hatékonyságot eredményeznek a gazdaságban is. A demokratikusabb országok nagyobb jóléte nem véletlen. Kevés a nyomorgó, de nagyon kiegyensúlyozott és a pártatlanságra ügyelő érzékeny demokrácia, inkább nincs. Néha a hadvezetésben is meglepő módon kell a demokratizálás, pedig az alapvetően nem ennek a terepe. De az ukrán sikerek egy része a döntési jogok lefelé történő delegálásának is volt köszönhető ellentétben a fenti döntést mindig féllábon álldogálva váró oroszoknál. Gazdasági példa: az 1968-as új gazdasági mechanizmus a korábbi tervutasításos rendszer után, a kádári vidám barakk megalapozása.

Kyria 2022.04.09. 16:40:33

@Etniez: Értem. Belátom, nagyon fogalmatlan vagyok, meg Putyin feje sem átlátszó, hogy mi is volt az Ő eredeti célja. (Olvastam olyat is, hogy bizonyos gázmezők.) A vereség és a döntetlen között számomra van némi különbség, de elfogadom az álláspontodat.
A végét meg - remélhetőleg - nemsokára meglátjuk.

Bogyó 2 2022.04.09. 16:42:55

@inebhedj - szerintem: Majdnem így gondolom én is. Szerintem is befejezhetnénk a választást. Legalább színt vallanánk. Ez már nem demokrácia, a fidesz 2026-ban, 2030-ban is kétharmaddal fog győzni, mert bárki indul ellene, az úgyis 100%-ban Gyurcsány vagy külföldi ügynök lesz. Teljesen mindegy ki lesz az. A fideszesek úgy vannak használva mint a Fidesz-frakció. Szavazógépként. teljesen mindegy mit tesznek eléjük, megszavazzák, ha a főnök ezt kéri.

MEDVE1978 2022.04.09. 16:46:13

@Nancsibacsi: Egy vallást, egy kultúrát elsősorban a tiltásai és tabujai határoznak meg, amelyek negatív dolgok. Egy közösséget vagy egy nemzeti közösséget elsősorban szintén egy nem pozitív dolog, az, hogy miben más, miben különbözik a másik nemzettől, közösségtől. A rossz hír az, hogy egy ilyen "ajánlatban" mindig az jelenik meg, hogy valamilyen szempontból mi vagyunk a legjobb közösség, a legjobb nemzet. Ez az identitása, amit ki kell alakítson. Ugyanez a helyzet az ukránokkal is, innen ered a nemzetiségellenességük, aminek a kárpátaljai magyarság a "véletlen" áldozata. Mivel az ukránok most (az utóbbi 30 évben) építik a nemzeti identitásukat, annak élénk része, hogy alacsonyabbrendűnek tekintsék az ott élő orosz kulturális elemeket, nyelvet és a magyart is. Ez collateral damage.

Magára az orosz-ukrán konfliktusra azért jó lenne távolabbról tekinteni, mint a sértett magyar szempontból. Nekünk érdekünk egy erős Ukrajna, hogy ne szívjunk egy túl erős Oroszország miatt. Orbán sem azért fordult az oroszok felé, mert annyira bírta volna Putyint, hanem a gazdasági haszon miatt.

Leylandi 2022.04.09. 16:49:07

@Bogyó 2: te kezdted a hazugozást, meg a bendebalázsozást. Szerintem erre egy sima gecizés teljesen pariban van, tudod, amilyen az adjonisten... Neked ennél nem jár több. Hülyézd és szavazógépezd továbbra is az országot, az pedig gondosan meghálálja gazdáidnak ezt további kétharmadokkal, persze nem az ő javukra. Csak azt nem tudom, miafaszért nem mész ki/vissza nevijorkba mosogatni, ha már annyira isteníted őket. Itt se kereshetsz többet, a teljesítményedet elnézve, sőt, még ennyit se érdemelnél.

Etniez 2022.04.09. 16:51:47

@Kyria: a bevetett haderőből és irányokból meg lehet álapitani a célt is.

Putyin célja villámháború volt, Kijev elfoglalása. Le akarták cserélni az ukrán kormányt. Ez teljesen egyértelmű. Ezt az első héten bukták.

Utána elkezdték ostromolni a városokat, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást az ukrán kormányra a béketárgyalások során.

Ez sem jött be. Eddig 0-2.

Területeket nyertek keleten, ahol sok orosz ér, nem tekintenek rájuk annyira megszállóként. Lett szárazföldi összeköttetés Krímel.

1-2

Most próbálnak még további területeket megszerezni, hogy legyen egy kis puffer zóna. Ha ez sikerül, akkor lesz 2-2.

A baj, hogy nem egyenrangúak az ellenfelek, tehát Oroszország vesztes lesz, a kérdés csak az, hogy mekkora.

Közben olyan szankciókat kaptak erre a semmi eredményre, hogy nem emberi.
2-3

Ukrajna nem hogy semleges nem lesz, hanem hamarosan EU-tagság is kinéz nekik, most kezdtek tárgyalni.

Ha van esze az oroszoknak és tanultak Afganisztánból, gyorsan hagyják kihűlni a háborút.

Ha figyeltes a történelmet, katonailag Vietnám, Afganisztán 1, Afganisztán 2 sem volt vereség. De poltikailag igen.
Itt az oroszok már vesztettek, a kérdés ennek a mértéke csupán.

Etniez 2022.04.09. 16:54:48

@Nancsibacsi: Ukrajna nem volt a barátunk.
De lehetett volna. Ehhez kellett volna gesztusokat tenni, de ez a vonat elment.
Most újra a vesztesek oldalán leszünk annak minden következményével.
És mit kapunk érte? Gázt, piaci áron (mint ahogy kiderült)

Gratulálok!

Kivlov 2022.04.09. 16:57:26

@Bogyó 2:
Még jó, hogy megszavazzák mikor a másik oldalon nincs alternatíva. Es a harmadik út lehetőségét is elveszik azzal, hogy együtt indul a zellenzék. Tisztelet a kivételnek.

Bogyó 2 2022.04.09. 16:59:13

@MEDVE1978: "Ez egy gumicsont. A magyar politikát ezek a témák korábban egyáltalán nem itatták át. ...."

Ezekkel teljesen egyetértek. Ez is morális kérdés. Sokkal könnyebb a társadalom igényeit kiszolgálni. Legyen az akár jogos, akár alja igény. Mintsem József Attila vagy Széchenyi módjára felemelni őket. Ezt hívják demagógiának. Orbán beállt volna a nép mellé és velük együtt mondta volna, hogy a gőzgép az ördög masinája, nem küszködött volna ezzel mint a nagy magyar.

Nyilván vannak a nyugati társadalmakban is ezek mentén szélsőségek, amelyek ellen küzdeni kell. De ezek nálunk most sem jelentenek valós problémát és a kormány a nyugati kiragadott példák alapján szándékosan kelt hisztériát általunk sosem látott dolgokról. Itt az a valós probléma, amit elfednek ezekkel. Soros beavatkozása, az átoperálások, a CEU szerepe, a migránsok ügye mind-mind olyan felnagyított téma, amelynek a valós társadalmi veszélye, jelentősége messze-messze eltörpül a földbirtokviszonyok, az államigazgatás problémái, a szakmaiság háttérbe szorítása, a jogállami mechanizmusok leépítése, a társadalmi érzéketlenség, durvaság növekedése, a vitakultúra leértékelődése, a társadalmi mobilitás fékezése, a közigazgatás, az egészségügy, művelődészervezés, a közoktatás haldoklása mellett.

eßemfaßom meg áll 2022.04.09. 17:01:59

@Etniez: Budapest határán kívül csak általános iskolák vannak és aki oda született az más iskolát nem is ismer.

Kyria 2022.04.09. 17:03:55

@Bogyó 2: Morális elvárások. Elméleti szinten persze hangzatos, sőt még azt sem állíthatom, hogy ne ez lenne a jó irány. Csak szerintem nem összeegyeztethető egyrészt a hatalom természetrajzával, másrészt az emberi természettel.
A bucsai mészárlást azonban véleményem szerint nem lehet ide keverni. Az egy háborús bűn, amivel mind a két fél a másikat vádolja. Nyilván valaki hazudik. Őszintén remélem, hogy ki fog derülni, ki az, bár sajnos a bűnös megbüntetésében már kevésbé hiszek.
Nem tudom, hogy vannak a jóléti államokban a választások, mert nem ott élek. Nem is szeretnék, mert a COVID előtt nagyon sokat utaztam és egyáltalán nem tetszett, amiket láttam. (Túl a szépséges tájakon, az építészeti emlékeken és a múzeumok elképesztő kincsein.)
Abban sem hiszek, hogy ha április 3-án az ellenzék nyert volna, akkor M.-Z.P. alig győzne most választani azon Grál-lovagok közül, akik az ellenzéki pártok prominensei. Ez különösen kiderült a választási vereség utáni magatartásukat látva.
Ettől függetlenül, természetesen tiszteletben tartom az álláspontodat.

eßemfaßom meg áll 2022.04.09. 17:03:58

@Igazamvanvagyigazamvan?: "de nem keres rá poliyikai üzenetekre" Neked ugye nincs facebookregisztrációd? Rákeresni baz+ :)

Quadanium 2022.04.09. 17:06:10

@Bogyó 2:
Nem érted.
Nem értitek.
Pedig ti vagytok az iskolázottak.

Nem a főnök a lényeg, hanem amit mond.
Ha tudtok masikat ajánlani, rajta! Mindenki szívesen látná.
Ötlet?

11110000 2022.04.09. 17:06:29

@Bogyó 2:
Nem iróniának szántam, amit írtam, hanem teljesen komolyan gondoltam.

Leylandi 2022.04.09. 17:07:19

@Etniez: ez a szöveg ismerős valahonnan, várjál, melyik beképzelt ország is mondta, hogy ŐSZERINTÜK az oroszok egy hét alatt akarták elfoglalni Ukrajnát, de nem érték ezt el, TEHÁT vereséget szenvedtek. A történelemből meg kellett volna tanulni, hogy a mérleget csakis utólag lehet megvonni, ezt pláne tudnia kéne egy olyan országnak, amelyik már a fél világot lebombázta a II. Világháború óta. Ennek a mostani háborúnak a legnagyobb negatívuma a rengeteg véráldozat mellett az, hogy nincs semmiféle határa az érdekből hazudozásnak, hírek megmásításának, valóság elferdítésének, olyan mocskos propagandát még nem látott a világ, mint ami most folyik, pedig az internet miatt 99%-uk napok alatt lelepleződik. És nemszégyellikmagukatbazmeg, szemük se rebben, akkor is az emberiség pofájába hazudnak újra meg újra. Tudom, a másik oldal is ugyanazt csinálja, csak hát ugye az ő tévéiket letiltották ezen az oldalon, így azt legalább nem kell végignézni-kínlódni.

Bogyó 2 2022.04.09. 17:07:22

@Kivlov: Te nézted a választási törvényt? Elindul 6 párt 10-20%-os eredményeket elérve. Nincs két forduló, se előtte, se utána nincs összeadható szavazat, visszalépési lehetőség, a fidesz akár 30%-os eredménnyel viszi a mandátumot az egész országot narancsba borítva, Pestet is. A győzteskompenzáció miatt a töredékszavazatok is már jóval kevesebb mandátumot hoznak. Marad a listás helyekből valami, a fidesznek így talán öthatod nem volna, de négyötöd biztosan. Még úgy is, ha az ellenzékre szavaz a szavazók kétharmada. 2014-ben a több mint 50%-uk nem volt elég a képviselő helyek egyharmadára. A nagy párt jóval túlreprezentált. Ki van ez találva. Itt csak egy nagy párt győzheti le a fideszt, de a mai Magyarországon egy ilyet lehetetlen felépíteni.

eßemfaßom meg áll 2022.04.09. 17:14:37

Járt utat járatlanért el ne hagyjatok, fogadjátok meg a poszter tanácsait, ugyanezt ugyanígy 2026-ig is. Folytassátok.

Bogyó 2 2022.04.09. 17:16:06

@Quadanium: Miért lényeg mit mond? Úgysem azt teszi. Ma azt mondja nyugatról jön a szabadság, holnap brüsszelezik. Ma azt mondja maradunk az utolsókig az Unióban. Ha nem lesz forrás és elveszik a szavazatot is simán kivisz bennünket és megszavaztatja veletek. Meg fog győzni, ahogyan liberálisból is eljutott a POLGÁR az POLGÁR féle felfogáson át ide az egykori MIÉP szellemi örököseként. Hogy ki? Szerintem már bárki. Pont ez a baj, ha ekkora nagy jelentősége van egy embernek. Ki is Svájc miniszterelnöke? Vagy Finnországé? Na, ezt szeretném én, ne tudják ki nálunk se, cserébe az ottani életminőségért. Nem a randalírozó rossz gyerek a jó miniszterelnök, aki előre beígéri, hogy szétveri a igazgatói irodát, ha nem kapja meg a nyalókát, hanem tudni kellene viselkedni. Amit Orbán tet pl a gazdaságban azt egy átlagos politikus simán hozta volna. Ha nem így volna, akkor Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Románia, a baltiak, mind nagyon le volnának maradva tőlünk, de pont nem ez a helyzet. Gyurcsánynál jobb, nagyjából ennyi. Hadd ne essek hanyatt.

eßemfaßom meg áll 2022.04.09. 17:17:16

@Bogyó 2: A fejlett briteknél ugyanez a választás 80%-os fideszeredményt jelentene.

Leylandi 2022.04.09. 17:18:13

@MEDVE1978: "Nekünk érdekünk egy erős Ukrajna, hogy ne szívjunk egy túl erős Oroszország miatt."

Ja. Ugye, mennyivel jobb lenne, ha az ukrán magára vállalt feladata lenne figyelni, hogy nálunk betartják-e a kötelező buzalmat és a városonkénti min. három mecsetépítést? :-) Vagy nemtom. Nem lehetne esetleg inkább mindkét baráti országtól távol maradni? Mondjuk a (nemtitkolt) cél Európa szarráverése a következő ezer évre, úgyhogy valójában tökmindegy, hova állunk.

Etniez 2022.04.09. 17:18:58

@eßemfaßom meg áll: a fejlett briteknél Orbán 10%-ot sem kapna ezzel a politikával...

Wz egy olyan ország, ahol miniszterek mondanak le, ha hibáznak, ha esetleg nem ismernéd.
A következménynélküliség magyar fejlesztés a politikában.

Etniez 2022.04.09. 17:19:59

@Leylandi: mikor olvaslak látom, hogy nem volt kidobott pénz az MTVA-ra költött 130 milliárd Forint.

Etniez 2022.04.09. 17:21:35

@Leylandi: nyugodj meg, attól majd megnyugszol.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 17:25:24

@Etniez: de titeket úgy sem érdekel az eredmény akkor mit rugozol ennyire????

Bogyó 2 2022.04.09. 17:25:41

@Kyria: És mi nem tetszett a jóléti államokban, mondjuk összehasonlítva a nem jóléti államokkal? Kétségkívül vannak hátrányok, bár ez államoktól függően változhat, de azért amikor megindulnak az emberek, hogy más országokba költözzenek, azért tudjuk, merről merre mennek. És ez ránk magyarokra is igaz, s nem is csak a pénzről van szó. Én a keletibb államoknál általában azt tapasztaltam, hogy a magasabb pozíciókban lévők mindig sokkal több eszközzel rendelkeztek a lentebbiek életének befolyásolására és a sima átlagember sokkal többször lesz kiszolgáltatott, az állam kevésbé védi őket. Kevésbé biztosítottak a közszolgáltatások, az alapvető infrastruktúra, a jogvédelem, az oktatáshoz, az egészségügyhöz való hozzáférés. Sokkal nagyobb a szerepe az ismeretségen, sógor-komai viszonyokon, korrupción alapuló előremenetelnek. nyugaton néhány dolog kétségtelenül túl van hajtva, de azért nem kétséges, hol élhet az ember nagyobb biztonságban.

Bogyó 2 2022.04.09. 17:32:28

@eßemfaßom meg áll: És szerinted miért nem volt soha 80%-os eredmény ott? Azért mert a magyar rendszer karöltve van a médiaviszonyokkal, a BBC-ben nem beszélnek a miniszterelnökről úgy mint Jézus földi helytartójáról, az ellenzékről meg úgy, mint a Sátán felkent ügynökeiről. A miniszterelnök haverja nem veszi meg a fél országot és az össze napilapot ami az ország 80%-ának a mindennapi olvasnivalója és nem költenek állami pénzt párthirdetésekre. Nem pécéznek állandóan ki egy ellenséget, egy kisebbséget aki távoli vagy gyenge és rakják tele ezzel óriásplakátokon az országot. És még a pártvezetőknek is van annyi ízlésük, hogy nem terveznek élethossziglani miniszterelnökséget, maguk is belátják, hogy nem feltétlen jó, ha nincs váltógazdálkodás. Ezért kiegyensúlyozott viszonyok, kiegyensúlyozott eredményeket hoznak, erre-arra billentve az asztalt, de nem felborítva azt. Nálunk ez már felborult.

eßemfaßom meg áll 2022.04.09. 17:32:56

@Etniez: ez a brexitet megszavazó országból írva igen komoly duma:)

Etniez 2022.04.09. 17:34:02

@a nagy hohohorgász: te nem tudod, milyen szinten leszarom.

Választás előtt mondtam, hogy ha nem lesz 2/3 az már siker.
Ennyisem jött be, nem voltak és nincsenek illúzióim. Orbánt előbb győzi le a koleszterin, mint ez az ellenzék.

Viszont elkezdtem felvenni az angol állampolgárságot, megkaptam a megfelelő támogatást tőletek. Ezt köszönöm szépen.

Kicsit drága lesz (1700 Font), de nincs mire várni már.

eßemfaßom meg áll 2022.04.09. 17:36:29

@Bogyó 2: És te KOMOLYAN elhiszed, hogy ez az eredmény oka, az a legszebb az egészben. Folytassátok

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.04.09. 17:37:12

@Etniez: de jó neked....!
Igazad van, akinek van esze, elhúz innen.

Bogyó 2 2022.04.09. 17:43:47

@Leylandi: "Ennek a mostani háborúnak a legnagyobb negatívuma a rengeteg véráldozat mellett az, hogy nincs semmiféle határa az érdekből hazudozásnak, hírek megmásításának, valóság elferdítésének, olyan mocskos propagandát még nem látott a világ, mint ami most folyik, pedig az internet miatt 99%-uk napok alatt lelepleződik"

innen nem feltétlenül tudhatjuk mi a propaganda, de ne haragudj, az oroszok egy kézivezérelt ország. Ott egyféle gondolkodásmód van. Ott nincs ellenzék (ja papíron van) nincs másféle látásmód. Nincs leleplezés vagy ha igen akkor irány a börtön. Amerikában nem így van. Nyugat-Európában nem így van Biden nem tudja írásba adni a Foxnak meg a CNN-nek is, mit kell mutatni. Így a német kancellár se tud diktálni a német csatornáknak. oroszpárti pártok működhetnek, nem lövik le a vezetőiket, nem zárják őket börtönbe mondvacsinált indokokkal. Sokkal ellenőrizhetőbbek, átláthatóbbak ezek a társadalmak. Nem egyik a másik, Hanem más minőség a nyugati minőség. Ott elnököket lehetett megbuktatni, ha visszaéltek a hatalommal. Sokkal sokszínűbbek a politikai, a hatalmi és a médiaviszonyok. Nincs átfogó ellenőrzés. ezek a társadalmak nem így működnek. Ezért hitelesség szempontjából legalább háromszoros előnnyel indulnak. Ott is lehet ferdítés vagy hisztéria, de az esélyek náluk vannak. Az iraki háborút, a felelősöket nyíltan bírálják ezekben az országokban, van helye a más véleményeknek. Tüntetések lehetnek úgy, hogy nem visznek be mindenkit. A közvélemény erős befolyással lehet egy háborúra, lásd Vietnam. Szóval nem fifti-fifti.

Leylandi 2022.04.09. 17:44:25

@Etniez: ez ilyen. Azzal a különbséggel, hogy én azt hiszek el, amit csak akarok, te meg azt, amit előírtak neked :-( Amit most írok, azt a te érdekedben is teszem: KÖVETELEM a gazdáidtól (csak olvassa ezt valaki rajtad kívül, valami ellenőrötök, tartótisztetek?), hogy normális fizetésért érdemi vitákra kényszerítsék az ügynökeiket!!! Mert ez a személyeskedés minden, csak nem érvelés. Tudom, kis pénz, kis foci, és a helyedben lehet, hogy én is azt mondanám, a f.szom bonyolódik bele az érvelésbe, valamit karcolgatok, firkálgatok, aszt majdcsak elmegy a nap. Szerencsére nem vagyok a helyedben :-) De fel a fejjel. Most egy darabig nem lesz rátok szükség, és ha gondosan keresel, hamarosan szembejön egy másik állás. Ennél, hidd el, csak jobb lehet. Ne félj váltani! Hajrá Etniez! :-)

Etniez 2022.04.09. 17:45:38

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: egy ismerősöm most költözik családdal együtt ide. Többiek maradnak, csak nagyon elkeseredettek.
Szerintem a fiatalok fognak jönni, a középkorúak már eljöttek, ha tudtak.

Már építem le a Forintban tartott dolgaim, az önyp marad, Fundamente idén ürül, bankszámla folyamatosan. Nagy Forint gyengülésre számítok, rosszabbra mint az elmúlt 10 év (250->350 Euro).

Utazom haza Húsvétra, 440 a Font, örülök. neki. A többi már a ti gondotok.

Kivlov 2022.04.09. 17:45:52

@Bogyó 2:
És miért kell legyőzni?
A pártoknak elveket, társadalmi xsoportokat kell képviselni. És ha igény van rá, majd kormányoznak. Egyedül vagy koalában.

Etniez 2022.04.09. 17:47:00

@Leylandi: nagyon élvezem, ahogy rúgdosod az öngólokat. Figyelj, engem itt ismernek, még a fideszesek is tudják, hogy ki vagyok.
További jó erőlködést.

Bogyó 2 2022.04.09. 17:47:38

@eßemfaßom meg áll: Én igen, de te meg komolyan elhiszed, hogy orbán csodálatos volta az oka. És az ellenzék ha jól beszélt volna, akkor győzhetett volna. A választási és médiarendszer átalakítása nem játszott szerepet. Akkor miért kellett? Az a rózsaszínű álom, hogy te elhiszed, hogy Orbán a nagy demokrata és ez jogállam. Csináljátok vissza amédiát, a választási rendszert a hűbéri függéseket, s nézzük meg úgy! De nem lesz ilyen és mindegy hogyan folytatjuk-e. Orbán addig marad ameddig akar.

Etniez 2022.04.09. 17:48:24

@a nagy hohohorgász: dehogy buta. Aki beáll karrier fideszesnek, az teszi jól.
Csak erre nem mindenki képes.
"Az elvek olyan, mint a fing: tartja az ember, amíg tudja".

Bogyó 2 2022.04.09. 17:52:17

@Kivlov: Ha nem győzi le, akkor a fidesz győz kétharmaddal, teljhatalommal. A többi párt semmit sem tud képviselni, főleg orbánnál, aki nem is egyeztet velük nemzet politikai kérdésekben, ahogyan azt más országokban megteszik.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 17:57:17

@Etniez: tehát akkor aki itt marad és nem neres az mind buta????

Leylandi 2022.04.09. 17:59:05

@Bogyó 2: szerencsére nem tudom, milyen az orosz propaganda igazságtartalma. És nyilván addig jó nekem... De attól még mindenben kételkedem, amit az ukrán háborúról olvasok, amióta eltemették a Kígyó-szigeti ellenállókat, posztumusz kitüntették, majd előkerültek a fogságból. Nem mondtam, hogy bizonyos téren nem szabadabb az óceán amaz felén az élet, csak azt, hogy pont akkora aljadékok a manipulálásban, mint bárki más (igen, néha lelepleződnek, nem jön be nekik, míg az orosz médiában a lelepleződés kizárt, de kb. ennyi a különbség), én nem tudok átsiklani azon a tényen, hogy amerikaiak más emberek millióinak kiirtásáért felelősek, háborúk tucatjait indították, városok ezreit - köztük a volt Jugoszláviában magyarlakta területeket is - bombáztak le, és ezért nemhogy felelősségrevonás járt, de Nobel-békedíj! Nem tudok vígan túllépni az ukrán fasizmuson, magyarverésen, nyelvtörvényen, hogy ezt az EU-ba való rendkívüli felvétellel KELL meghálálni. Nem hiszem, hogy ezt ép ésszel így jónak találja valaki, és azt állítja, hogy ezek nem hazudnak, és mindez jó ez így, sőt jobb nem is lehetne. Az én elmém talán még ép, és ha lehet, szeretném, ha nem is lenne kötelező ennyire megbolondulnom, mint ezeknek.

Leylandi 2022.04.09. 18:05:23

@Etniez: pont leszarom, ki vagy a való életben. Itt viszont csak annyi vagy, amit leírsz, az meg nem valami sok, a személyeskedésen nem tudsz túllépni, azt meg, hogy fizetett hozzászóló vagy, nyilván nem abból tudjuk meg, hogy bevallod vagy sem :-). Ha valaki nem szólt volna: ez itt az internet. Ez így működik.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 18:09:47

Amúgy arról pedig hogy az m1 elnyom mindent a legjobb bizonyíték amikor a bivalybasznadalsorol betelefonal piri néni az atvbe 500 forintos percdijert hogy milyen hülye a szomszedja mert az a fideszre szavaz:)))))

Kyria 2022.04.09. 18:15:30

@Bogyó 2: Ez természetesen szubjektív, hogy kinek mi számít. A következők nem tetszettek, példákat fogok mondani: San Francisco, USA: láttam embereket konkrétan kukában aludni, az - elméletileg - leggazdagabb városban. De egyébként is, abban a nagyvárosban láttam eddig a legborzalmasabb nyomort, pedig L.A. sem volt kutya (ez a COVID előtti utolsó békeévben volt). De sok-sok évvel ezelőtt Washingtonban is csak pislogtam a hajléktalanokat és a lepusztult belvárost látva. Tudom, emberek és emberek között mindig is voltak, vannak és lesznek különbségek, de ez akkor is gyomorforgató. (Még Mexikóban sem voltak ennyire szörnyűek a favellák, Afrikát pedig attól tartok, semmivel sem lehet összehasonlítani.) Franciaországban nem rajongtam a rengeteg muszlimért - és ez az egyik fontos szempont, amiért idehaza Orbánt támogatom, mert nem szeretnék a müezzin hangjára ébredni - de kíváncsi leszek az ottani aktuális választásokra. Vagy pl. nem szeretném, ha "férfiak" mellettem vásárolnának női ruhákat, fehérneműket, mint ahogy Londonban dívik. Konzervatív vagyok? Valóban. És túl öreg is már ahhoz, hogy a sminkelt nőimitátorokat vagy az egymással csókolózó férfiakat/nőket megszokjam. Ezt vállalom. Németországban még az én fiatalkoromban viszonylag rend volt, de aztán ott is egy jelentős hígulás következett be, ami az idő előrehaladtával nem állt meg a nagyvárosoknál. Olaszország, Spanyolország, Görögország gyönyörű tájakkal, de az év túlnyomó részében elviselhetetlen éghajlattal rendelkezik, meg hát annyira nem is jóléti államok. Svájc határeset, nagyon jól szervezett, a demokráciát még szerintem Ők gyakorolják a legprofibban, viszont Genf tele van feketékkel, az épületeik pedig totál fantáziátlanok, ráadásul valahogy olyan sótlannak tűntek az emberek. Ausztria, a "sógorok": a történelem. Az északi országokban meg túl hideg van és annyira nem szeretek sem sportolni, sem kirándulni. De mondom, ez szubjektív.

Kivlov 2022.04.09. 18:25:41

@Bogyó 2:
Oké, nekem mind1. Orbánozzatok, keressétek a kifogásokat meg az alibiket megoldások helyett. Én nem leszek szomorú az 5. 2/3-nál sem. :D

Kyria 2022.04.09. 18:36:04

@Bogyó 2: A nagyobb biztonság sajnos sok esetben csak a szerencsén múlik, különösen a nagyvárosokban és azokból egyre csak több lesz (hiszen naponta olvassuk a különböző terrorcselekményeket, lövöldözéseket, egyéb bűneseteket). Infrastruktúra: hát olyan vacak utakat, mint az USA-ban - most legutóbb a nyugati parton - "jóléti" államban még nem láttam. Közszolgáltatásokból nem tudom, mire gondolsz, ami Magyarországon nincs.
Az oktatással kapcsolatban azért nem tudsz meggyőzni, mert olyan rossz emlékeim maradtak meg az iskolai tanulmányaim során, hogy én tanárokat ebben az életben már nem fogok sajnálni.
Egészségügy: ez valóban fontos lenne és valóban katasztrofális. De ez szerintem megint csak az emberi természettel függ össze. Van egy csomó egészségügyi magánvállalkozás, miért is törnék magukat az orvosok és az ápolók - tisztelet itt a roppant kevés kivételnek! - az állami szférában, mikor a magánban annak sokszorosát tehetik zsebre? Engem irritál, hogy fizetem a járulékot a semmire, de tartok tőle, hogy egyelőre nem lehet megszüntetni, mert az ország nem csak Budapestből áll.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 18:42:28

@eßemfaßom meg áll: van facebook, de nem kapok üzeneteket pártoktól. Igaz, nem regisztráltam a csakafidesz!! -re.

Etniez 2022.04.09. 18:44:26

@a nagy hohohorgász: dehogy is, aki boldogul szépen így is, az hova menne és miért?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 18:47:30

@Leylandi: Angliában élek, a gyerekem katolikus iskolába jár, oda, ahova Hamilton is járt. Erre azt mondani, hogy nincs, azt mutatja, hogy agymosott fidióta vagy.

Etniez 2022.04.09. 18:49:30

@Igazamvanvagyigazamvan?: mondtam, hogy jól elköltött 130 milliárd volt, amit az MTVA-ra költöttek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 18:52:44

@Kyria: szerintem menj el Putnokra, Ózdra, repesni fogsz, ha az amerikai vagy francia emlékeidre visszagondolsz.
Borsodbótára csak akkor menj, ha nem akarsz már visszajönni. De még Miskolcon sem biztos, hogy nem szúrnak meg, mert "mért ne."..

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 18:52:51

@Etniez: akkor ezek szerint csak te nem tudsz a sok eszeddel Magyarországon boldogulni:)))))

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 18:53:26

@Etniez: az a pénz, amit az oktatáson spóroltak?

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 18:57:02

@Igazamvanvagyigazamvan?: arra a hamiltonra gondolsz aki kicikizte a rokon "fiu"gyereket hogy nőnek öltözött:)))) és miután szólt a demokrácia hogy nana nigger, azóta a mercibe is szoknyába ülne be ha tehetné:)))))??????

Halibuli 2022.04.09. 19:00:02

Hülye ellenzék, hülye Zay nem tudják azt amit a Fidesz.
Az átlagos magyar választó-különösen a vidéki- intelligencia szintje nem fogja fel hogy Unió, nyugat és demokrácia.
Csak egyet ért: " Küldöm a pénzenergiát"! Ja, hogy közben kilopják a kenyeret a kezéből?
Kit érdekel!

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:11:27

@Halibuli: akkor miért nem sikeres az osszefosas és az eu penzelvonasos stratégiaja? Buta vagy bmeg de legalább kurva buta:))))

dare 2022.04.09. 19:21:17

@Halibuli: A pénzenergiáról ez az ellenzéki szavazó levele a legjobb, amit mostanában olvastam. Lehet mondani azt, hogy kitalált, de attól még tény, hogy sokan érzik azt a bizonyos pénzenergiát.
Ez nem pártfüggő.

“Kedves Fidesz szavazó!

Én vagyok az ellenzéki szavazó. Azért írok neked, hogy megértsd, miért szavaztam a “baloldal”, “moslékkoalíció”, “libsik” satöbbi pártcsoportosulásra. De előbb egy kicsit magamról. Budán élő értelmiségi, több diplomás ember vagyok. Éltem és dolgoztam külföldön fiatalabb koromban, magas beosztásban, idegen nyelven, sokféle ember közt, nyugati fizetésért. Egy nagyjából 300 milliót érő házban lakom, és egy 25 milliós Mercedessel járok, ami csak az egyik autóm. Most igényeltem vissza én is és a feleségem is fejenként 809 ezer Ft adót, és még 480 ezret, mert 2 gyereket nevelünk.
Az energia árak emelkedése miatt napelemet rakattam a tetőre, mert azzal tudom olcsón fűteni a medencét, és a jakuzzit, ami havi 20-30 ezer Ft lenne. Eddig ezt rezsicsökkentett energiával tettem meg a többi adófizető kárára. De most erre a napelemre felrántottam majd 2 milliót az államtól, mert kifizette felét. A jakuzzi meg fasza télen, 36 fokos vízzel.

Ez idén közel 4 millió Ft állam bácsitól.

Nem mintha szükségem lenne rá, mert másfél milla fizetést hazaviszek havonta, és a megtakarításaim is hoznak egy átlag fizetést legalább. Lemondtam volna erről már 4-szer is a javadra. Én megpróbáltam. De te mind a négyszer megszavaztad nekem. Miközben valószínűleg százszor rosszabb körülmények közt laksz, annyit keresel, hogy épp kijössz belőle, és nem is vagy túl boldog ettől.

De te nyertél 4-szer, és ennyi ember nem tévedhet. Én úgy voltam vele, hogy megnéztem a videókat vidékről meg a falvakról, és sajnáltam az embereket, akik vakarót esznek, közmunka az egyetlen bevétel 7 fős családnak, és 10 ezer forintnak úgy örülnek, mint a lottónyereménynek. Miközben én néha véletlen felporszívózok egy tízezrest és nem veszem észre.

Gondoltam én már megvagyok, és nem lesz gondom a hátralévő életemben, szavazok olyan pártra, aki nem adja vissza nekem az adómat, hanem odaadja a tanároknak, vagy a szakápolóknak. De te ragaszkodtál hozzá, hogy ez a pénz nálam maradjon. Úgyhogy felvettem 10 milliót CSOK-ra is, meg Babaváróra még 10-et. Ott van a bankban, szépen termel. Nem voltam sosem kormányközeli vállalkozó. A szüleim viszonylag csórók voltak gyerekkoromban, de jó iskolába jártam, mert akkor még volt olyan, ingyen. Tanultam, dolgoztam és kimentem a hanyatló nyugatra, ahol külföldiként pont ugyanannyi esélyem volt, mint a helyieknek. Úgyhogy sok pénzt kerestem. A hanyatló nyugaton sokat tanultam, amit aztán itthon kamatoztattam, szintén sok pénzért. Nem volt mindig ekkora vagyonom, de mivel láttam mit csinál a kormány és a jegybank ingatlanba tettem amit hazahoztam, és megsokszorozódott amim volt.

Elintézte nekem a szavazatod, hogy háromszor annyit ér az ingatlanom, igaz másnak most már nem nagyon jut. Szóval csak azt akartam mondani, hogy nem akartam átműtetni a gyerekedet, hanem jót akartam tenni veled is, meg a többi szerencsétlennek is, hátha lesz normális oktatása meg kórháza, és a gyereke talán nem 40 ezerért fog dolgozni. Vagy nem 150 ezerért vagy 200-ért.

Most megtarthatom a zsetont, továbbra is jön szépen a pénz, és te kiírod majd a közösségi médiában, hogy kibasztál velem. És már azt is látom, ahogy engem utálsz, mert arcoskodok itt a pénzemmel, és átlapozod a fake news média cikkeit azokról a dolgokról, amiben a munkaerőpiacon sosem dolgozó 20-30 évesek járnak 150 milliós órákban 50 milliós kocsikkal, jachton és helikopteren a milliárdos villákból, és megköszönik, hogy harcoltál értük. Már csak még 4 évet kérnek, és te is anyagi biztonságban élhetsz, csak most jött ez a válság sajnos…

Üdv, Egy ellenzéki szavazó”

Andy73 2022.04.09. 19:29:31

@Bogyó 2: aki közös listán indul a boszmevel, így jár. Főleg akkor, ha a boszme pártja a legnagyobb a listán. Ti akartatok.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:29:53

@dare: azt ugye tudjátok hogy veletek ellentétben mi nem vagyunk irigyek????? El tudod képzelni azt hogy valaki ugyan olyan feltételekkel fidesz szavazó????
Amúgy a levél írójának üzenem hogy ha segíteni szeretne másoknak azt közvetlenül tegye meg, menjen le vidékre és szorjon szét másfél millió forintot a foteren!!!! Ennyi

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:31:24

@dare: szerinted ha még az ubergazdagnak is segítség amit a fidesz kormány tesz az a szegénynek még nagyobb segítség:))))

dare 2022.04.09. 19:36:05

@a nagy hohohorgász: Dehogy vagytok irigyek, ugyan.
Az pedig ha valaki pénzt szór az nem segítség, de ezt te is jól tudod.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:39:12

@dare: várjál akkor az penzszorasa sem segítség???? Hiszen te is tudod:))))))

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:41:01

@dare: miért is lennénk irigyek??? Mondjuk mi azt hogy kobozzuk el qurcsany vagyonát???? Mi azt mondjuk hogy kussoljon el!!!! Tetszik tudni a különbséget?????

Etniez 2022.04.09. 19:41:22

@a nagy hohohorgász: :)

Nem az eszemmel van baj, a gerincem nem rugalmas sajnos.
Nagyon gyenge kísérlet volt...

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:41:56

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: na akkor már jó úton jársz, ha erre rajottel:))))

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:49:07

@Etniez: akkor neked ott jó, nekem meg itt jó. Win win:)))

Etniez 2022.04.09. 19:50:42

@Igazamvanvagyigazamvan?: azt nem tudom, min spórolták össze, de jól látszik ilyenkor, ki honnan tájékozódik.
Szóval a célját elérte, remélhetőleg máshol is ilyen hatékonyan lesz elköltve az adofizetők pénze.

A mostani Magyarország pont olyan, amire a magyaroknak igénye van. 12 év alatt próbáltam megváltoztatni az embereket, utána a rendszert, nem lehet. Egy így pont jó a magyaroknak. S, ha nekik jó, nekem jó. Az otthoniaknak pedig alkalmazkodást kívánok, Kádárt is sokan kibekkelték. Ki kell venni a rendszerből, ami ki lehet és ki kell röhögni a hülyeségeket. Máshogy nem fog menni.

Etniez 2022.04.09. 19:51:38

@a nagy hohohorgász: Pontosan, mindenki kapja, amit érdemel.
Egészségedre!

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:52:06

@Etniez: szerinted én aki itt bloggol az nem látja az indexes vilagvege hangulatot?????

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 19:57:02

Olyat hallott már valaki hogy fideszes szavazó azt mondta volna hogy o1g soha nem lopott???? És Olyat hallott már valaki hogy osszefosas szavazó azt mondta volna hogy az oszodi beszéd igazság beszéd volt???? Na ki az agymosott????

eßemfaßom meg áll 2022.04.09. 20:10:07

@dare: jó nektek, hogy a világot képesek vagytok 1 biten ábrázolni: van a csóró fideszszavazó meg a gazdag ellenzéki szavazó és a csóró fideszes az irigy.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 20:11:08

@dare: most olvastam vissza és láttam hogy az EU kimaradt a penzszoras elől... kurt úrfi már dolgozik:)

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 20:13:33

@Etniez: jut eszembe, a magyar állampolgársagod leadod akkor te gerinces?????

dare 2022.04.09. 20:16:01

@a nagy hohohorgász: Nem tudom miért válaszolok erre az agymenésre, de akkor Gyurcsányról csak egy pár gondolat.
Tőle féltek és őt imádjátok az ellenzéki oldalról is a legjobban (ellentétben velem).
"Csak a Gyurcsány vehető komolyan közületek"
Ha annyi ezresem lenne, ahányszor én ezt hallottam vagy láttam leírva fideszesektől, akkor kb már milliárdos lennék mostanra.
Gyurcsány egy jó hatalomtechnikus, jól tudja ő is manipulálni az embereket.
Azt írjátok most, hogy azért nyer az Orbán, mert érti a néplelket.
Rendben, csak most Gyurcsány lesz olyan helyzetben, mint amilyen helyzetben Orbán volt a 2008-as válság idején.
Te akarod Gyurcsányt tudat alatt, te akarsz vezérelvű demokráciákban tapsolni, teljesen mindegy az számodra, hogy azt ki vezeti és hogyan.
Kussoljon el?
Dehogy akarod te ezt, meg vagy győződve arról, hogy Orbán mindig le fogja győzni majd Gyurcsányt, ez viszont most fog majd igazán kiderülni, miután Orbán kap egy szép kis válságot a nyakába, Gyurcsány meg ész nélkül fanatizálhatja majd a lakosságot a legnagyobb frakció vezetőjeként, hogy melyik is a jobb hatalomtechnikus kettőjük közül.
Azt gondolod fogok választani kettőjük közül?
Nem fogok, nincs az az ígéret, ami el tudna engem vinni szavazni majd 2026-ban, ha csak ők lesznek az alternatívák.
Szeretnél végre egy igazi Gyurcsány vagy Orbán meccset, gondolom ez minden vágyad már jó ideje.
Hamarosan megvalósul, sok sikert kívánok hozzá előre is.
youtu.be/RifAjo05uLI

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 20:35:15

@dare: qurcsany már 12 éve olyan helyzetben van mint Orbán 2008ban csak szólok. Minden beirasoddal szopatod magad. Nekem jó, azt hogy miért jó azt nem tudom???

Kyria 2022.04.09. 20:43:51

@Igazamvanvagyigazamvan?: Igen. Még az is lehet. Bár jártam már arrafelé - egy másik hozzászólásomban taglaltam - de val

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 20:43:54

@Etniez: nem hallom hogy leadod e a magyar állampolgársagodat vagy sem????

dare 2022.04.09. 20:44:56

@a nagy hohohorgász: Az ellenzéki szavazók jó része csak azt kapja tőletek, hogy csak magukat szopassák 12 éve.
16 év után ez egy kicsit recsegősebben fog majd hangzani, majd meglátod.
Ne miattam aggódj, én már eleget szopattam magamat, nem is fogok szavazni.

Kyria 2022.04.09. 20:46:40

@Igazamvanvagyigazamvan?: ...valóban kevéssé kívánkozom vissza. Bár, legalább putrik voltak. Nem kukák, fóliák és olyan kinézetű alakok, hogy smink nem is kellett volna, mehettek volna úgy is zombi-, avagy horrorfilmbe.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 20:48:51

@dare: na látod!!! Büszke vagyok rád mint nagy blankara:)))

dare 2022.04.09. 20:55:51

@a nagy hohohorgász: Én is büszke vagyok rád, tényleg, azért van némi sejtésed arról, hogy milyen csapatban játszol?
Majd keress már rá, hogy kik képviselték 20-30 éve a polgári konzervatív értékrendet, és kik azok, akik most képviselik ezt a Fidesz zászló alatt.
Ez 4 év múlva meg szembetűnőbb fog majd lenni, gondolod akkor sem lesz majd disszonáns?

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 21:06:22

@Etniez:
"Én ezért szálltam ki a magyar politikából egy hete."
Könnyezünk érted a moslékosvödörbe.

"Reménytelen a helyzet. Ahogy sejtettem 4 éve, megölték az emberiséget a magyarokban."
Azt meg bazmeg. Az emberiséget. Te ostoba fasz.

Etniez 2022.04.09. 21:09:48

@tiltsál ki te gyökér: jól van Cicafiú, már csak te hiányoztál, örülök hogy jól vagy.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 21:10:58

@Etniez:
"Mind a 8 átalános iskolájukkal."
Nem kéne lenézni őket, mert neked a 8 mellé van még egy OKJ képzésed is.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 21:11:16

@Etniez: nem kell, csak lehet... na szóval????

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 21:13:09

e_zsolt Evtárs!

"Nem a 100% közeli eredmény volt a cél, hanem a mindössze egyetlen szavazattal jobb eredmény a fideszes jelöltekénél, amihez több választókerületben még 50%-ot sem kellett volna produkálni."
Maga itten aztat mondja, hogy ha egy szavazattal kap többet valaki, akkor ő lesz a képviselő? És ha minden körzetben még 50% se kellett volna, és kékbe borul az ország?

Eddig meg azt mondták, hogy a demokrácia megerőszakolása, hogy 45% szavazattal kétharmada lehet valakinek?
Akkor most hogy van ez?

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 21:13:57

@Etniez: Ó, én jól vagyok. Tök jó hallani a fajtád zokogását.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 21:14:35

@Kyria: a putri csupán a kádárkor ajándéka volt. Nincs cucilizmus, nincs putri.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 21:14:37

@Etniez: vagy olyan erős a gerined hogy névtelenül sem mered vállalni a gerinces döntésed????

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 21:17:06

@tiltsál ki te gyökér: hát, 50% plusz egy az több, mint 45%.
És igen, a 45% az nem 2/3.
Látom, a négy alapművelet a csúcs, amit képes vagy felfogni.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 21:18:19

@Etniez: szóval kinn élsz Angliában, ahol a bab is hús, szarrá keresed magad és gerinces is vagy, de sajnalsz egy oda vissza wizzair jegyet szavazni..... mindezt a szent cél érdekében, hogy megszabaditsd a magyarokat a patastol, de azért a magyar állampolgársagodat nem adod le:))))))))

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 21:19:03

@dare: "miután Orbán kap egy szép kis válságot a nyakába, "
Az elmúlt 12 évben volt vagy 6 komolyabb és még egy tucat lokális válság.
Miért állítjátok úgy be, mint, hogy 2008 előtt minden fiszifasza volt? EZEK MÁR BAZMEG 2006ban is átbaszták az uniót, meg a választókat, mert akkora volt a szar.

eßemfaßom meg áll 2022.04.09. 21:21:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: "És igen, a 45% az nem 2/3." Abban a siratott régi jó választási rendszerben '94-ben az 52% az 3/4-et ért . Akkor még igazi demokrácia volt.

dare 2022.04.09. 21:21:45

@tiltsál ki te gyökér: Soha nem írtam (vagy mondtam) ilyet sehol.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 21:24:42

@eßemfaßom meg áll: tehát a régi rendszer rossz volt? Akkor a mostani sem jobb.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 21:24:54

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"hát, 50% plusz egy az több, mint 45%.
És igen, a 45% az nem 2/3.
Látom, a négy alapművelet a csúcs, amit képes vagy felfogni."

Gondoltam bárki más számára érthető, amit leírtam, de aztán jöttél te, akinek különlegesen neház a felfogása.
Naszóval, csak neked: Nem kell 50%+1, hanem egy darab szavazattal kell több mint az ellenfélnek.
Ehhez "amihez több választókerületben még 50%-ot sem kellett volna produkálni. "
Eddig világos?
Na, ha minden egyes kerületben egy szavazattal kapnának többet, mint a másik, akkor minden egyes körzetet megnyerne az adott párt, és nagyjából elhozna 4/5-öt. Pedig még a választók fele sem szavazott volna rájuk. Érted?

Na, ezt eddig is tudtuk, mi, normálisak. A fajtád meg 4-8 éve ordítja, hogy 45% támogatottsággal nem igazságos a kétharmad.
De, ahogy a 4/5öd is igazságos lenne, elég nehéz félbevágni a képviselőket.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 21:27:10

@dare: tudod kozgazdaszkent hobbiból matekot oktatok... tudod kik a megbízóim? A libsi szülők... egyszerűen nem kapnak jó jegyet a gyerekeik azért mert az iskolában azt mondják hogy az 1/4 az több mint 2/3:)))) pedig anya meg apa valltig allitja de még a libsi tanár is karót ad rá:))))))))

dare 2022.04.09. 21:31:00

@a nagy hohohorgász: Ha te közgazdászként hobbiból még gyerekeket is oktatsz, akkor nagyobb a baj, mint gondoltam.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 21:31:11

@dare: Figyelj, bocs, én olvastam már mindent arról az oldalról. A lámpavastól kezdve a fogatlan analfabéta szavazókon át a rezsicsökkentés hülyeségéig mindent.
Azt írtad, hogy Fletó abba bukott bele, hogy 2008. Nem. Fletó 2006ban megbukott, mert egy hazug szemétláda. Az, hogy nulla támogatottsággal elhúzta 2009ig, amikor már akkora volt a szar, hogy elzavarták.
És azt mondod, hogy Fletóék jól csináltak dolgokat, csak a válság. Ha jól csinálják, akkor nem kellett volna trükközniük a 2006os választásokon.

És azt mondod, hogy Orbánnak egy jutalomjáték volt az elmúlt 12 év, szóval ez sem igaz. Volt vagy 6 válság, és ezek sokkal komolyabbak, mint az amcsi hitelválság. Ja, és nincs vége, még az elején vagyunk rendesen. Csúnya lesz.

Etniez 2022.04.09. 21:31:29

@a nagy hohohorgász: nem emlékszem, hogy az erdélyi magyarok leadták a románt.
Egyébként nem Wizzair, hanem British Airways-el utazom. Wizz egy fos.

apro_marosan_petergabor 2022.04.09. 21:31:37

Az immáron 4x vesztő neolibero-bolsevik csapat egyben erős, az elméletgyártásban. No ez nem az elméletek minőségét, hanem a számát és a kreációk gyorsaságát jelenti.
Most a bukásról a sokadik posztot látom, elemzést olvasom, ez sem jobb - sőt - a többinél, bár egy relatíve sokkal jobb önelemzést láttam már. Az elemzések többsége a médiumokkal, az összefogással, M. Zayjal foglalkozik. No meg a háborúval. Mint főokokal.
Az többnyire fel sem merül, hogy a FIDESZ-KDNP (F-K) jól kormányzott, számtalan problémát oldott meg, s igen sok dologban léptette előre az országot 12 - 4 év alatt. Mint ahogy az sem kerül hangsúlyozásra, hogy a koala OV leváltására született, nem pedig valamely átgondolt programra, koncepcióra. A F-K néhány pontjának az ellenzésére született, miniszterelnökjelöltjük meg azon igyekezett, még az utsó pillanatokban is, hogy a vélt nyugati elvárásokat teljesítse - gondolkodás nélkül (ez elég kevés). Aki amúgy kontroll és egyeztetés, menedzselés nélkül jött-ment és fecsegett, sértegetett össze-vissza az országban. S ez az egyesült ellenzéknek, amely tele volt hiteltelen emberekkel - így volt jó. Gyurcsány valószínüleg sejtette a véget, ezért vállalta fel az önbecsapó előválasztást, a többieknek pedig lövésük sem volt az egészhez.
Politikai elemzőkből az értelmesebbek így mondják: egy szervezett, profi csapat ütközött meg szedett-vedett, sörözés alatt összeverődött, edzetlen, elkényelmesedett amatőrökkel.
Másrészt azt is észre kell venni, a magyaroknak Trianon és 50 év internacionalizmusa-kommunizmusa után szimpatikusabb a határozott magyar érdekvédelem, nemzeti hangsúllyal - ez pedi egyszerüen a bolsevik gyökerü ellenzéknek nem megy le a torkán.

apro_marosan_petergabor 2022.04.09. 21:33:20

@apro_marosan_petergabor: + Gyurcsány sejttete a bukást, s ezért vállalta az önbecsapó előválasztást, a többieknek pedig lövése se volt semmihez.

Etniez 2022.04.09. 21:33:24

@tiltsál ki te gyökér: üdvözlöm az ápolóid.
Most mit feszülsz Cicafiú, nyertetek? Nem értem minek feszengtek itt ilyen ünnepi alkalomkor is. Négyharmad kellett volna?

dare 2022.04.09. 21:35:02

@tiltsál ki te gyökér: Nem azt írtam, de teljesen mindegy mit írok, úgyis azt látsz bele amit akarsz.
Engem nem kell meggyőznöd semmiről a 2010 előtti időkből.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 21:35:27

@eßemfaßom meg áll: a szavazatok 52%-a az többséget jelent, a 45% pedig nem.
Az, hogy a törvénykezés szempontjából kétharmad kell bizonyos esetekben, a felvetésedet teljesen érdektelenné teszi.
Ugyanis tök mindegy, hogy egy kétharmados törvényt kétharmad, négyötöd, kilenctized szavaz-e meg.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.09. 21:38:04

@a nagy hohohorgász: te, mint közgazdász...hagyjuk. Szerinted az importot a gdp-ből kell levonni...

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 21:39:55

@dare: tudod van aki matekot tanít és van aki biológiat (lmbtq) ...

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 21:41:24

@Igazamvanvagyigazamvan?: hol is írtam én ilyet igazmondó???? :))))

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 21:42:51

@Etniez: de hát ők nem gerincesek te meg a saját allitasod szerint is az vagy... na szóval visszaadod vagy sem???? Hahaha

Etniez 2022.04.09. 21:48:10

@a nagy hohohorgász: miért kéne? Mert van Magyarországon egy hajlékony gerincű embertömeg?
Dehidratált vagy mi a bajod?

ulpius66 2022.04.09. 21:54:07

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Budapesten a listád eredmény:
Ballibsi Összefosás 48%
Fidesz-KDNP --------42%
Egyéb pártok ------- 10%

A 18 budapesti mandátumok elosztása:
Ballibsi Összefosás ---17 mandátum
Fidesz-KDNP ----------- 1 mandátum

UGYE EZ RENDBEN VAN?!
(NEM AZ LENNE AZ "IGAZSÁGOS" HA A 18 BUDAPESTI MANDÁTUMOT 10 - 8 ARÁNYBAN KAPNÁ AZ öSSZEFOSÁS ÉS A FIDESZ???????? .... ahogy a listás eredmény született....)

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 21:55:01

@Etniez: figyelj ha nem akarsz válaszolni mondd azt, felesleges agyalnod azon hogy hogyan tudnád elterelni a lényegről a szót:))) lemondasz a bogatyas o1gs állampolgársagodrol vagy sem?????

Etniez 2022.04.09. 22:11:01

@a nagy hohohorgász: dehogy mondok, már fentebb írtam.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 22:15:19

@Etniez: jó nagy gerinced van:)))) kb mint az amőbának:)))

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 22:16:16

@Etniez: "Wizz egy fos."
Azért utazol azzal sofőr.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 22:17:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: Na, ne kezdd a GDP-t. Három hónap alatt már egyszer rájöttél, hogy mennyire hülyeséget beszéltél, ne kezdd újra.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.09. 22:19:48

@Etniez: "em értem minek feszengtek itt ilyen ünnepi alkalomkor is. "
Én nem feszengek, én röhögcsélek rajtatok.

Nincs három órája, hogy azt írtad, (kicsit sem nagyképűen) hogy kivonultál a politikából.
Akkor mi a szarért mérgezed itt a levegőt? Ennek egy oka lehet, hogy az angolok élőben tesznek téged helyedre.

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 22:24:03

@tiltsál ki te gyökér: bmeg etniez egy olyan országban él büszkén akik kileptek az EUbol, erre itt sirja teli a bloggot hogy jujj meg jajj ha az eu csúnyán néz ránk:)))) ja de azért nem adja le a bugris magyar állampolgárságot!!!! Ki érti ezt, hát ezt a magamfajta primitív szolgaleny nem érti:))))

birkamenet 2022.04.09. 22:28:12

@tiltsál ki te gyökér: @apro_marosan_petergabor: @a nagy hohohorgász:

Bulgár birka Győzike, tényleg el kell ismetni, hogy Budapesten túl a Lukasenkoi választási csalás Jobban teljesitett!

Etniez 2022.04.09. 22:29:48

@tiltsál ki te gyökér: nem írtam napi politikát, ha feltűnt volna. Ukrán háborúról oktattam egy butuskát.

birkamenet 2022.04.09. 22:30:11

@a nagy hohohorgász:

Észlény Győzikéje a NER hazádnak, mint rokkant agyú birka persze hogy fogalmad sincs, hogy alig egy hete arra hatalmaztad fel orbán gazdádat, hogy lépjen ki az EU- ból.

birkamenet 2022.04.09. 22:37:18

@ulpius66:

Budapesten a Felcsúti Putyin pártja ki lett irtva.

Hiába, ott nem lehet lukasenkoi módszerekkel választási eredményt hamisitani!

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 22:39:13

@birkamenet: Matyi, nagyon nagy tevedesben vagy. Én arra hatalmaztam fel, hogy ha Magyarország jobban jár a többség ertekrendje szerint azzal hogy kilep az eubol és ezt alá is tudja támasztani akkor részemről áldás rá!!!!!

a nagy hohohorgász 2022.04.09. 22:42:36

@birkamenet: beszélj már etniezzel, ő azt állítja hogy most könyörög angolallampolgarsagert... most jó az euban vagy sem:)))???? Döntsétek el és gyertek vissza:))))

Andriska07 2022.04.09. 22:59:43

MZP-t nem kellett lejáratni. Ő az a kategória, aki magából csinál hülyét, amint hagyják beszélni.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.10. 00:09:32

@Etniez: Igen, te tényleg az az okj-s professzor vagy, aki oktathat bárkit.
A gyenge angoloddal nyilván tűpontos meglátásaid vannak.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.10. 00:11:12

@birkamenet: "Hiába, ott nem lehet lukasenkoi módszerekkel választási eredményt hamisitani!"
Igen bazmeg, tényleg. A 18. kerületben 430 szavazattal nyert Kunhalmi. Ez egy százalék. Ennyi választja el a kerületet az agymosott csalóktól.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.10. 00:11:54

@birkamenet:
"Budapesten a Felcsúti Putyin pártja ki lett irtva."
Több szavazatot kaptak, mint előtte bármikor.

birkamenet 2022.04.10. 01:03:41

@tiltsál ki te gyökér:

Győzike, ekkora matektudással nincs is más helyed a világon a fidessen kivül. Oda gyűjtik azokat a szellemi IQ nagyságokat, aki jó korán kizúgtak az elemi iskolából.

birkamenet 2022.04.10. 01:12:39

@tiltsál ki te gyökér:

Te agymosott bulgár birka, budapesti kiirtásotok pont azért volt világszám, mert Putyin pincsije nemcsak hogy a GDP 10%-át ölte bele Karigeri lejárató kampányába már évek óta, hanem mert a hős budapestiek még orbán diktátor pénzügyi kiéheztetése előtt se rakták le a fegyvert.

Bele se merjél gondolni te putyin bérenc bulgár birka, hogy mi lesz akkor, ha a budapestiek úgy döntenek, hogy kiverik a városukbòl a betolakodó putyin bandátokat, mint ahogy az ukránok verték ki a ruszkikat Kijevből.

Jaj, most jut eszembe, hogy a kijeviek az ottani Putyin bérenc minielnököt is kiverték onnan nem is olyan régen. Budapest a végén még megcsinálja a Magyar Majdant!

birkamenet 2022.04.10. 01:15:34

@a nagy hohohorgász:

Azt se tudod te zsákfalusi Győzike, hogy merre van az EU. Erre a kis időre meg már ne is erőltesd a trottyos agyadat, hogy megtanuld. Mire esetleg összejönne, addigra orbán gazdád már rég kiléptette onnan az országot.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 01:54:08

@ulpius66: szerinted is igazságtalan a fidesz választási rendszere?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 01:57:59

@tiltsál ki te gyökér: nem, az te voltál. Tudod , mi növeli a gdp-t, 1000, vagy 300? Nos, mindkettő!
Igen, gyáriidióta, import nélkül nincs magyar gdp! Érted? Nincs! Tehát, az import növeli a gdp-t. Mert néljüle nincs, nyista, nuku, nyet, no, nada!

Exploiter 2022.04.10. 07:51:35

Ez már a sokadik terv, ami ugyanúgy figyelmen kívül hagyja a lényeget. De mindegy.
Ha marad ez a sok okosság, akkor meg kell várni, h Orbán végelgyengülésben kimúljon, addig az ellenfél esélytelen.
Az már csak max 2-3 ciklus, addig lehet erőltetni a teljes spektrum összefogását, amiben semmi de semmi közös nincs, csak pont az Orbán.
De ez el lett mondva négy éve is, meg nyolc, meg tizenkettő éve is. Hajrá.

eßemfaßom meg áll 2022.04.10. 08:11:29

és az ellenzéki* kommentelők nem veszik észre magukat még mindig.

*egyre biztosabb vagyok benne, hogy ezeket tényleg a fidesz fizeti mert ennyire nem lehet senki önerőből kretén.

ulpius66 2022.04.10. 09:40:00

@h.kovacs: "nem kellett volna összeállnia senkivel, mert így a hátán vitt be olyan pártokat, amik szinte nincsenek is ( párbeszéd, mszp, lmp ), ezek gyurcsány nélkül már nem lennének"

teljesen jól látod!!!!!!!!!

Ha nincs a gyurcsányi-féle Összefogás erőltetése, akkor NEM TUDTAK VOLNA EZEK A MIKRO-PÁRTOCSKÁK MIT CSINÁLNI!!!!!

EGYEDÜL SOSEM ÉRTÉK VOLNA EL AZ 5%-T, ÖSSZEFOGVA MEG A 15%-T......

HA NINCS A BALLIBSI ÖSSZEFOSÁS AKKOR MA A PARLAMENTBEN VAN A DK, A MOMENTUM ÉS A JOBBIK!
(a többi ballibsi párt meg a kukában.......mondjuk, ha a JOBBIK külön indul, és nem az Összefosásban, akkor sokkal több mandátuma van, a Mi Hazánk Mozgalom meg nem jut be a Parlamentbe.......DE A JOBBIK ORBÁN-GYŰLÖLETE NAGYOBB VOLT, MINT A SAJÁT PÁRT SZERETETE, A JOBBIK MINDENT ARRA TETT FEL, HOGY A BALLIBSI ÖSSZEFOSÁS GYŐZELMÉVEL VÉGRE KORMÁNYZATI POZÍCIÓBA KERÜL...... HÁT A MEGSZŰNÉS KÖZELI ÁLLAPOT JÖTT A KORMÁNYZÁS HELYETT........DE A BALLIBSI ÖSSZEFOSÁS ELŐZETESEN ANNYIRA BIZTOS VOLT A GYŐZELMÉBEN, HOGY MÁR A MINISZTERI TÁRCÁK SZÉTOSZTÁSÁBAN GONDOLKODTAK!!!!!!!!!!!!!!)

tiltsál ki te gyökér 2022.04.10. 09:42:02

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"nem, az te voltál. Tudod , mi növeli a gdp-t, 1000, vagy 300? Nos, mindkettő!
Igen, gyáriidióta, import nélkül nincs magyar gdp! Érted? Nincs! Tehát, az import növeli a gdp-t. Mert néljüle nincs, nyista, nuku, nyet, no, nada!"
Melyik nagyobb 300 vagy 1000?
Na, akkor melyik növeli jobban a GDP-t?
Na, akkor hogy a jó kurva anyádba írhatsz olyat, hogy teljesen mindegy, mert fogyasztás, és az növeli? Hogy lenne teljesen mindegy 300 vagy 1000?
Sötét vagy mint a segg, és már rég rájöttél, hogy baromságot beszéltél, azért terelsz mindenfélét.

szalmakazal 2022.04.10. 09:45:32

Orbán nyerése segítette, hogy a jövőm milyen irányba mozduljon el.
Közlöm, hogy szeptembertől oktató leszek itt, és ez nem az orbanizmus helye: www.cam.ac.uk/

Ménár Atya 2022.04.10. 09:52:53

@birkamenet:
:D:D:D
Sík hülye vagy kisfiam :D
A valóság az, hogy az összefosásod elküldték a választók a picsába :D
Elszakadtál már rég a valóságtól dk felszopó nyomi :D
Te meg ennyit tudsz :
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=632

white999 2022.04.10. 10:08:01

1, "A Fidesz 12 éve nem akarja megérteni azokat a milliókat, akik sosem szavaznának rá, nem is üzent nekik soha semmit a kampányaiban. Az ellenzéknek hasonlóképp el kellett engednie azt a másfél-kétmillió szavazót, akik mindenképp a Fideszt támogatják, bármi történjék is. Ha másért nem, azért, mert sem az emberi-, sem az anyagi erőforrásaik nem voltak végtelenek. "

Ott a pont. Marketing álmoskönyv szerint az a termék aki mindenkihez akar szólni a végén nem fog szólni senkinek.

2, Az összefogásnak volt értelme. A fent említett politikai termék hiánya és kiszórt pár ezer milliárd szavazó vásárló pénz eredője most ez volt. Ami biztos 2026 ban nem nagyon lesz pénz szavazta vásárlásra. A politikai terméket, ami alkalmas 3 millió szavazó meggyőzésére pedig az ellenzéknek ki kell találni. Ebben azért vannak kétségeim.

3, MZP követett el hibákat nem keveset de a túloldal a végtelen pénzzel bárkiből bármikor ördögöt csinál fél év alatt. Kari Gerit Pesten nem tudta kinyírni, mert itt könnyebben hozzáférnek emberek más hírforráshoz. A vidéket az apró zsákfalukat el kell engedni. Nem célcsoport és az ellenzéknek sose lesz pénze a kormánnyal szemben választások előtt erre. A kisvárostól a nagyvárosig kell belőni a célcsoportot és a bizonytalanok számára elfogadható jelölt kell. Sajnos kommunikációban egy Orbán Fletó szintű kell, mert erre van igény de mindenképpen új arc kell akit elég lenne az utolsó két évben felépíteni. Jelenleg nem látom ezt a személyt aki alkalmas lenne képes lenne erre képességben és még erodált.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 10:25:53

@white999: észre vetted hogy karigerit nem kell kinyirni????? Hahaha

white999 2022.04.10. 10:36:17

@a nagy hohohorgász: Tréfarépa arról beszélsz, aki felmosta pályát a pénzzel kitömött Tarlóssal?

MEDVE1978 2022.04.10. 10:43:45

@Leylandi: Alapvetően Ukrajna egy nagyon jó szerepet tudna betölteni semleges vagy barátságos országként. Ennek egyszerűen az ott található nyersanyagok az okai: Mindenféle ércek, valamint olaj és földgáz. Mind olyanok, amelyeket nemrégen találtak és kitermelhetők viszonylag könnyen. Egyszerűen pontosan ahhoz az energiafüggetlenséghez és mixhez járulhatna hozzá, ami most az oroszok egyértelmű szállítói túlsúlya miatt hiányzik. (Gazdasági szempontból nagyon nem véletlen, hogy az oroszok pont az ukrán tengerpartot akarják elfoglalni, mivel az olaj és földgázmezők ott vannak a tengernél). Namármost el kell képzelni, hogy bőségesen termelő ukrán gáz- és olajmezők mellett az oroszok külpolitikai mozgástere mennyivel csökkenne. Hiszen ez tartja vissza az EU-t jelenleg attól, hogy a legnagyobb orosz bevételforrást elzárja....

Etniez 2022.04.10. 11:09:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Igen, csak hátrányban vannak. Mivel pszichiátrián dolgozom, nagyon jól tudom kezelni a beteg elméket.

Amikor annyit írok, hogy "ok", akkor az azt jelenti, hogy akkora butaságot írtak, hogy egy karaktert nem fogok rájuk vesztegetni, meghagyom őket a saját nyomorukban.

Az egyik retardált írta, hogy Wizzair-el repülök, ami elég ritkán történik meg, kb csak akkor, ha nincs más opció, de tényleg. Alapvetően BA-val repülök. Erre jön a retardált és mint vmi óvodás előadja, hogy ,de Wizzair-el repülök. Most erre mit mondjak? :D Szellemi feketelyukak.

A másik is, szerinte nem lehetek kettős állampolgár, mert van egy csomó ember Magyarországon, aki feladja elveit pénzért. Ilyenkor körbe nézek és annyit mondok: What? :D
Magyarul írnak, de mégsem értem őket, biztos velem van a baj,

Etniez 2022.04.10. 11:11:34

@a nagy hohohorgász: Etniez nem könyörög, mert Etniez-nek jár. Nem akartam kifizetni az 1700 Fontos költségét. Eddig. De most már ti és a hozzád hasonló nagyműveltségű egyedek jö motivációt adnak. Köszönöm szépen,

Etniez 2022.04.10. 11:16:05

@tiltsál ki te gyökér: Látod, ebből megint előtört az óvodás.
Szerinte szar az angolom. Nem tudom mi számít szarnak, de 6 évvel ezelőtt úgy raktam le a B2-t, hogy az utcáról sétáltam be, mert egyik ismerősömnek kellett egy partner a szóbelire.
Azóta nyilvánvalóan tovább fejlődött, hiszen napi szinten használom. Munkám során betegekkel, családtagjukkal, orvosokkal beszélgetek.

Te? :D

Néha az az érzésem, hogy szellemileg megrekedtél valahol a dackorszak környékén.

Nagyon érdekes rajtatok megfigyelni, hogy a győzelmi mámor megélése, az ünneplés helyett még mindig az ellenfeleitek sértegetésével vagytok elfoglalva. Keresnetek kellene egy pszichológust, aki segíthetne rajtatok.
Tudjátok, 22 éve kosárlabdázom, amikor megnyerjük a meccset nem szoktunk az ellenféllel foglalkozni. A sípszó után van a küzdelemnek.
Sajnállak titeket.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 11:53:51

@tiltsál ki te gyökér: nagyonbuta gyermeke anyàdnak.
Az volt az állítás, hogy az import nem növeli a gdp-t, mert le kell vonni a képlet szerint.
Aztán volt egy olyan, hogy az importot a gdp-ből vonjuk le.

Amikor azt kérdezed, melyik növeli jobban, pont elismered, hogy nekem van igazam. Azaz, az import növeli a gdp-t.

Mellesleg kevés dolog van, amiben ne volna import termék.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 11:58:00

@Etniez: "A másik is, szerinte nem lehetek kettős állampolgár, mert van egy csomó ember Magyarországon, aki feladja elveit pénzért"

Pszichológián dolgozol? Akkor világos kell legyen.
Ő ilyen, ezt a tapasztalatát projektálja, tehát a Világ csak így működhet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.10. 12:01:49

@szalmakazal: gratulálok. Jó hely, tanít ott egy-két magyar.

Minden ballib bérretteg 2022.04.10. 12:19:55

Már megint jön a matekkal a blooger csávó.
Mert a hülyegyerek azt hiszi, hogy a Jobbik + DB + Momentum + LMP + MSZP + Párpeszéd + ... az összeadik.

Fel se tűnik neki, hogy a Mi Hazánk egy laza 7%-al ment a parlamentbe. Akik nem Fidesz szavazók voltak, hanem Jobbikosok. Azaz ez a 7% az biztosan nem adódott az ellenzékhez hozzá.
Van még több helyütt 1-2% ami lecsippentődött, hisz annak idején a Momentum az LMP (így a belőlük kivált Párbeszéd is), és Jobbik is Gyurcsány ellenében (id) jött létre.
Azaz ezen pártok segget csináltak a szájukból.
Egyénileg vélhetően egyik se jutna ma már be, mert a választók ezt a seggszájúságot nem tolerálják, és Feri már le illetve be is darálta a maradvánayikat a DK-ba.

Plussz nem ártana észrevenni hogy GYurcsány ma is a legelutasítottabb politikus. Nagyságrendekkel eltasítottabb Orbánnál teszem azt Azaz vele nem lehet nyerni. 2026-ban sem.

Leylandi 2022.04.10. 13:11:47

@MEDVE1978: Ukrajna egy Ausztria-szinten élő ország lehetne, ha a nép, az Istenadta nép nem lenne olyan hm... korruptocska. Mert az öli meg leghatékonyabban a gazdaságot, hiszen a legfontosabb mozgatórugót, a motiváltságból adódó VERSENGÉST törli. Lásd "minek igyekezzek, úgyis a Lölö nyer" - amúgy tényleg - aztán kábé oda is van egy egész ágazat versenyképessége. Szal az ukrán gázból csak akkor lehet valami, ha odaengedik a külföldi kitermelő vállalatokat, mondjuk így is kezdődött az a csodálatos barátság az amerikaiakkal. A tengerpart az orosznak a kikötőkért (is) kell, Ukrajnának rendesen odabasz, ha elvágják a tengertől, és nem tudja uszályokkal megteríteni Afrikát, onnantól a GDP 2%-át kitevő katonai kiadás mindössze csúzlikra és botokra lesz elég. Hiába van bármennyi étolaja és gabonája, ha nem tudja gazdaságosan szállítani. Hát nemtom. Most azért nem lennék a helyükben. Az az igazi szopás, ha egy eleve nagyon szar időszakra még egy sokkal szarabb jön :-(

Randy Marsch 2022.04.10. 14:09:01

@Etniez: lehetnél egy kicsit szerényebb (kipróbálhatnád)

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 15:06:39

@Etniez: igen, ezért van az a mondás hogy a leghulyebbek a legbekepzeltebbek:))))

Sadist 2022.04.10. 15:24:42

@Leylandi: "Csak ettől még a jobboldali liberálisból, amelyiknek alapfelszerelése/vágya az okosóra, okosautó és okosmedence, nem lesz baloldali, még ha buzuláspárti is, ugyanis a szabadság nem a kötelező(!) buzulásnál kezdődik (inkább ott ér véget), hanem ott, hogy szólásszabadság van, és NEM kötelező a polkorrekt beszéd."

Ez így eléggé katyvasz, összemosod a világnézeti és a gazdasági jobb/baloldalt. Akikről te beszélsz, azok a főleg nagyvárosi lipsik, akik ideológiailag rohadtul nem liberálisok, pusztán élvezik a szabad piac nyújtotta dolgokat. Szocialista gazdaságot néhány teljesen elmebetegen kívül senki nem akarna, úgyhogy ezt a vonatkozását nyugodtan ki lehet hagyni a képből.

"A mai művelt nyugat még annyira se szabad, mint Lenin eftárs idején az orosz, csak próbálj meg egy svéd vagy angol iskolában keresztet kitenni, vagy azt mondani, szerinted a migránsok tulképp csak bevándorlók, másnapra nincs facebookod, munkád, és életed."

Ezzel pontosan tisztában vagyok, hogy már győzött a kultúrbal.

"És persze a konzervatív se lesz automatikusan jobbos csak attól, hogy az oktatás, a tűzoltók, mentők, mozdonyvezetők, egészségügy, vagy épp a balatoni nádirtás-környezetszennyezés VALÓS problémái HELYETT pusztán arról beszélHET, hogy a gyerekét tilos legyen átműttetni fiúvá, ami Magyarországon azért, valljuk be, nem valós probléma."

MOST még nem valós probléma. Sokan itt követik el a hibát, hogy azt gondolják, hogy az ilyen kulturális, társadalmat formáló hatások Magyarországra soha nem fognak eljutni. De, kurvára el fognak. Magyarországon is ugyanúgy van Netflix, Disney, Coca Cola, McDonald's, Facebook, meg a faszomtudja még milyen woke multi, ami hatással van az emberekre, különösen a fiatalokra és a gyerekekre.

Sadist 2022.04.10. 15:58:28

@Bogyó 2: "Ezt a kultúrharcot Magyarországon a jobboldal tolja."

Egyáltalán nem. Az identitáspolitika és a kultúrharc balról jön.

"a fidesz hergeli a tömegeket egy nem létező problémával 100-szorosára nagyítva egy Nyugaton is marginális jelenséget."

A kicsit is világlátottabb emberek ismerik ezt a bagatellizáló taktikát. Nyugaton a woke ideológia már nagyon régóta a mainstreamben van, egyáltalán nem marginális jelenség. És Magyarországon is ugyanúgy el fog jutni a mainstreambe, efelől ne legyen kétséged.

"Nyilván próbálnak védekezni a szexuális kisebbségek, meg az őket nem eltaposni igyekvők a gyűlöletkeltés ellen, ez a kultúrharc, gondolom szerinted birkaként kellene hagyniuk, hogy elvágják a torkukat, amire így is esély van."

Na EZ a nem létező probléma. A 12 év fityisz kormányzás alatt született bármi olyan törvény, ami különbséget tesz az állampolgárok között szexuális identitásuk szerint? Nem. Az egész hiszti csupán a baloldal áldozatkultista bérrettegése.
A 2000-es években ugyanez a félelemkeltés ment pepitában, akkor pl. a Jobbikkal meg Magyar Gárdával, hogy ezek kiirtják a cigányokat, zsidókat, buzikat, mindenféle kisebbséget.
A baloldalra jellemző, hogy mindig kell neki egy elnyomó, aki miatt felveheti az áldozati pózt. Lenin idején a mocskos kapitalista tőkés volt, ma meg a keresztény/konzervatív, fehér, hetero férfi.

pragmatika2 2022.04.10. 16:08:29

@white999:

"Sajnos kommunikációban egy Orbán Fletó szintű kell, mert erre van igény"

Jó nektek a fleto maradjatok csak amellett. :)))

Sadist 2022.04.10. 16:09:59

@Bogyó 2: "De igenis, több ország is van, ahol nem fér bele minden, s ez főleg a jóléti államokban van, ahol nem élet-halál harc egy választás és a veszteseket sem fenyegeti semmi nagy retorzió, társadalmi béke van, nincs akkora tét. Orbán másképpen gondolja, ő ezután is elégtételt akar venni, mindenkin és egyre inkább. Amíg ő van, soha nem lesz béke, mindig harcban fogunk állni, csak a halotti csönd hozhatja ezt el."

Ejha, erre még Lenin is elismerően csettintene :)

Sadist 2022.04.10. 16:24:19

@Bogyó 2: "De az ukrán sikerek egy része a döntési jogok lefelé történő delegálásának is volt köszönhető ellentétben a fenti döntést mindig féllábon álldogálva váró oroszoknál."

Sokkal inkább annak, hogy irdatlan mennyiségű és értékű nyugati fegyvert és felszerelést kaptak (nézted már, hogy önmagában egy Javelin rakéta CLU egység nélkül mennyibe kerül?), valamint az orosz hadseregben is legalább akkora a korrupció mértéke, mint az ukrán közigazgatásban és azt a hatalmas mennyiségű hadi eszközüket basztak karbantartani (pl. a logisztikai járműveket havonta egyszer megjáratni, hogy a keréknyomást szabályozó rendszer ne rohadjon be, a kerekek ne csak egy kis részükön terhelődjenek hosszú ideig, stb.), mert az erre szánt összegeket a katonai vezetőség szépen zsebre tette.

birkamenet 2022.04.10. 20:00:57

@Ménár Atya:

Ménár Gyözike, orbán fü.tyije elött térdepelve a vidéki vályogházad elött, Putyin képpel a bejárati ajtódon - na innnen neked a budapesti EU-s vílág olyan messzi van, mint egy igazolás, hogy megvan a 30-as IQ-d.

birkamenet 2022.04.10. 20:07:28

@Sadist: "A baloldalra jellemző, hogy mindig kell neki egy elnyomó, aki miatt felveheti az áldozati pózt. "

Igy van Gyözike. 12 éve mást se hallunk a baloldaltól, mint a jajongást és bérretegést az IMF-töl, Junckertöl, Sorostól, migráncstól, jogállamtól, a háttérhatalmaktól, az elliberalizálódott európai Néppártoktól, a rezsicsökkentés elvesztésétöl, na meg hozzá a mostani bérrettegés, hogy ha átengedünk fegyverszállitmányt Ukrajnába, akkorháború lesz, az oroszok megtámadják Orbanisztánt!
Ja, HONNAN???????

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:29:31

@birkamenet: o1g o1g o1g, orbanisztan orbanisztan orbanisztan, fidess, fidess fidess!!!!! Rettegesben is jobbak vagyunk:))))) Matyi húzd le magad:))))

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:46:17

@birkamenet: Matyi, múlt vasárnap óta megvaltoztal! Mi történt veled????? Hahaha

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2022.04.11. 06:34:48

A győzelem kulcsa a következő lett volna:Egyéni körzetekben mindenhol egy ellenzéki jelölt, listán 3-4 lista (DK, Jobbik, LMP-MSZP-Párbeszéd, Momentum) Így listán mindenki az 5%fölé került volna, és el lehetett volna mondani a Jobbik szavazóknak is, hogy nem paktáltak le a dk-val, külön szavazhattak volna rájuk. Az előválasztáson pedig csak a pártok képviselői indulhattak volna a miniszterelnöki posztért. Az egyéni körzeteket csak teljes összefogással lehet meg nyerni, a listákra leadott szavazatokat pedig a kicsik összevonásával lehet maximalizálni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.11. 07:36:45

@Sadist:

Védekező szerepben szerintem hasznosabb a döntési jogok lejjebb delegálása, mint támadó hadműveleteknél, mivel a védekező fél többnyire csak reagálni kénytelen, míg a támadás inkább igényel összehangolt cselekvést.

Persze én is csak február 24-én képeztem át magam virológusból hadtudóssá, így szívesen konzultálok a kommentszekció többi vezérkari stratégájával.

sírjatok 2022.04.11. 08:54:10

@Etniez: "Néha az az érzésem, hogy szellemileg megrekedtél valahol a dackorszak környékén."

nekem az egész ellenzékről ez az érzésem. óegygé, mindenszar, stb

gigabursch 2022.04.11. 08:56:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ilyenkor bevillan, hogy az összefosós ellenzékünk
- se a fociban
- se a járványban
- se a szomszédos háborúban, se, se, se....
sem volt képes arra, hogy bármilyen védekezést tudjon bemutatni a kormányzati propagandával kapcsolatban.
Kb. min a fejetlen csirkék a tyúkudvarban. Rohangásztak össze-vissza, de semmi tudatos cselekedetre nem voltak képesek.

Ha Toroczkai és szerény csapata képes volt egy normális, igényes, tömör, tartalmas videókkal összerakott TeCső csatornát összerakni, hatalmas néző és feliratkozó számmal, akkor én nem látom be, hogy ezt a komplett Összefosást akadályozta önmagukon kívül bármi?
Nem!
Ezek ennyire alkalmatlanok!

Amúgy tanulságos a legutóbbi, Partizános riportja Toroczkai Lászlónak. Az a durva, hogy a jellemzően Partizános nézők sokaságának (pedig ez politikailag jól behatárolható irányultság!) milyen fokú elismerését váltotta ki a riport. Csak bele kell olvasni a kommentekbe.

Sadist 2022.04.11. 10:06:15

@birkamenet: matyika, viseld méltósággal a vereséget, vedd be szépen a faszt, amit Viktorka immár negyedszerre tesz a szádba, és szippants jó mélyeket! :)

gigabursch 2022.04.11. 10:48:10

@Sadist:
Hibás megközelítés!
Nem Vektor teszi.

Bő 3 millió szavazó teszi be neki az összefosás összes bránerét, hogy egymást nyektessék vele.

birkamenet 2022.04.11. 10:56:34

@sírjatok

OV1Gy

Orbán vidéke egy Győzike

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.11. 10:58:51

@gigabursch:

"akkor én nem látom be, hogy ezt a komplett Összefosást akadályozta önmagukon kívül bármi?"

Egyrészt az, hogy a látszólagos összefogás mögött mindegyik a saját pecsenyéjét sütögette, akár a többiek rovására. Másrészt az, hogy nem volt tényleges mondanivalójuk. Az nem politikai program, hogy "Orbán, takaroggy!".

Valami tagadása soha nem lehet önmagában konstruktív, erre nem lehet meggyőző kampányt, médiajelenlétet alapozni.

birkamenet 2022.04.11. 11:05:30

@Sadist:

Bulgár birka, te csak saját magadat szadizod! Annyira jó nézni, ahogy a harmadik összecsalt kétharmadotok után se tudtok még egy percet se ujjongani mert még mindig itt a libero, a Brüsszel, na meg a giga Bokros csomag, mert a gazditok gatyára adositotta az országot, hogy a Győzike seregetek a disznóhúsért ikszeljen a putyini útra.

Hát ezt jól megsz.optátok. IQ birkák. Már megint.

birkamenet 2022.04.11. 11:07:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Még jó hogy a Disznóhúst a vidéki parasztnak! az egy jó választási program volt.

midnight coder 2022.04.11. 13:12:13

1. Azért mert valakinek netje van, nem biztos hogy a 444.hu van beállítva alapértelmezett oldalnak.
2. Az összefosás szépen mutatja az ellenzék mélyen antidemokratikus voltát. Na ja, az agyhalott politkus elhitte, hogy a szavazói automatikusan azt csinálják majd amit õk akarnak, és csak mert a DK és a Jobbik vezérei összefeküdtek némi tocsikolás reményében, azok a szavazók akikkel a másik oldalt riogatták éveken át, majd automatikusan átszavaznak a másik oldalra. A politkusoknak lehet hogy nincsenek elveik, nincs értékrendjük, egyetlen szempont a húsosfazék, de a polgárok nagy része nem ilyen "haladó" szellemû.
3. MZP ugyan egy hülye, de még mindig jobb mint Gyurcsányné lett volna. Viszont Karácsony már szerencsésebb lett volna, vagy Bajnai. De esélyük, pont a 2. miatt nekik sem lett volna.

Orbán leváltásához mindenekelõtt a DK-nak és Gyurcsánynak kellene eltûnnie.

midnight coder 2022.04.11. 13:14:14

@birkamenet: Jaj szegény kis ellenzék, már megint leestél a biciklirõl? Kuss! Én így szoktam leszállni!

Sadist 2022.04.11. 14:56:07

@birkamenet: pedomatyikám, a fityisz soha nem kapott tőlem ikszet ;) Pontosabban technikailag de, viszont mindegyik másik párt és egyéni jelölt is.

Sadist 2022.04.11. 14:57:59

@gigabursch: Ez mondjuk igaz. Ez a kétharmad sokkal inkább az ellenzék bukása, mint Viki győzelme.

Sadist 2022.04.11. 15:04:27

@midnight coder: "Orbán leváltásához mindenekelõtt a DK-nak és Gyurcsánynak kellene eltûnnie."

Az egyetlen helyes dolog az lett volna, ha a választási eredmények kihirdetése után Fletó és az egész sleppje azt csinálja, mint Hitler és a vezérkara április 30-án: szépen ráharapnak a ciánkapszulára, aztán szájon át még utána küldenek egy 9 mm-est. Hogy képletesen vagy szó szerint, nekem kurvára mindegy. Kivétel nélkül az utolsó szálig el kell tűnniük a politikából.

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2022.04.11. 15:29:16

@midnight coder: jól fizetnek titeket seggszopó elembetegeket? puffadt cigány beböfögi, hogy mit kell anyabasznotok, akkor az nem lesz antidemokratikus? :DDD
de még a puffadt sem böfögi be, hanem sokadrangú csicskája :DDDDD

apro_marosan_petergabor 2022.04.11. 21:55:48

@birkamenet: A kicsit értelmesebb balosok (pl. Dr. Mérő) szépen megírta, szó nincs választási csalásról, szó nincs vidéki tájékozatlanságról. Tovább kellene lépdelni a valóság felé...
süti beállítások módosítása